Vai zini, kā iepirkšanās veids ietekmē Tavas finanses?

No pirmā acu skatiena saikne starp iepirkšanos un finanšu stāvokli ir ļoti skaidra – jo vairāk Tu iepērcies, jo mazāk brīvo līdzekļu paliek bankas kontā. Neapšaubot šo patiesību, mēs gribam parādīt, ka tēriņu apjoms lielā mērā ir atkarīgs ne tikai no pirkumu apjoma, bet arī no iepirkšanās veida. Lasi mūsu jaunajā bloga rakstā par to, kā iepirkšanās paradumu maiņa var ietekmēt Tavu finansiālo nodrošinājumu!

Iepirkšanās offline – vai dārgs prieks?

Regulāri tirdzniecības centru apmeklētāji zina, ka iepirkšanās dienā var viegli iztērēt vairāk naudas nekā sākotnēji ieplānots. Tas notiek tāpēc, ka itin bieži veikalu apmeklējums iet roku rokā ar pasēdēšanu kafejnīcā, impulsīvu gājienu uz kino u.tml. Vēl viens faktors, kas ietekmē offline pirkumu augstas izmaksas, ir nespēja ātri salīdzināt dažādu veikalu piedāvājumus, jo tirdzniecības punkti nebūt ne vienmēr atrodas blakus.

Foto: Shutterstock.com

Iespējams risinājums – stingrāk sekot līdzi tēriņu plānam un nepārvērst katru gājienu uz veikaliem par pašlutināšanas dienu. Vēl viens variants ir iepirkumu pārcelšana tiešsaistē, kur pēc pirkumiem neseko obligāta kafijas pauze, un kur var daudz ātrāk atrast piemērotāko cenas/kvalitātes līdzsvaru.

Online pirkumi – kas tos sadārdzina?

Interneta veikalu popularitāte nesamazinās jau vairākus gadus. Pasūtīt online ir ērti, ātri, preču izvēle ir teju tikpat neierobežota kā tirdzniecības centrā, bet tomēr arī te ir savi zemūdens akmeņi. Ja Tu dod priekšroku iepirkumiem internetā, vienmēr pārbaudi:

  • galīgu preces cenu (ārzemju interneta veikalos cena var būt norādīta bez PVN);
  • piegādes izmaksas;
  • preces cenu citās vietnēs, ja veikals ir viens no daudzajiem pārdevējiem, nevis ražotājs.

Regulāra iepirkšanās online var ietekmēt arī Tavu kredītvēsturi. Runa ir nevis par dārgām precēm, piemēram, elektroniku vai sadzīves tehniku, ko bieži pērk līzingā, bet par samērā maziem pirkumiem, kas tomēr iziet ārpus ikmēneša budžeta rāmjiem.

Foto: Shutterstock.com

Ja bankas kontā pietrūkst līdzekļu kārotā iegādei, iespēja 15 minūšu laikā aizņemties trūkstošo summu, pat neizejot no mājām, var būt kārdinoša. Protams, aizdevums ir izmantojams arī pirkumiem klātienē, taču, sērfojot interneta veikalos, risks pieteikties nevajadzīgam kredītam ir augstāks.

Ikdienas pirkumiem reizēm izmanto ātros kredītus, tostarp bezprocentu aizdevumus, bet šādam solim ir vairāk trūkumu nekā priekšrocību. Uzzini raksta turpinājumā, kāpēc bezprocentu kredīts ir nepiemērots risinājums ikdienas iepirkumiem!

Bezprocentu kredīts – aizdevums neatliekamiem tēriņiem

Kredīts bez procentiem šķiet finansiāli draudzīgākais aizdevums privātajam patēriņam – pateicoties 100% atlaidei procentiem, kopējā atmaksas summa ir identiska kredīta pamatsummai. Taču ikvienam kredītam ir savi riski, un bezprocentu kredīts tomēr nav universāls papildu naudas avots.

Lūk, galvenie iemesli, kāpēc Izmantot bezprocentu kredītu kredītkartes vietā ir tuvredzīgi:

  • kredīts bez procentiem ir finansiāli atraktīvs tikai tad, ja to pilnā apjomā atmaksā 30 dienu laikā. Pagarinot aizdevumu vai kavējot maksājuma termiņu, kredīta izmaksas ievērojami pieaug;
  • aizdevuma minimālā summa var būt lielāka nekā Tev vajadzīgā. Ātrie kredīti galvenokārt ir piemēroti nestandarta situācijām, piemēram, steidzama remonta vai pēkšņu lielu rēķinu apmaksai, tāpēc aizdevumu kredītlimits sākas no 50-100 eiro;
  • bezprocentu kredīts ir jāatmaksā jau no nākamās algas, tāpēc aizņēmējiem jārēķinās ar mazāku budžetu ikdienas tēriņiem mēneša garumā. Pēkšņa slimība, darba zaudēšana vai saplīsušas caurules šajā laika periodā var radīt nepieciešamību pēc vēl viena kredīta.

Bezprocentu kredīts un citi patēriņa aizdevumi ir piemēroti personām stabilā finanšu situācijā, tāpēc pirms piesakies aizdevumam, sakārto savu budžetu! Sekojot līdzi saviem tēriņiem un koriģējot iepirkšanās paradumus, varēsi izmantot kreditēšanas pakalpojumus, nepakļaujot dzīves līmeni liekam riskam.