Uzzini, kādās situācijās var izpalīdzēt īstermiņa aizdevums!

Foto: Shutterstock.com

Vai esi kādreiz mēģinājis plānot savu ikmēneša budžetu? Ja esi, tad noteikti zini, ka lielāko ienākumu daļu “apēd” nevis lieli pirkumi, bet gan ikdienas tēriņi – pārtika, apģērbs, sabiedriskais transports. Iekrāt naudu nopietnam pirkumam var pāris mēnešos, taču kur meklēt naudu neatliekamiem ikdienas tēriņiem? Ja dažādu iemeslu dēļ mēneša beigās kontā pietrūkst naudas, Tev var būt noderīgs īstermiņa aizdevums. Taču nesteidzies pieteikties aizdevumam uzreiz – vispirms izlasi mūsu rekomendācijas un uzzini, vai īstermiņa kredīti ir Tev piemērots risinājums!

3 pamatlietas, kas jāzina par īstermiņa kredītiem

Lai gan īstermiņa kredīti ir speciāli izstrādāti ikdienas izmantošanai, tie nav vienkārši papildu naudas avots jebkurai situācijai. Pirms pieteikšanās aizdevumam noteikti izvērtē gan kredīta nepieciešamību, gan savu finanšu stāvokli, izmantojot trīs vienkāršus kritērijus:

  1. Īstermiņa aizdevums nevar atrisināt finanšu problēmas un regulāru naudas trūkumu

Aizdevums var būt parocīgs, ja ģimenē pietrūkst naudas neparedzētu tēriņu dēļ, taču personām ar hronisko naudas trūkumu no aizņemšanās labāk izvairīties. Ikviens kredīts nozīmē papildu izmaksas, tāpēc nepārdomāta aizņemšanās var radīt vēl lielākas finanšu grūtības.

Tāpat jāņem vērā, ka neviens kredīts nav domāts esošo parādu atmaksai. Ja aizņēmējam rodas grūtības ar kredītmaksājumu veikšanu, šī problēma jāizrunā ar kreditoru, nevis jāmeklē nākamais aizdevums veco parādu dzēšanai.

  1. Īstermiņa aizdevums ir piemērots cilvēkiem ar pietiekami lieliem ienākumiem 

Tas var šķist paradoksāli, taču kredīts ir paredzēts personām ar pietiekami lielu maksātspēju. Patiesībā, atbilde ir vienkārša – īstermiņa kredīti pilnā apjomā ir jāsedz jau no nākamās algas, tāpēc personām ar nelieliem ienākumiem tas nozīmē liekus un nevajadzīgus finanšu riskus.

Protams, arī te ir savas nianses – ja aizdevuma summa ir pavisam neliela, 50 – 100 eiro, tā var tikt piešķirta arī aizņēmējam ar samērā zemu ienākumu līmeni. Taču lielākoties īstermiņa kredīts ir pakalpojums personām ar vismaz vidējiem ienākumiem, kuriem ir radušies īslaicīgie finanšu sarežģījumi.

  1. Īstermiņa aizdevums nav paredzēts impulsīviem pirkumiem un izklaidei

Ikviens cilvēks kādreiz ir tērējis naudu mirkļa iegribām, taču aizņemties šādiem tēriņiem nav ieteicams. Pat tad, ja Tev ir augsts ienākumu līmenis, un vari atmaksāt aizdevumu termiņā, labāk izvairīties no impulsīvas aizņemšanās. Izšķērdējot naudu nesvarīgiem tēriņiem, pirkumu var nožēlot jau pēc dažām dienām, bet parāds būs jāatmaksā jebkurā gadījumā.

Īstermiņa kredīti var būt noderīgi personām ar atbilstošu maksātspēju un nopietnu attieksmi pret finansēm. Vai atbilsti šim raksturojumam? Tad pienācis laiks izpētīt Tavu situāciju tuvāk – turpini lasīt un uzzini, kādiem mērķiem cilvēki parasti aizņemas īstermiņā!

