Patiesība par vitamīniem un veselību

Vecums, dzīvesveids, klimatiskie apstākļi, sezonas svārstības, ārējās vides ietekme, stress – tie ir tikai daži no faktoriem, kas rada nepieciešamību pēc vitamīniem. Organisms pats signalizē par noteiktu vitamīnu trūkumu. Cilvēks sajūt nespēku, sliktu pašsajūtu un paaugstinās organisma uzņēmība pret dažādām vīrusu saslimšanām.

Pastāv populārs uzskats, ka pozitīvas emocijas un smaids ir labākie vitamīni. Tomēr emocijas nespēj aizstāt vitamīniem piemītošās īpašības un funkcijas. Vitamīni ir organiskas vielas, kas nepieciešamas cilvēka organismam, lai tas varētu normāli funkcionēt, attīstīties un augt. Katram no vitamīniem ir savas funkcijas, ko tas pilda, lai organisms būtu vesels un cilvēks neslimotu:
• A – organisma augšanas nodrošināšanai;
• B – sarkano asinsķermenīšu veidošanās veicināšanai un imūnsistēmas stiprināšanai
• K – veseliem zobiem, kauliem un dzīvessparam;
• C – imunitātei, jo paaugstina dabiskās organisma aizsargspējas,
• E – pasargā organismu no sirds slimībām;
• Kā arī citi vitamīni un to grupas, kas nepieciešami normālai organisma funkcionēšanai.

Gada aukstākajos mēnešos pievērs uzmanība C, E un A vitamīnu uzņemšanai, jo tie ir galvenie imunitātes stiprināšanas un organisma aizsargspējas veicināšanas vitamīni.

Lietojot vitamīnus, atceries – jo dabiskāks būs vitamīnu preparāts, jo labāk organisms tos spēs uzņemt. Vitamīni pieejami kapsulu, tablešu veidā, pulverīšos, kā arī to dabiskajos avotos – pārtikas produktos.

Ja lieto sintētiskos vitamīnus, neaizmirsti iekļaut ēdienkartē arī dabīgos vitamīnu nesējus. Lai arī to klātesamība pārtikā ir pietiekama, zinātnieki uzskata, ka cilvēka organismam nepietiek vien ar pārtikā esošo vitamīnu daudzumu. 13 no 30 zināmajiem vitamīniem nav aizstājami un tos uzturā jāuzņem katru dienu. Uzzini šeit par neaizstājamiem vitamīniem.

Lai arī organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu uzņemšana ir nepieciešama katram cilvēkam, pastāv risks radīt veselības problēmas, ja tie lietoti pārmērīgi vai neadekvāti. Tādēļ pirms to lietošanas konsultējies ar farmaceitu vai ģimenes ārstu.

Atceries – organismā neveidojas vitamīnu rezerves (izņēmums ir A, E, D vitamīni). Lai no vitamīnu lietošanas būtu efekts, ir jāizdzer noteikts vitamīnu kurss. Ielāgo – pastiprināts alkohola patēriņš un smēķēšana noārda visus antioksidantus, vitamīnus un minerālvielas, kas iepriekš ir uzņemti!

Esi vesels un vitaminizēts!