Radoši – kā izveidot dārzu uz balkona?

Tiem, kas dzīvo dzīvokļos un kam nav iespēja iekopt savu mazdārziņu, piedāvāju radošu ideju — izveidot puķu oāzi turpat dzīvoklī! Dārzs uz balkona ir teicams risinājums pilsētniekiem, kas ilgojas pēc sava puķu stūrīša. Šajā rakstā atzīmēšu svarīgākos aspektus dārza balkona plānošanā un veidošanā.

Atkarībā no balkona lieluma un novietojuma attiecībā pret debespusēm jāizvēlas apstākļiem piemēroti augi. Ļoti jāpiedomā gan pie krāsu saspēles, gan arī podu konstrukcijām, ko izmantot kompozīcijas izveidošanā. Šeit ir daži jautājumi, kam jāpievērš uzmanība pirms dārza veidošanas:

– cik liels ir balkons — vai tajā iespējamas horizontālas/vertikālas konstrukcijas?
– kādi apstākļi ir uz balkona — cik daudz saules gaisma, vējš, nokrišņi?
– vai ir kādi īpaši noteikumi par dārzkopību uz balkona?
– kāds ir tavs budžets?

Tiklīdz ir apzinātas atbildes uz šiem jautājumiem, var sākt domāt par dārza veidošanu! Vislabākais veids, kā to paveikt, ir izveidot balkona plāna skici ar iespējamām kompozīcijām. Tā uzskatāmi varēsi atzīmēt ziedu un to krāsu laukumus — tas palīdzēs plānošanā.

Ziedi uz balkona

Ja balkonam ir margas, ļoti labi iederēsies vīteņaugi, kas pilnbriedumā izskatīsies pēc ziedoša mūra. Turklāt pasargās no vēja. Tradicionālās balkona puķes ir petūnijas, begonijas un samtenes. Tās ir ne tikai izturīgas pret mainīgajiem laikapstākļiem, bet arī izskatās lieliski. Balkona puķu klasika  pelargonija. Puķes ar sīkiem ziediņiem izskatās ļoti estētiski, turklāt ir lielisks papildinājums zaļumaugiem. Šajā saitē vari atrast labas idejas krāšņām balkona puķēm.

Starp citu — uz balkona vari izaudzēt arī kādu zemeni!

Zaļumi — garšaugi

Iekārtojot balkona dārzu, paredzi vietu arī dažādiem garšaugiem: pētersīļiem, lociņiem, rukolai, salātiem, dillēm. Tie ne tikai papildinās kompozīciju ar zaļās krāsas toņiem, bet arī būs izcils vitamīnu avots. Turklāt garšos labāk par veikalā pirktajiem.

Balkona dārza dizains

Lielākais knifs dārza veidošanā — izveidot pārdomātu krāsu un ziedu daudzveidības paleti, nepārkāpjot haosa robežas. Labākais risinājums ir izvēlēties vienu vai divas pamatkrāsas, ap ko veidot tālāko kompozīciju. Piemēram,  sarkana un dzeltena, balta un violeta, lielākam krāsu kontrastam izvēlies pretkrāsas, kā piemēram, zilu-dzeltenu vai zilu-oranžu. Atceries, ka krāsainībai ir jābūt harmoniskai

Noteikti izmanto piekaramās puķu kastes, kas būs labs vertikālais akcents. Ja balkonā diezgan bieži jūtams vējš, labāk izmantot kastes, ko var piestiprināt pie sienas. Ļoti laba izvēle ir pie sienas piestiprināts režģis, ar kuru var apspēlēt dažādas kompozīcijas: vīteņaugi+miniatūras puķu kastes akcentam, nokareno ziedu kompozīcijas u.tml.

Neaizmirsti pašu galveno — laistīšana un mēslošana! Lai nodrošinātu augiem pastāvīgu mitrumu, labākais risinājums ir kaste ar ūdens dozatoru. Savukārt puķu ziedēšanai visas vasaras garumā ir vajadzīgs augsni mēslot. Ieteicams kastes vai poda apakšā iebērt keramzīta slāni drenāžai.

Balkona dārzs Balkona dārzs

Balkona dārzs

Balkona dārzs

Ieteikumi:

– proporcionālai kompozīcijai mazākos augus stādi lielākos laukumos, savukārt lielos augus — mazākos;
– nokarenos augus izvieto kompozīcijas priekšpusē vai gar sāniem;
– ēnainās vietās izmanto “dzīvās” krāsas: sarkano, laškrāsas, dzelteno.

Vēl par balkona dārza izveidi var lasīt šeit.

Zemāk redzamajā video vari apskatīt citu cilvēku balkona dārzus un droši smelties idejas!

Ja pavasara noskaņās esi nolēmis paceļot, Viasms.lv var sniegt finansiālu atbalstu! Naudas aizdevumi līdz pat EUR 1500 ar atmaksas termiņu līdz 1 gadam. Nenokavē labākos ceļazīmju piedāvājumus!