Vai kredīti no 18 gadu vecuma ir parocīgs vai riskants risinājums?

Foto: Pixabay.com

Ekonomiskā neatkarība ir viens no patīkamākajiem pieaugušo dzīves aspektiem, taču kopā ar neatkarību nāk arī atbildība par savu budžetu. Uzsākot patstāvīgu dzīvi, gandrīz ikvienam nākas saskarties ar īslaicīgu naudas trūkumu. Reizēm to var viegli pārdzīvot, bet ir situācijas, kad papildu nauda ir vitāli nepieciešama. Trūkstošo summu var meklēt pie vecākiem un draugiem, bet var arī aizņemties. Ja Tevi interesē, kādi kredīti no 18 gadiem ir pieejami jauniešiem, iepazīsties ar mūsu jauno rakstu!

Cik izplatīti ir kredīti no 18 gadu vecuma?

Latvijā personas kļūst par pilngadīgajām 18 gadu vecumā, tāpēc teorētiski aizdevums no 18 gadiem var būt pieejams ikvienā kredītiestādē. Taču patiesa situācija ir komplicētāka. Vairums cilvēku 18 gadu vecumā vēl mācās vidusskolas pēdējās klasēs vai iegūst arodu. Ļoti neliels jauniešu procents šajā vecumā jau strādā un patstāvīgi pelna sev iztiku. Lai gan ātrie kredīti no 18 gadiem ir pieejami pie dažiem aizdevējiem, vairums kreditoru nosaka augstāku vecuma robežu.

Piemēram, mēs, VIA SMS, piedāvājam aizdevumus personām no 20 gadu vecuma. Šāds vecuma ierobežojums ir noderīgs gan kreditoram, gan kredīta ņēmējam, jo palīdz samazināt kredīta riskus un nodrošināt aizdevuma veiksmīgu atmaksu. 20 gados jauniešiem jau var būt pietiekami lieli un stabili ienākumi, tāpēc kredīts no 20 gadu vecuma ir daudz izplatītāks pakalpojums nekā aizdevums no 18 gadiem.

Un tomēr kredīti no 18 gadiem ir pieejami, jo arī šādiem aizdevumiem ir sava mērķauditorija. Taču, lai kredīts tiktu piešķirts, aizņēmējam jāatbilst kreditora prasībām. Aizņemšanās noteikumi ir vienādi gan jauniešiem, gan vecākiem cilvēkiem. Kādi tie ir, uzzināsi raksta turpinājumā!

Foto: Pexels.com

3 pamatprasības aizņēmējiem

Ātrie kredīti no 18 gadiem var tikt saņemti vienas dienas laikā. Šādu operativitāti nodrošina pieteikšanās internetā, un pieteikumu izvērtēšana ar elektronisko datubāžu palīdzību. Iegūt trūkstošo naudas summu var samērā viegli, ja vien aizņēmējs atbilst 3 galvenajiem kritērijiem:

  • Latvijas pilsoņa vai pastāvīga iedzīvotāja statuss. Patērētāju kredītu nozari regulē valsts likumdošana, tāpēc aizņēmēja valstspiederība nosaka, kur viņš var noformēt aizdevumu;
  • regulāri ienākumi. Kredīti no 18 gadu vecuma tiek piešķirti cilvēkiem ar stabilu darbavietu. Darbs nedēļas nogalēs un cits darbs uz pusslodzi netiek uzskatīts par pietiekamu, lai saņemtu aizdevumu. Aizdevums no 18 gadiem pieejams tikai personām, kuras saņem stabilu atalgojumu un var plānot savu budžetu vismaz dažus mēnešus uz priekšu;
  • atbilstoša maksātspēja. Kredīti no 18 gadiem ir ātrie aizdevumi, kas jāatmaksā 30 dienu laikā. Lai kredīts neradītu negatīvas sekas un neveicinātu hronisko naudas trūkumu, aizņēmēja maksātspējai jābūt pietiekamai, lai segtu parādsaistības un uzturētu sevi. Ātrie kredīti no 18 gadiem nedrīkst pārsniegt 20% – 40% no ikmēneša ienākumiem. Lai pirmā aizdevuma riski būtu minimāli, ieteicams aizņemties pēc iespējas mazāku summu.

