Ideāla aizņēmēja portrets: ko ņem vērā kreditori?

Mūsdienās pieteikšanās aizdevumam ir maksimāli vienkāršota – anketu var aizpildīt tiešsaistē un dažu minūšu laikā saņemt atbildi. Taču atvieglota pieteikšanās nenozīmē atvieglotus kredīta nosacījumus. Tāpat kā iepriekš, bankas un nebanku aizdevēji izvērtē ikviena klienta finanšu reputāciju un iespējas uzņemties parādsaistības. Lai izvēlētais aizdevums bez ķīlas, ātrais vai patēriņa kredīts operatīvi nonāktu Tavā bankas kontā, uzzini, kas jāņem vērā pirms pieteikuma nosūtīšanas!

3 pamatnosacījumi kredīta saņemšanai

Domā, ka izredzes saņemt kredītu ir atkarīgas no ienākumiem? Patiešām, aizņēmēja maksātspējai ir liela nozīme, taču pirmie klienta izvērtēšanas kritēriji ir daudz vienkāršāki. Pašā sākumā aizdevējs pārbauda kredīta ņēmēja:

  • valstspiederību. Latvijā izmantot vietējo komercbanku un nebanku kreditoru pakalpojumus var Latvijas pilsoņi, nepilsoņi un personas ar pastāvīgā iedzīvotāja statusu;
  • vecumu. Daudziem kredītiem ir noteiktas klientu vecuma robežas, par kurām var uzzināt aizdevēja mājaslapā.

Liela nozīme ir arī pareizai kredītpieteikuma aizpildīšanai, jo pieteikumi ar drukas kļūdām tiek noraidīti. Piemēram, ja personas dati steigā aizpildītā anketā un iedzīvotāju reģistrā atšķiras, aizdevējs var to uztvert kā mēģinājumu noformēt kredītu uz cita cilvēka vārda. Lai nezaudētu laiku neuzmanības dēļ, neaizmirsti divreiz pārbaudīt pieteikumu pirms tā nosūtīšanas!

Kā notiek maksātspējas analīze?

Ja kredīta ņēmējs atbilst kreditora pamatprasībām, sākas nākamais posms – ienākumu līmeņa jeb maksātspējas izvērtēšana. Lielā mērā tā ir atkarīga no vēlamā kredīta apjoma, taču jebkurā gadījumā ienākumiem jābūt:

  • oficiāliem. Parasti aizdevējs prasa apliecināt ienākumus ar bankas konta izrakstu, bet var pieprasīt arī izziņas par nomaksātajiem nodokļiem un sociālo apdrošināšanu. Ja pārbaudīt klienta ienākumus nav iespējams, pieteikums tiek noraidīts;
  • regulāriem. Darba alga ir stabilākais ienākumu veids, bet par ienākumu avotu var kalpot arī tā saucamie pasīvie ienākumi: pensija, ienākumi no īpašuma izīrēšanas u.tml. Ienākumiem jābūt regulāriem, lai aizņēmējs varētu veikt ikmēneša kredīta iemaksas, tāpēc nestabili honorāri un sezonas darbs samazina izredzes saņemt kredītu;
  • vismaz valstī noteiktās minimālās algas līmenī. Jo zemāki ir ienākumi, jo augstāks parādu risks, tāpēc aizdevēji parasti nepiešķir kredītus personām ar regulāriem, bet ļoti zemiem ienākumiem.

Maksātspējas analīze ir atkarīga arī no individuāliem faktoriem, Piemēram, ja tiek prasīts aizdevums biznesam bez ķīlas, kreditors izvērtē nevis kredīta ņēmēja personīgo maksātspēju, bet uzņēmuma finanšu stāvokli. Aizņēmējam ar apgādājamiem un ar aktīvām kredītsaistībām ir nepieciešams augstāks ienākumu līmenis nekā vientuļam cilvēkam bez kredītiem u.tml.

Ienākumu līmenim jāsaskan ar vēlamo kredīta apjomu – kredītmaksājumiem nevajadzētu pārsniegt 20-30% no ikmēneša ienākumiem.

Foto: Shutterstock.com

Ko nosaka kredītvēstures statuss?

Vēl viens svarīgs kritērijs ir aizņēmēja kredītvēsture, kas var būt pozitīva vai negatīva. Kredītvēsturi ietekmē ne tikai aizdevumi, bet arī citi maksājumi:

  • komunālo pakalpojumu rēķini;
  • uzturlīdzekļi;
  • līzingi sadzīves tehnikai un citām uz nomaksu pirktām precēm;
  • soda naudas kvītis u. tt.

Ņem vērā, ka veiksmīgi atmaksātais aizdevums var palielināt Tavas izredzes saņemt jaunu kredītu ar labākiem nosacījumiem. Parādi, gan dzēstie, gan aktīvie, negatīvi ietekmē aizņēmēja reputāciju. Ja klientam ir bojāta kredītvēsture, aizdevējs var vai nu noraidīt pieteikumu, vai arī piedāvāt aizdevumu ar mazāku kredītlimitu, īsāku atmaksas termiņu un augstāku procentu likmi.

Katram kredītam ir savi saņemšanas nosacījumi un īpatnības, bet visi aizdevumi prasa uzmanību un racionālu pieeju. Neatkarīgi no tā, vai Tev ir vajadzīgs īstermiņa aizdevums bez ķīlas vai apjomīgs kredīts mājokļa iegādei, aizdevējs izpētīs pieteikumu vienlīdz skrupulozi. Laba aizņēmēja reputācija palīdzēs Tev saņemt kredītu ar draudzīgākiem nosacījumiem, tāpēc seko līdzi savām finansēm un aizņemies atbildīgi!