Sāc dienu ar gardu smūtiju!

Tuvojoties vasarai, arvien vairāk sākam domāt par savu izskatu un figūru. Ikvienam gribas kļūt kaut nedaudz slaidākam un sportiskākam, lai justos ērti ne tikai mājās, staigājot treniņbiksēs un krekliņā, bet arī ķerot sauli un baudot silto laiku pludmalē. Kā to izdarīt? Mēs iesakām dzert veselīgos smūtijus! Smūtijs ir biezs dzēriens, kas pagatavots blenderī. Visbiežāk to pamatsastāvdaļa ir augļi un ogas, kam pievienots piens, sojas piens, saldējums, jogurts vai uztura bagātinātāji. Smūtiju lietošanu ikdienā iecienījuši sportisti un modeles.

Smūtiju pagatavošana

smoothie.jpg

Šobrīd zināmas neskaitāmi daudz smūtiju pagatavošanas receptes, taču klasiskais amerikāņu smūtijs tiek pagatavots pavisam vienkārši – blenderī sasmalcina ledu kopā ar dažādiem augļiem vai ogām. Dzēriens tiek pasniegts glāzēs un to dzer ar platāku kokteiļa salmiņu.

Ieturot diētu, tiek dzerti smūtiji, kam pievienotas dažādas pārslas un šķiedrvielas, kas veicina gremošanas trakta darbību. Aizvien populārāki kļūst dārzeņu smūtiji, piemēram, burkānu, spinātu vai biešu. Tiem par pamatu izmanto ūdeni vai zaļo tēju. Savukārt, ja dārzeņu garša īsti nešķiet patīkama, smūtijam var pievienot sauju ogu, kas sniegs pavisam citu garšu un papildu vitamīnu devu.

Šo biezo dzērienu var pagatavot pēc paša vēlmēm, kombinējot dažādas garšas un meklējot sev vispatīkamāko. Tikai atceries, ka veselīgajiem smūtijiem netiek pievienots cukurs! Lai dzērienu padarītu saldāku, jāizvēlas tādas sastāvdaļas, kuru pamatā ir vairāk cukura, piemēram, vīnogas, bumbieri un banāni.

Ja vēl ne reizi neesi gatavojis un nobaudījis smūtiju, pirmajā reizē iesakām izmantot tādas sastāvdaļas, kas garšo vislabāk. Nevajag eksperimentēt ar nezināmām garšām un kombinācijām. Labāk iesākt ar klasisku biezā dzēriena recepti un pakāpeniski izmēģināt jaunas.

Brokastu smūtijs

Smūtija pagatavošana.jpg

Bieži brokastīs tiek dzerti dārzeņu smūtiji, jo tie ir barojošāki. Tomēr, ja vēlies baudīt augļu garšu, tad šādam smūtijam ieteicams pievienot jogurtu, pārslas vai riekstus. Jutīsies enerģijas pilns un mundrs, ja pirms smūtija izdzeršanas mazliet pasportosi un ieiesi atsvaidzinošā dušā.

Vienkārša recepte brokastu smūtijam

Nepieciešams: banāns, ½ glāze apelsīna sulas, saldētas zemenes, glāze mazkaloriju jogurta

Pagatavošana: sastāvdaļas saliek traukā, blenderē aptuveni 30 sekundes un gatavs!

Smūtiji atpūtas pauzē un ēdienreižu starplaikos

brokastu smūtijs.jpgAtpūtas brīžos vai tad, kad starp ēdienreizēm gribas uzkost ko gardu, iesakām izdzert smūtiju! Šādos gadījumos iederēsies viegls un vitamīniem bagāts dzēriens, kas uz brīdi remdēs izsalkumu. Šī ir lieliska alternatīva neveselīgajiem našķiem, kas satur daudz kaloriju. Augļu smūtijs sniegs patīkamu enerģijas un možuma devu, lai turpinātu darbadienu.

Kamēr dārzos vēl negozējas svaigas ogas, var izmantot saldētas. Izvēlies jebkuras ogas, kas garšo vislabāk – zemenes, upenes, mellenes vai avenes. Smūtiju var pagatavot no rīta mājās, to pārlejot ērtā traukā līdzņemšanai uz darbu. Gatavo smūtiju ievieto ledusskapī un izdzer atpūtas brīdī.

Klasiskais augļu vai ogu smūtijs

augļu smūtijs.jpg

Nepieciešams: glāze augļu vai ogu pēc izvēles, glāze parastā vai kokosriekstu ūdens

Pagatavošana: visas sastāvdaļas ieliek traukā un blenderē, kamēr iegūst sev vēlamu konsistenci.

Smūtiju pagatavošanā galvenais ir izdoma! Kombinē sastāvdaļas, lai atrastu visgaršīgāko un veselīgāko.

Ja apzinies, ka ikdienā nelieto pietiekami daudz zaļumu un augļu, tad smūtiji ir garda alternatīva. Tādā veidā tiks uzņemta nepieciešamā vitamīnu un minerālvielu deva, kas uzlabos veselību un arī izskatu. Ja vēlies notievēt, kombinācijā ar smūtiju lietošanu neaizmirsti par sportiskām aktivitātēm!