Foto: Shutterstock.com

Ko var un ko nevar iegādāties kredītā?

Īstermiņa kredīti ir piemēroti ikdienas tēriņiem, tāpēc aizņemties iespējams gan pavisam nelielu, gan salīdzinoši nopietnu summu. Piemēram, mēs, VIA SMS, piedāvājam aizdevumus līdz 350 eiro jaunajiem klientiem, un līdz 700 eiro – pastāvīgajiem aizņēmējiem. Šādas kredītlimita robežas ir pietiekami lielas, lai veiktu lielāko daļu ikdienas pirkumu, taču ļauj operatīvi atrisināt arī nestandarta situācijas. Izplatītākie kredīta izmantošanas mērķi ir:

  • rēķinu apmaksa. Aizdevums var būt noderīgs, ja rēķina summa ir neierasti liela un rēķinu nevar apmaksāt no regulāriem ienākumiem;
  • medicīnisko izmaksu segšana. Īstermiņa aizdevums tiek izmantots, lai apmaksātu vizīti pie ārsta privātajā klīnikā, iegādātos efektīvus medikamentus un apmaksātu citas, ar ārstēšanos un rehabilitāciju saistītās izmaksas;
  • mācības. Protams, īstermiņa aizdevums nav studiju kredīta alternatīva, taču tas var būt parocīgs, ja nepieciešams steidzami iegādāties mācību materiālus, grāmatas u.c.;
  • neatliekams remonts. Saplīsušas caurules, problēmas ar elektroinstalāciju, salūzis dators vai viedtālrunis – lūk, vien daži no iemesliem, kāpēc cilvēki piesakās ātrajam īstermiņa kredītam;
  • aktuāli sezonas pirkumi. Klimata dēļ Latvijas iedzīvotāji tērē aukstajā sezonā ievērojami vairāk nekā vasarā. Aizņemoties īstermiņā, var iegādāties silto apģērbu, jaunus ziemas apavus, un citas svarīgas preces.

Un tomēr patērētāju kreditēšanas nozarē nav stingru noteikumu, kas regulē, kādiem pirkumiem ir piemēroti īstermiņa kredīti. Galu galā aizņēmējs pats pieņem lēmumu par aizņemšanos, jo kreditors parasti neprasa, kāds ir kredīta izmantošanas mērķis. Līdz ar to, ikviena potenciāla aizņēmēja priekšā ir nopietna izvēle – pieteikties kredītam, mēģināt sakrāt nepieciešamo summu patstāvīgi vai atteikties no pirkuma? Raksta noslēgumā stāstām, kā pieņemt gudru lēmumu un aizņemties atbildīgi!

Foto: Shutterstock.com

Aktuāli ikvienam: 3 ieteikumi aizņēmējiem

Īstermiņa kredīti ir samērā vienkāršs veids, kā tikt pie papildu naudas summas, tāpēc aizdevuma plusi un mīnusi jāapdomā divtik uzmanīgi. Lai objektīvi izvērtētu situāciju un savu maksātspēju, izmanto mūsu speciālistu izstrādātās vadlīnijas:

  • piesakies kredītam tad, ja bez papildu naudas situācijas pasliktināsies. Piemēram, nāksies maksāt soda naudu, radīsies veselības problēmas u.tml.;
  • samēro kopējo atmaksas summu ar savu maksātspēju. Aizdevuma summa nedrīkst pārsniegt 30% – 40% no aizņēmēja ikmēneša ienākumiem;
  • aizņemies tikai tad, ja precīzi zini kredīta izmantošanas mērķi un nepieciešamo summu.

Lai īstermiņa aizdevums būtu maksimāli draudzīgs Tavam budžetam, izmanto īpašos piedāvājumus. Piemēram, pie mums, VIA SMS, vari noformēt pirmo ātro kredītu ar 100% atlaidi komisijas maksai un ietaupīt uz kredīta procentiem. Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt kredītu termiņā!