Vai Tavs braucamais ir gatavs pavasarim?

Kad parādās saule un norimst aukstie vēji, daudzi no mums nolemj automašīnas un sabiedrisko transportu nomainīt pret dabai draudzīgākajiem nemotorizētajiem transportlīdzekļiem – velosipēdiem un skrejriteņiem. Tomēr pirms došanās garākā ceļā, ir vērts veikt pavasara apkopi, lai braukšana būtu droša un ērta. Lūk, daži padomi, kas palīdzēs sagatavot braucamo jaunajai sezonai.

Novērtē vispārīgo stāvokli

Lai velosipēdi un skūteri veiksmīgi sagaidītu jauno sezonu, ir vēlams katru gadu rudenī tos jau rūpīgi notīrīt un noglabāt vietā, kur tiem nav jāsaskaras ar pastiprinātu mitrumu. Mitrums var gan veicināt rūsas veidošanos, gan vienkārši bojāt arī nerūsējošās alumīnija detaļas, kā dēļ pavasarī, piemēram, vairs nevarēs pakustināt velosipēda sēdekli. Ja rudenī neesi pievērsis lielu uzmanību tam, kā “ieziemo” savu braucamrīku, tad pavasarī nāksies novērtēt tā vispārējo stāvokli, lai saprastu, vai nav nepieciešama speciālistu palīdzība. Ja redzi, ka parādījusies rūsa vai kaut kas nedarbojas tik labi, kā rudenī – atrodi tuvāko velosipēdu servisu un nodod savu braucamo apkopes veikšanai tur. Ja vispārējais stāvoklis ir labs, tad laiks ķerties pie braucamā sagatavošanas paša rokām.

Svarīgā riepu pārbaude

Pirmkārt, jāpārbauda riepas – ir liela iespēja, ka spiediens tajās nebūs tāds pats kā rudenī. Lai zinātu, kāds ir vēlamais spiediens tieši Tava riteņa riepās, apskati marķējumu uz tām – tur būs norādīts gan optimālais, gan vēlamais spiediens. Piepumpē riepas atļautajā amplitūdā tik daudz cik vēlies – ar nedaudz mīkstākām riepām būs labāka amortizācija, bet ar cietākām – ātrāk tiksi uz priekšu! Tāpat apskati riepas, lai saprastu:

  • Vai tās nelaiž gaisu pa ventili;
  • Vai tajās nav parādījusies kāda plaisa vai caurums, pa kuru izplūst gaiss;
  • Vai tām ir pietiekams protektors tad, ja dosies ārpus pilsētas?

Notīri un ieeļļo ķēdi

Otrs svarīgākais darbs pavasarī ir ķēdes sagatavošana aktīvajai darba sezonai. Vispirms tā ir jānotīra no pērnā gada eļļas pārpalikumiem un netīrumiem. To var izdarīt ar speciālu komplektu palīdzību, kurus var iegādāties velosipēdu veikalos. Komplektā ietilpst tīrīšanas šķidrums un aparāts, kuru apliek ap ķēdi un, griežot pedāļus, izvelk ķēdi caur mazām birstītēm. Papildus jānotīra arī zobrati, kuri mēdz apķept ar dubļiem vai smiltīm. Kad tas paveikts, jāķeras pie eļļošanas – tas jāizdara ķēdei, zobratiem un gultņiem, taču jāatceras, ka ar eļļas daudzumu nevajadzētu pārlieku aizrauties. Ja redzi, ka eļļa sāk pilēt nost no detaļām – tā ir zīme, ka tās ir par daudz!

Foto: Pexels.com

Pārbaudi ātrumus un bremzes

Pats pēdējais punkts ir bremžu un ātruma pārslēdzēju pārbaude – izbrauc nelielu aplīti, lai saprastu, vai abas šīs lietas darbojas. To darbība var būt apgrūtināta, ja pie bremžu un ātruma pārslēdzēja trosēm ir piekļuvis mitrums. Ja kaut kas nedarbojas kā nākas, labāk aizved velosipēdu pie profesionāļa, kas ātri varēs visu nomainīt, lai turpmākā braukšana Tev būtu droša. Pat ja bremzes varēsi viegli nomainīt pats, ātrumu pārslēga remontēšanai nepieciešama “piešauta” roka. Lai arī jārēķinās ar lielākām izmaksām, vienmēr ir labāk savas drošības jautājumus uzticēt speciālistiem.

Nepieciešams jauns braucamrīks – noderēs naudas aizdevums

Iespējams pēc sava braucamrīka apskates esi secinājis, ka tas ir savu laiku nokalpojis un nepieciešams jauns. Varbūt Tu esi nolēmis iegādāties velosipēdam jaunas detaļas, bet līdz algai vēl palicis kāds brīdis. Tādā gadījumā var noderēt naudas aizdevums konkrēto preču iegādei. Aizdevums var izpausties gan kā līzings, gan kā ātrais naudas aizdevums pie kredītdevēja internetā. Ja nepieciešamā summa ir neliela, iespējams saņemt tādu naudas aizdevumu, kas jāatmaksā mēneša laikā un to varēsi izdarīt jau no nākamās algas. Tomēr, ja vēlies iegādāties nopietnu nemotorizēto transportlīdzekli, kura vērība ir vairāk nekā tūkstotis eiro, labāks būs naudas aizdevums, kuru varēsi atmaksāt vairākos maksājumos.

Izvēlies izdevīgāko aizdevumu

Mūsdienās aizdevumi ir pieejami dažādās formās, veidos un vietās, un tāpēc pirms tiek izvēlēts viens konkrēts naudas aizdevums, ieteicams izvērtēt vairākus piedāvājumus, lai saprastu, kurš būs izdevīgākais. Ņemot aizdevumu velosipēda pirkšanai, pievērs uzmanību šādiem faktoriem:

  • Vai tiek prasīta pirmā iemaksa?
  • Ar kādiem procentiem tiks aplikts naudas aizdevums? Kāda būs pārmaksa?
  • Cik liela būs pārmaksa, izvēloties konkrētu atmaksas termiņu?
  • Vai un cik liela ir maksa par to, ka naudas aizdevums tiek noformēts?

Iepazīsties ar visiem noteikumiem pirms piesaki aizdevumu, lai vēlāk nebūtu nekādu nepatīkamu pārsteigumu. Ja pats nevēlies veikt padziļinātu kredītu analīzi un salīdzināšanu, izmanto vismaz internetā pieejamos kredītu salīdzināšanas rīkus. Galvenais – nesteidzies ar savu lēmumu un neizvēlies pirmo aizdevumu, kuru Tev piedāvā veikalā, pirms neesi pārliecinājies, ka tas ir pats labākais naudas aizdevums, kuru vari dabūt.

Un vienmēr atceries, ka aizņemties nepieciešams atbildīgi, rūpīgi izvērtējot savas iespējas naudu atdot konkrētajā termiņā un apjomā!