Atdzīvini biroju ar telpaugiem!

Gandrīz katra darbadiena tiek pavadīta biroja telpās, strādājot pie datora. Reizēm pat šķiet, ka birojā pavadām vairāk sava laika, nekā mājās kopā ar ģimeni. Kāpēc gan biroja telpas neiekārtot kaut nedaudz mājīgāk, lai radītu patīkamu un darbam labvēlīgu atmosfēru? Viens no paņēmieniem, kā to izdarīt, ir telpaugu izvietošana. Zaļie augi ne tikai ienesīs birojā dzīvīgumu, bet nāks par labu arī veselībai.

ff58dae4edb49480_desk-plant

Seši ieguvumi no telpaugiem birojā:

  • Skatoties uz zaļajiem telpaugiem, acis atpūšas no darba ar datoru;
  • Daudziem augiem piemīt patīkams aromāts, kas nomierina un palīdz samazināt stresu;
  • Telpaugi izdala skābekli;
  • Dažiem augiem piemīt tādas īpašības, kas attīra gaisu no baktērijām un mikrobiem;
  • Augi caur lapām izdala lieko mitrumu;
  • Daži augi neitralizē gaisu no dažādām kaitīgām vielām.

Augi, kas piemēroti biroja telpām

Ja esi nolēmis atdzīvināt savu darba vietu birojā ar telpaugiem, ņem vērā, ka labāk izvēlēties tādus istabas augus, kas piemēroti videi, kādā tiem būs jāatrodas. Visbiežāk birojos ir sauss un silts gaiss, tāpēc nepieciešami augi, kas ir gana izturīgi un pieticīgi.

Zāmija

Viens no populārākajiem augiem, ko cilvēki izvēlas audzēt darbavietā. Šis augs ir ļoti izturīgs un piemērots tiem, kuri piemirst par telpaugu apliešanu, jo jālaista tikai tad, kad zeme podiņā ir izžuvusi. Zāmija spēj izdzīvot telpās, kurās ir sauss un silts gaiss, kā arī tumšās vietās. Nereti šo istabas augu mēdz nosaukt par mākslīgo augu spīdīgo lapu dēļ. Augs labi iztur sausumu, jo tā lapas ir pārklātas ar biezu vaska kārtiņu.

Zāmija

Naudas koks

Krasula jeb naudas koks ienesīs telpā laimi un naudu. Šis telpaugs ir spējīgs augt gan saulainās, gan mazliet tumšākās vietās un ir izturīgs pret sausumu. Nav jāuztraucas par to, ka naudas koks nokaltīs brīvdienu vai atvaļinājuma laikā, jo to var nelaistīt līdz pat trim nedēļām. Jāraugās, lai puķu podā neuzkrātos lieks ūdens un zeme nebūtu pārāk mitra. Izrādās, ka šī auga lapās esoša sula palīdz sasitumu un sastiepumu gadījumos, kā arī mazina tūsku.

naudas koks

Dracēna

Zināms augs gandrīz ikvienam un nopērkams ne tikai ziedu bāzēs, bet arī lielākos pārtikas veikalos. Bieži šo augu mēdz dēvēt par palmu līdzīgā izskata dēļ, bet patiesībā dracēnas nav palmu radinieces. Iegādājoties dracēnu, jāņem vērā, ka tā spēj izaugt līdz pat 2 metru augstumam. Šo telpaugu ieteicams turēt gaišā vietā, bet ne tā, lai tas atrastos tiešos saules staros. Īpaša uzmanība jāpievērš auga laistīšanai, jo to nevar ne pārliet, ne arī izkaltēt. Vislabāk to apliet, kad augsnes virskārta ir sakaltusi, bet vasarā ieteicams papildus apsmidzināt auga lapas.

dracēna

Savukārt, ja nav vēlme zaļos augus kopt ilgtermiņā, bet tomēr gribas birojā ienest dzīvīgumu un kādu košu elementu, var iegādāties pavasarīgas puķes podiņos vai grieztos ziedus. Saulainajā laikā ikvienā interjerā iederēsies smaržīgās narcises, košās hiacintes vai daudzveidīgās tulpes.