Žāvēti āboli no vecmāmiņas pūra lādes. Kāpēc ieteicams tos ēst?

Ja vasarā un rudenī augļus un ogas varam ēst svaigā veidā, tad ziemā jādomā par alternatīvām, kā uzņemt nepieciešamo vitamīnu devu. Jau izsenis ir dzirdēts, ka žāvēti āboli ir viens no tradicionālajiem veidiem, kā latvieši našķojušies aukstajos mēnešos, kad veltes no augļu dārza vai meža nav iespējams iegūt svaigā veidā. Žāvēti āboli ir izmantojami vairākos veidos. Kādos? To lasiet tālāk!

Žāvēti āboli gardām plātsmaizēm un ķīseļiem

Kaltēti āboli, pirmkārt, tiek izmantoti kā veselīgs našķis, lai aizstātu, piemēram, cepumus, šokolādi vai konfektes. Tie gluži tāpat kā jebkurš cits saldums var stāvēt trauciņā uz galda, un kad vien gribas, pa gabaliņam var iemest mutē, lai remdētu kāri pēc kaut kā salda.
Prasmīgākās sievas no žāvētiem āboliem gatavo rupjmaizes ķīseli, kam pievienoti arī citi žāvētie augļi, piemēram, aprikozes un rozīnes. Kaltēti āboli iederas arī plātsmaizēs. Ja brokastīs labprāt ēdat musli, tad žāvēti āboli būs gards un veselīgs papildinājums ierastajai kombinācijai.

Karstais ābolu dzēriens

Ja ziemas vakaros vēlaties baudīt karstu augļu dzērienu, žāvēti āboli ir piemērota izvēle. Pārlejot tos ar karstu ūdeni un pievienojot, piemēram, dzērvenes, ingveru, upenes un medu, iegūsiet īstu vitamīnu kokteili, kas stiprinās imūnsistēmu.

Apple with oatmeal and vintage spoons on sackcloth, on color woo

Žāvēti āboli veselībai

Arī kaltēti āboli ir vērtīgi mūsu veselībai, jo satur gan vitamīnus (dzelzi, kāliju, kalciju un magniju), gan citas vērtīgas vielas. Žāvēti āboli palīdz:

  • Uzlabot gremošanas sistēmas darbību;
  • Mazināt tūsku;
  • Izvadīt no organisma kaitīgās vielas;
  • Uzlabot matu struktūru un ādas stāvokli.

Ābolu sastāvā esošā fruktoze aizstāj cukuru, tāpēc ar žāvētu ābolu lietošanu jāuzmanās tiem, kuri vēlas notievēt.

Slices Of Dried Apple And Cinnamon Sticks On Old Rustic Wooden B

Kā pareizi žāvēt ābolus?

No vecmāmiņas padomiem zināms, ka āboli labi žāvējas uz krāsns, taču ne visiem ir šāda iespēja. Lai rūpīgi izkaltētu ābolus arī dzīvoklī, iesakām izvēlēties kādu no trīs variantiem:

  • Ābolus sagrieziet apmēram 1 cm biezās šķēlītēs un lieciet uz cepešpannas, kurā ieklāts cepamais papīrs tā, lai šķēlītes viena uz otras nepārklātos. Pēc tam pannu ievietojiet cepeškrāsnī un kaltējiet ābolus 50 grādu temperatūrā vairākas stundas, ik pa laikam tos apgriežot. Sekojiet līdzi, vai āboli necepas un nesadeg;
  • Ābolus sagrieziet šķēlītēs un izklājat uz papīra. Papīru novietojiet uz radiatoriem, bet raugieties, lai nav par karstu. Reizi dienā šķēlītes apgrieziet uz otru pusi;
  • Ābolu šķēlītes saveriet uz diega, lai izveidotos krelles. Tās pakariniet siltuma tuvumā un pārbaudiet, vai šķēlītes nav par tuvu viena otrai.