Vai zini, kā atšķiras aizdevums bez ķīlas un ar ķīlas nodrošinājumu?

Mūsdienās ir desmitiem dažādu kredītu veidu, kas iedalās ne tikai pēc pielietojuma, bet arī pēc saņemšanas nosacījumiem. Ir aizdevumi, ko piešķir tikai pret ķīlas nodrošinājumu, un ir arī tādi kredīti, kam ķīla nemaz nav vajadzīga. Aizdevums bez ķīlas šķiet draudzīgāks aizņēmējiem, bet vai tas ir universāli lietojams? Iepazīsties ar svarīgāko informāciju par ķīlu veidiem un kreditēšanas noteikumiem šajā rakstā!

Izplatītāko ķīlu veidu tops

Ķīlai jābūt vērtīgai, jo tā kalpo par aizdevuma atmaksas garantiju. Ja aizņēmējs nesedz kredītsaistības, ķīla var būt atsavināta par labu kreditoram, kurš vēlāk varēs pārvērst to naudā. Tieši tāpēc par ķīlas objektu visbiežāk kalpo dārgs īpašums: mājoklis vai transportlīdzeklis.

Foto: Shutterstock.com

Ieķīlāt var arī zemes gabalu, bet tādus ķīlas veidus kā dārglietas vai sadzīves tehnika parasti pieņem tikai lombardos. Jo vērtīgāka ir ķīla, jo augstākas izredzes, ka kreditors to pieņems, tāpēc ieķīlāt mājokli jaunbūvē ir daudz vieglāk, nekā dzīvokli padomju laiku mājā.

Katram kredītam – sava ķīla

Specifiskie aizdevumu veidi paredz konkrētu ķīlu: hipotēkai tas ir iegādātais mājoklis, bet auto līzingam – nopirktā automašīna. Patēriņa kredīti un kredītu apvienošana ir pieejami pret dažādiem ķīlas veidiem, atkarībā no kredīta ņēmēja situācijas un kreditora noteikumiem. Un tomēr ne vienmēr īpašums var kalpot par ķīlu, jo ieķīlāšanu ierobežo gan likumdošana, gan atbildīgas aizņemšanās principi. Par ķīlas objektu nevar kļūt:

  • cita cilvēka, arī laulātā vai bērnu, īpašums;
  • kopīpašums, ja vien nav iegūta visu īpašnieku piekrišana.

Noteikti nevajadzētu ieķīlāt vienīgo īpašumu, pat ja esi pārliecināts par savu maksātspēju un savlaicīgu aizdevuma atmaksu. Ieķīlāt vienīgo transportlīdzekli ieteicams tikai tad, ja aizdevējs ļauj paturēt mašīnu ikdienas izmantošanai. Bet, ja gribi pavisam izvairīties no ieķīlāšanas riskiem, pievērs uzmanību kredītiem bez ķīlas – mūsdienās tie ir pieejami plašā klāstā.

Aizdevums bez ķīlas: noteikumi, ierobežojumi, ieguvumi

Kredīti bez ķīlas galvenokārt ir aizdevumi privātajam patēriņam:

  • īstermiņa un ilgtermiņa kredīti;
  • kredītlīnijas;
  • kredītkartes.

Šādi kredīti ir pieejami internetā, un kredīta ņēmēja lielākais ieguvums no aizdevuma bez ķīlas ir iespēja saņemt naudu daudz ātrāk. Ķīlas noformēšana vienmēr aizņem laiku, bet kredīts bez ķīlas bieži vien ir pieejams jau pieteikšanās dienā. Piemēram, mēs, VIA SMS, pārskaitām līdzekļus vienas bankas ietvaros dažu minūšu laikā kopš aizdevuma apstiprināšanas. Tas ir noderīgi, ja nauda ir steidzami vajadzīga neatliekamu rēķinu vai pakalpojumu apmaksai.

Foto: Shutterstock.com

Aizdevumam bez ķīlas ir arī savi ierobežojumi – tā ir nevis hipotēkas vai līzinga alternatīva, bet atsevišķa kredītu kategorija. Kredīts bez ķīlas ir:

  • ar mazāku kredītlimitu. Vairumā gadījumos aizdevums bez ķīlas nepārsniedz dažus tūkstošus eiro;
  • ar īsāku atmaksas termiņu. Īstermiņa kredīti parasti jāatmaksā viena mēneša laikā, patēriņa kredītu termiņš ir no 3 līdz 12-48 mēnešiem. Salīdzinājumam, hipotēkas vai auto līzinga termiņš sasniedz 10-20 gadus;
  • ar stingrākām prasībām aizņēmējiem. Lai saņemtu aizdevumu bez ķīlas, ir vajadzīgi ne tikai oficiāli ienākumi un stabila finanšu situācija, bet arī pozitīva kredītvēsture un parādu neesamība. Ņem vērā, ka personām ar negatīvu kredītvēsturi un aktīviem parādiem arī patēriņa kredīti un pārkreditēšana var būt pieejami tikai ar ķīlas nodrošinājumu.

Aizdevums bez ķīlas un pret ķīlu nav savstarpēji aizvietojami pakalpojumi, tāpēc pirms pieteikšanās vienmēr apdomā, vai vēlies aizņemties ikdienas tēriņiem vai lielam vērtīgam pirkumam. Lai saglabātu iespēju aizņemties bez ķīlas arī samērā lielas naudas summas, vienmēr seko līdzi savām parādsaistībām un aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt!