Rudens ir klāt! Vai barosim putnus?

zxcKolīdz rudens lietum pievienojas arī pirmie sniega puteņi, gar māju logiem arvien vairāk redzamas zīlītes un citi putni, kas meklē barību. Ja arī pie tavas mājas loga lūkojas zīlītes, visticamāk, tās šajā ēku rajonā jau ir barotas. Vai barosim putnus? Un, ja jā, kā to darīt pareizi?

Ornitologu viedokļi putnu barošanas jautājumā ir dažādi. Viens no uzskatiem ir, ka putni spēj iztikt un aizvadīt rudens un ziemas mēnešus bez cilvēku palīdzības. Otrs valdošais uzskats ir, ka putnu barošana nav nekas slikts, taču to nedrīkst pārstāt darīt līdz pat sniega nokušanai un barošanai jāizmanto tikai tam piemērota barība. Ja pēkšņi tiek pārtraukta barības izlikšana, putni var nepagūt atrast barību citur un nosalt.

Lai barotava būtu putniem droša, to jāliek kaķiem un vanagiem nepieejamā vietā. Attiecīgi, jāraugās, lai kaķis tajā nevar iekļūt ierāpjoties vai arī vanagam uzbrūkot no debesīm, ja barotava atradīsies pārāk atklātā vietā.

Ar ko putnus var barot?

• Aukstā laikā putnus var barot ar nesālītu speķi, taukiem vai sēklu un tauku maisījumu.

• Barībai noderēs visdažādākās sēklas – saulpuķu sēklas, linsēklas, kaņepes, mīksti novārīti zirņi un pupas. Arī auzu pārslas, miežu putraimi, prosa, griķi un citi putraimi ir izmantojami putnu barošanai.

• Jāatceras, ka barībai nevajadzētu būt sālītai. Tāpat nav ieteicams putnus barot ar svaigu maizi, jo tā ir pārāk mīksta un nepiemērota putnu barības aparātam.

Izvietojot putnu barotavu un papildinot to ar barību ir būtiski ievērot higiēnas minimumu.

Barotava jātīra ar cimdiem rokās, pēc tam rokas rūpīgi jānomazgā. Tādējādi būsi pasargāts no putnu pārnēsātajām slimībām.