Tu joprojām vari izveidot dārzu uz palodzes vai balkona

Lai arī vasara ir jau vidū, tu joprojām vari izveidot nelielu dārziņu uz sava mājokļa palodzēm vai balkona. Tu vari izaudzēt ļoti daudz ko – sākot ar garšaugiem un tējām, un beidzot ar mazajiem ķiršu tomātiņiem, zemenēm un krāšņiem ziediem, kas izrotās un sniegs prieku ik dienas.

Augsnes izvēle

Atvieglo dārziņa ierīkošanu izvēloties kādu no augšņu maisījumiem balkona augiem. Tie ir nopērkami gan dārzkopības veikalos, gan parastajos lielveikalos. Izvēlies puķu podus vai garās kastes, to apakšējās daļas ūdens uzglabāšanai, lejkannu un augiem atbilstošu augsni.  Droši stādi gatavos stādiņus vai arī sēj dilles, baziliku vai tējas – viss izaugs, nav šaubu!

Garšaugi un tējas

Lielajās dārzkopības preču nodaļās, tādos veikalos kā „Depo” vai „K-Rauta” vari iegādāties gatavos stādiņus. Tavā palodžu vai balkona dārziņā var augt piparmētras, kumelītes, baziliks, raudene, koriandrs un citi augi, kas nopērkami jau vidēja lieluma, ieaudzēti mazos plastmasas podiņos. Tev atliks tos tikai pārstādīt, laistīt, griezt un ēst. Patlaban ir pietiekami daudz saules, lai viss augtu ļoti labi! Neaizmirsti iestādīt arī mazos sīpolus, no kuriem visu vasaru iegūsi lociņus. Protams, veikalu un tirgus piedāvājums šobrīd ir pārbagāts, taču audzējot pašam būs prieks vērot augšanas procesu.

Ķiršu tomāti un mazās zemenes

Rīgas Centrāltirgū ik gadu var iegādāties ķiršu tomātu un dažādu lielumu zemeņu stādus. Arī to audzēšana nav nekas sarežģīts – atliek tikai izvēlēties īsto augsni (padomu nekad neliegs augu pārdevēji), podu un augu regulāri laistīt. Tu varēsi iegūt ražu un brīnīties, ka patiesi ir iespējams kaut ko izaudzēt vienkārši uz palodzes vai balkona!

Cik maksā palodžu vai balkona dārziņš? Atkarībā no tevis izvēlētā dārza lieluma mainīsies arī tā izmaksas. Varu atklāt, ka augsnes maisījums 8 litru iepakojumā maksā vidēji 4 euro, stādi vidēji 1,50 euro gabalā. Vidēja izmēra plastmasas puķu podi maksā 2 – 3 euro gabalā, bet lielās balkonu puķu kastes sākot no vidēji 7,50 euro.