Vienkārši par naudas aizdevumiem: kas jāzina Tavam bērnam?

Pieteikties aizdevumam var pēc pilngadības sasniegšanas, un daudzi aizdevēji piešķir kredītus tikai personām no 20-22 gadiem. Lai gan šajā vecumā cilvēki jau paši atbild par savām darbībām, liela nozīme ir tam, vai vecāki ir iemācījuši bērniem pareizu attieksmi pret aizņemšanos. Lai nākotnē naudas aizdevumi neradītu sarežģījumus Tavā ģimenē, neatliec sarunu par finanšu lietām uz vēlāku laiku – lasi tālāk, kā iemācīt bērniem kredītpratību!

Pirmā saruna par kredītiem – vēl sākumskolā

Latvijā ekonomikas pamatus apgūst vidusskolā, taču nevajag gaidīt 10. klasi, lai iepazīstinātu bērnu ar atbildīgu aizņemšanos. Skolēni sāk lietot naudu ikdienā jau sākumskolā, un bieži vien jau pirmajās klasītēs veidojas mazi naudas aizdevumi – klasesbiedri aizdod viens otram nelielas summas našķiem un izklaidei. Tas ir labs atsperes punkts, lai iemācītu bērnam vienmēr atgriezt aizņemtās summas, pat ja naudas aizdevums vēl tiek atmaksāts ar vecāku palīdzību.

Ne velti latviešu valodā ir trāpīgs izteiciens “parāds nav brālis” – atšķirībā no labsirdīga radinieka, kreditors vienmēr pieprasa atpakaļ savu naudu kopā ar procentiem un soda naudām, ja tādas ir izveidojušās. Skolēnu savstarpējie parādi nav gluži naudas aizdevumi klasiskajā izpratnē, taču tie arī veido pareizu attieksmi pret aizņemšanos.

Naudas aizdevumi un bērni: ko stāstīt un ko nē?

Bērnam paaugoties, sarunu par aizņemšanos var paplašināt un pastāstīt arī par kredītvēstures un maksātspējas nozīmi. Krietni pirms pilngadības sasniegšanas bērnam ir jāzina, ka:

  • kredītvēsture veidojas visas dzīves laikā un to ietekmē ne tikai kredīti, bet arī ikdienas maksājumi: rēķini par komunālajiem pakalpojumiem un mobilajiem sakariem, soda kvītis, nodokļi u.tml.;
  • negatīva kredītvēsture pazemina izredzes aizņemties ar draudzīgiem nosacījumiem;
  • kredīta apjomu nosaka nevis personīgas vēlmes un vajadzības, bet maksātspēja;
  • ikviens naudas aizdevums ir paredzēts tikai nopietnam mērķim, nevis izklaidei.

Bērnībā un pusaudža gados var apgūt tikai atbildīgas aizņemšanās pamatprincipus. Nav vērts mācīt bērniem to, ko aizmirst bez praktiskā pielietojuma: kreditoru nosaukumus, aktuālu likumdošanu u.tt. To vietā akcentē noteikumu, kas būs spēkā vienmēr – izvērtēt kredīta nepieciešamību un savu iespēju atmaksāt aizdevumu termiņā.

Un, protams, personīgais piemērs vienmēr ir visuzskatāmākais – to, ka parāds nav brālis, jāatceras ne tikai bērniem, bet arī vecākiem, tāpēc seko līdzi savām parādsaistībām un aizņemies atbildīgi arī pats!

Foto: Shutterstock.com

3 papildu padomi pusaudžu vecākiem

Iepazīstinot bērnus ar kredītu nozari, svarīgi ir nepāršaut pār strīpu un neradītu liekas bailes no aizņemšanās. Dzīvē mēdz gadīties ne mazums situāciju, kad naudas aizdevumi ir parocīgi – kredīti studijām, mājokļa iegādei, auto līzings palīdz sasniegt mērķus un uzlabot dzīves līmeni, ja tos izmanto prātīgi. Jo vecāks ir bērns, jo vairāk viņam jāzina, tāpēc pusaudžiem var būt noderīgi parādīt, kā naudas aizdevums funkcionē reālos apstākļos:

  • iepazīstini pusaudzi ar dažādiem kredītu veidiem un to īpatnībām;
  • ja Tev ir noformēts patēriņa kredīts, hipotēka vai līzings, pastāsti, kā tiek plānots ģimenes budžets, kā notiek aizdevuma atmaksa, kā izskatās maksājumu grafiks;
  • piedāvā pusaudzim salīdzināt dažādus studiju kredītus un izvēlēties piemērotāko;
  • aicini pusaudzi piedalīties ģimenes sanāksmē, ja plāno pieteikties jaunam aizdevumam un vēlies izvērtēt visus par un pret un salīdzināt piedāvājumus.

21. gadsimtā naudas aizdevumi ir ikdienas parādība, par ko jāzina arī bērniem. Tu taču neslēpsi no savām atvasēm ceļu satiksmes noteikumus vai datora lietošanas iemaņas? Tāpat arī aizņemšanās nedrīkst būt terra incognita mūsdienu bērniem un pusaudžiem – iemāci jaunajai paaudzei finanšu pratību un esi mierīgs par viņu nākotni!