Jāatzīmē, ka pašlaik Latvijas likumdošana nosaka, ka kreditoram jāpārbauda klienta maksātspēja, ja prasītā kredīta summa pārsniedz 427 eiro. Taču tas nenozīmē, ka mazāku summu var aizņemties ikviens. Kredīti no 18 gadiem ir saistīti ar lielākiem riskiem, tāpēc aizdevējs var pieprasīt bankas konta izrakstu vai izziņu par ienākumiem arī tad, ja prasītā summa ir neliela. Šajā gadījumā kredītpieteikuma izskatīšana un lēmuma pieņemšana var aizņemt vairāk laika, taču parasti ātrie kredīti tiek piešķirti pieteikšanās dienā.

Liela nozīme ir arī kredītvēstures statusam. Ja gados jaunam cilvēkam jau ir izveidojušies parādi, un kredītvēstures statuss ir negatīvs, kredīti no 18 gadiem var būt nepieejami. Raksta turpinājumā Tu uzzināsi, kā rūpēties par savu finanšu reputāciju, lai nepieciešamības gadījumā saņemtu kredītu bez liekiem sarežģījumiem!

Avots: pixabay.com

Kā palielināt savas izredzes saņemt aizdevumu?

Vēl pirms pieteikšanās ātrajam kredītam Tu vari izvērtēt, cik augstas ir Tavas izredzes tikt pie papildu naudas summas. Ātrie kredīti no 18 gadiem visdrīzāk netiks piešķirti, ja Tev ir:

  • kavēti kredīta maksājumi citās kredītiestādēs;
  • negatīva kredītvēsture;
  • nepietiekami vai neoficiāli ienākumi, ko nevar pārbaudīt.

Kredītvēstures statuss ir pirmais, ko pārbauda kreditors. Fiziskās personas kredītvēsture apkopo informāciju par visiem aizdevumiem un līzingiem, nokavētiem rēķiniem un citiem ar finanšu nozari saistītajiem pakalpojumiem. Pozitīva kredītvēsture apliecina aizņēmēja atbildīgu attieksmi pret finansēm, tāpēc cilvēkam ar pozitīvu kredītvēsturi var būt pieejami arī kredīti no 18 gadu vecuma. Saglabāt pozitīvu kredītvēsturi Tev palīdzēs:

  • ikmēneša budžeta plānošana;
  • finanšu prioritāšu ievērošana;
  • objektīva attieksme pret savu maksātspēju un aizdevuma nepieciešamību.

Kredīti no 18 gadiem ir pakalpojums, kura plusi un mīnusi jāizvērtē divtik uzmanīgi. Ja vien nauda nav vajadzīga patiešām neatliekamiem tēriņiem, un Tu esi pārliecināts par savu maksātspēju, labāk atlikt aizņemšanos uz vēlāku laiku. Ātrais kredīts, tāpat kā citi aizdevumu veidi, ir paredzēts finansiāli neatkarīgiem cilvēkiem, tāpēc tas ne vienmēr ir labākais risinājums tikko pilngadību sasniegušajiem jauniešiem.

Aicinām ikvienu potenciālu aizņēmēju nesteigties, bet rūpīgi izvērtēt gan savu maksātspēju, gan aizdevuma priekšrocības un ieguvumus. Kredīti no 18 gadiem var būt parocīgi, taču pirms aizņemšanās Tev jābūt pārliecinātam, ka varēsi laikus segt parādsaistības no saviem ienākumiem. Aizņemies atbildīgi un saglabā pozitīvu kredītvēsturi!