8. marts – Sieviešu diena

8. marts – Starptautiskā Sieviešu diena! Šajā dienā ziedu tirgotājiem krietni vien pieaug apgrozījums, jo teju katrs vīrietis vēlas apsveikt mīlošo sievu, mammu, vecmammu, krustmāti un tāpat arī darba kolektīvi īpaši lutina savas kolēģes ar negaidītiem pārsteigumiem. Kā iesākās 8. marta svinības un ko tās nozīmē šobrīd – par to tālākajā rakstā.

Pirmā Sieviešu diena tika svinēta  no ASV 1909. gada līdz 1913. gadam, ko svinēja februāra pēdējā svētdienā. Taču spilgtāk tā iezīmējās Kopenhāgenā. 1910. gadā Klāra Cetkina aktīvi iestājās par sieviešu vienlīdzību un cīņā par līdztiesībām aicināja iesaistīties domubiedrenes. Sievietes rīkoja konferences, protestus, izveidoja dažādas kustības. Viņām nebija nedz sociālās, nedz arī privātās dzīves, neskatoties uz garajām darba stundām, viņas nenovērtēja. Nereti darba stundas fabrikās bija rakstāmas ar divciparu skaitli, taču atalgojums mazāks nekā vīriešiem.

Lai vai kā, protesti un pūliņi nebija velti – jau nākamajā gadā svinēja Sieviešu dienu. Sākotnēji to atzīmēja 12. vai 19. martā, taču pāreja uz 8. martu ieviesa arī dažas svinēšanas tradīcijas. Dažādi vēsturiski fakti atrodami arī šeit.

Mūsdienās Sieviešu dienā tiek uzsvērta tieši sievietes loma, tāpēc ikviens vīrietis ir aicināts apsveikt ģimenes sievietes, kolēģes šajos svētkos. Vienu gadu, stāvot veikalā rindā pie kases, novēroju, ka zolīds vīrietis vērsās pie kasieres: “Sveicu Jūs Sieviešu dienā!” Tajā brīdī kasiere apmulsa, taču nešaubos – apmulsums bija patīkams un sniedza pozitīvisma devu visas dienas garumā. Tāpēc, sievietes, nemulstiet, ja saņemat svešu vīriešu sveicienu Sieviešu dienā. 8. marts ir mūsu zīmē!

Sirsnīgi sveicieni

Ziedi! Dārgie vīrieši, sāciet dienu ar skaistu un pavasarīgu ziedu pirkšanu – gadu no gada populārākās ir tulpes, taču jebkuri ziedi sievietes acīm liks iemirdzēties vēl spožāk un sagādās smaidu visas dienas garumā.

Mīļa dāvana! Ja vēlaties sagādāt īpašu dāvanu, ieskatieties Dāvanu Servisa piedāvājumā. Tur var atrast dāvanas dažāda tipa un dzīvesveida sievietēm – gan relaksējošas ķermeņa procedūras, gan adrenalīna pilnus piedzīvojumus.

Interesantumi

Agrāk populārās apsveikumu kartītes šobrīd nomainījuši grafiski sveicieni interneta vidē. Šajā saitē atradīsi interesantas apsveikumu kartītes no Padomju laikiem.

Latvijā tikai 2008. gadā Starptautisko Sieviešu dienu oficiāli atzina par atzīmējamu dienu. Līdz tam to saistīja ar PSRS mantojumu un neapstiprināja ideoloģisku apsvērumu dēļ.

Noskaties video, kurā atspoguļoti dažādu vēsturisku personību – sieviešu izgudrojumi un sasniegumi, bez kuriem ikdiena būtu citādākās krāsās.

Ja vēlies šajā dienā sarīkot īpašas svinības un pārsteigumus, bet pietrūkst nauda, izmanto Viasms.lv pakalpojumus un saņem naudas aizdevumu pat 15 minūšu laikā.