Vai tu jau apēdi 7 kg zemeņu?

Latvijā patlaban ir zemeņu laiks un šo skaisto ogu popularitāte ir pavisam loģiska – tās ir garšīgas, vitamīniem bagātas un veselīgas, turklāt ražas laikā nopērkamas par labu cenu. Mēdz teikt, ka vienas vasaras laikā ir jāapēd vismaz 7 kg zemeņu, taču kas tajās ir tik vērtīgs?

  • Sauja jeb 100 gramu zemeņu satur 27 kalorijas, 0,1 g tauku un 77 mg C vitamīna – tikpat daudz kā neliels apelsīns. C vitamīns palīdz dziedēt brūces, uzlabo imūnsistēmu un tādējādi aizsargā pret infekcijām.
  • Zemenes normalizē vielmaiņu, palīdz sirds un asinsvadu slimību, kuņģa un zarnu trakta slimību gadījumos.
  • Zemenes izmanto arī kā antiseptisku līdzekli, ar ogu novārījumu skalo rīkli kakla sāpju un muti stomatīta gadījumos.
  • Zemeņu sula balina un mīkstina ādu, kā arī satur kolagēnu, kas saglabā ādu gludu un brīvu no grumbām.
  • Interesanti, ka pārberot zemenes ar cukuru, tās ieteicams ēst uzreiz, jo šajā mirklī īpaši izdalās ogu vitamīni.
  • Zemenēm ir ļoti spēcīgas asinsrades īpašības, jo tās satur folskābi un vitamīnu B9. Šajās ogās  ir arī minerālvielas – kālijs, magnijs un kalcijs, kas palīdz uzlabot šūnu elpošanu, enerģijas plūsmu šūnās un uzlabo nervu sistēmas darbību.

Kā nopirkt labākās kvalitātes zemenes un sasaldēt ēšanai ziemā?

  • Izvēlies vidēja lieluma ogas, jo tās nebūs ūdeņainas. Uz zemenēm nedrīkst būt plankumi, jo tie liecina par bojāšanos vai ķīmikāliju pielietošanu audzēšanā.
  • Zemenes ieteicams sasaldēt uz paplātes un tikai pēc tam tās pārbērt maisiņos – tā iegūsi labāko sasladēto ogu izskatu un formu. Sasaldētas zemenes ieteicams glabāt ne ilgāk kā sešus mēnešus. Šis ir optimāls laika periods lai ogas saglabātu vērtīgās vielas un vitamīnus.
  • Uzturā var izmantot ne tikai zemeņu ogas, bet arī to kātiņus un lapiņas. Saulē izkaltētus zemeņu kātiņus un lapiņas dzer kā tēju saauksēšanās gadījumos, kā arī izmanto ārstējot podagru un osteohondrozi.

Iedvesmai – garšīgas zemeņu tortes recepte šajā video! 🙂

 
Autors:
Par mani: Jana Kalniņa - budžeta plānošanas un privāto finanšu eksperte. Jana ieguvusi bakalaura grādu biznesa vadībā un kopš 2009.gada raksta par privātajām finansēm, budžeta plānošanu, ieguldījumu un kreditēšanas iespējām Latvijā.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *