TOP 10 dabas takas Latvijā šajā rudenī

Ja vasaras tveicē bijām pieraduši laiski zvilnēt pie jūras vai ezera, cept gaļu un laiski skatīties debesīs, tad rudens laikā dabu jāsteidz baudīt daudz aktīvāk. Latvijas dabas skaistums ir tik daudzveidīgs un plašs, un īpaši labi tas ir redzams mūsu dabas takās. Katru gadu tas tiek atjaunotas un labiekārtotas ar arvien jauniem skatu torņiem un citiem elementiem, un cilvēki draugu bariņos un ar ģimenēm nerimstoši steidz tās apskatīt. Visur pabūt diez vai būs iespējams, taču vismaz uz kādu no tām aizbraukt katru rudeni ir ikviena Latvijas iedzīvotāja svēts pienākums!

Kur doties?

  1. Ogres Zilie klani. Atrodas salīdzinoši tuvu Rīgai, bet ļaus izbaudīt rudenīgo sauli, svaigu meža gaisu un apskatīt apkārtni no skatu torņa.
  2. Līgatnes dabas takas. Apskati gan dabu Gaujas nacionālajā parkā, gan daudzu iemīļotos dzīvniekus, kas jau daudzus gadus priecē gan lielus, gan mazus.
  3. Lielais Ķemeru tīrelis. Izvēlies mazo 1,4 km apli vai lielo, 3,4 km garo gājienu un baudi skatus, kas izsauc sajūsmu ikvienā. Īpaši skaisti te izskatās saullēkti.
  4. Kaņiera niedrāja laipa. Šī taka ļaus ienirt maģiskajā niedrāju labirintā un patiešām sajusties kā daļai no dabas.
  5. Cenas tīrelis. Arī salīdzinoši tuvu Rīgai, turklāt pateicoties daudziem informatīvajiem stendiem dabas takas apmeklējums būs ne vien iedvesmojošs, bet arī informatīvs.
  6. Skaņākalna taka. Šo dabas taku Salacas senlejā raksturo iespaidīgi smilšamens atsegumi un mežā paslēpušās koka skulptūras.
  7. Cīrulīšu dabas takas. Šis maršruts ļaus iepazīt Gaujas senlejas krastus un tādus ievērojamus dabas elementus kā  Cīrulīšu ala, Līgavas ala (Sarkanā ala), Spoguļu klintis (Cīrulīšu klintis) un Gaujas vecupe.
  8. Ragakāpas dabas parks. Te būs atrodama brīnišķīga un sakopta dabas taka, kas caur skaistiem priežu mežiem noved vietā, kur Lielupe sastopas ar jūru.
  9. Tērvetes dabas parks. Pastaiga pa šo parku arī pieaugušajiem ļaus atgriezties bērnībā un satikt pasaku tēlus, turklāt ziemas laikā pastaigas taka ir skaisti izgaismota.
  10. Turaidas muzejrezervāts. Latvijas pastaigu “zelta klasika” – iespēja izbaudīt skaistos Gaujas senlejas krastus, kā arī pastaigas kulminācijā uzkāpt Turaidas pils tornī uz sajusties kā viduslaiku valdniekam.

Foto: Pexels.com

Kā nokļūt?

Daudzas dabas takas visērtāk ir apmeklēt ar savu personīgo transportu, taču uz dažām no tām vari nokļūt arī ar vilcienu vai autobusu. Ja dodies tālāk no mājām, noteikti parūpējies par labu kompāniju un piepildi mašīnu pilnu ar draugiem vai ģimenes locekļiem. Pats galvenais, neaizmirstiet arī ielikt somās ko garšīgu un barojošu, lai dabas taku vidū nevienam nesāktu pārāk skaļi burkšķēt vēders – galu galā tur būs jābauda dabas skaņas!

Ja notiek, kas neplānots – sms kredīts būs pieejams!

Dodoties dabā, neuztraucieties par to, ka esot prom no mājām var gadīties dažādas neparedzētas situācijas, jo vienmēr talkā var nākt sms kredīts. Sms kredīts var izglābt, ja svešā pilsētā saplīst mašīna un nepieciešama autoservisa palīdzību. Tāpat sms kredīts noderēs, kad kāds ir neveikli iekritis upē un steidzami tuvākajā pilsētā jānopērk sausu drēbju kārtu. Sms kredīti ir pieejami ikvienam, kurš ir iepriekš kļuvis par kāda aizdevēja klientu. Ja Tavs telefons ir reģistrēts sistēmā, atliek vien nosūtīt aizdevējam īsziņu un sms kredīts ieripos tavā kontā. Nevar noliegt, ka esot meža vidū, kur internets var nebūt īpaši labs, sms kredīti būs krietni parocīgāki.

Tomēr atceries, ka sms kredīts ir nopietnas finanšu saistības, tāpēc aizņemies atbildīgi!