Padomi kā rīkoties, ja ceļojot negaidīti nepieciešama nauda

Ceļošana daudziem asociējas ar rūpīgu plānošanu, taču kā zināms – ne visu šajā dzīvē var izplānot un prognozēt. Turklāt atpūšoties ārpus dzimtās zemes, var uzglūnēt dažādi apstākļi, kurus pirms došanās ceļojumā nemaz nevarēja zināt. Rezultātā var nākties meklēt ātrus risinājumus pēkšņām problēmām, kā arī risināt negaidītus finanšu jautājumus. Lūk, daži padomi, kas var noderēt šādā situācijā!

Izmanto apdrošināšanas sniegtās iespējas

Ir vairākas izdevumu grupas, kuras palīdz segt vai vismaz vēlāk kompensē apdrošināšana. Tādēļ pirms došanās ceļojumā vienmēr parūpējies par ceļojuma apdrošināšanu, kā arī atrodoties Eiropas robežās ņem līdzi EVAK (Eiropas veselības apdrošināšanas karte). Ceļojuma apdrošināšana nemaksā daudz, bet EVAK iespējams saņemt bez maksas un tai iespējams pieteikties elektroniski un saņemt pa pastu. Ja esi veicis šos sagatavošanās soļus, tad būsi gatavs vismaz daļai negaidīto situāciju. Pirms došanās ceļā, vienmēr vajag iepazīties ar apdrošināšanas noteikumiem un vajadzības gadījumā piefiksēt, kā ar apdrošinātāju varēsi sazināties, ja būs noticis kaut kas neparedzēts. Pārsvarā visas ceļojumu apdrošināšanas sedz tādus izdevumus, kā:

  • Neparedzētas izmaiņas ceļojumā;
  • Pazudusi, nozagta, sabojāta vai aizkavējusies bagāža;
  • Noteikt medicīniskie izdevumi.

Savukārt EVAK apliecina Tavas tiesības saņemt konkrētās Eiropas valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus tādā pašā apjomā, kāda tie tiek nodrošināti attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

Sazinies ar mājiniekiem vai vietējiem

Dažreiz der atcerēties, ka sarežģītās situācijās ir jāmet kautrība pie malas un jālūdz palīdzība līdzcilvēkiem. Pirmkārt, noskaidro, vai kāds no mājiniekiem nevar palīdzēt negaidītās situācijas risināšanā vai vismaz operatīvi Tev atsūtīt naudu. Ja šāda iespēja nav, pamēģini meklēt palīdzību vietējo latviešu vidū. Ja pacentīsies, noteikti atradīsi kādu informāciju par vietējo kopienu interneta vietnēs vai sociālajos tīklos. Cilvēki, kas ikdienā dzīvo konkrētajā valstī, var palīdzēt ar padomiem, kādi tūristiem pašiem var neienākt prātā. Piemēram, ja salūzusi mašīna, vietējie iedzīvotāji noteikti zinās, kur to izdevīgāk saremontēt. Turklāt ir dažas valstis, kur tūristiem speciāli paprasīs vairāk naudas par noteiktu pakalpojumu, nekā vietējiem.

Foto: Pexels.com

Var palīdzēt neliels naudas aizdevums

Daudzas no situācijām, kas var nepatīkami pārsteigt ceļojot, var ātri un veiksmīgi risināt, ja līdzi ir attiecīgs daudzums naudas. Taču, ja ceļojuma esi devies ar konkrētu un ierobežotu budžetu, ir jāmeklē alternatīvi finanšu līdzekļi. Šādā gadījumā var palīdzēt neliels naudas aizdevums, kuru pēc atgriešanās mājās būs iespējams atmaksāt. Atrodoties citā valstī, vienīgais ērtais naudas aizdevums būs tāds, kuru iespējams pieteikt internetā. Otrs faktors, kas iespējam būs svarīgs ir iespēja aizdevumu saņemt ātri, jo atrodoties svešā valstī, nav iespējams gaidīt vairākas dienas līdz ienāks naudas aizdevums.

Kā pieteikties aizdevumam?

Lai naudas aizdevums veiksmīgi nonāktu pie Jums, būs nepieciešamas trīs lietas:

  • Pieeja internetam;
  • Pieeja savam bankas kontam;
  • Kādai Latvijas bankai piesaistīta karte.

Pirmo mūsdienās nav grūti atrast – bezmaksas internets pieejams dažādās ēstuvēs un pie elektronikas tirgotāju, piemēram, Apple veikaliem. Arī gandrīz visas naktsmītnes piedāvā ātrāku vai lēnāku interneta pieslēgumu, turklāt viesnīcās ir pieejami arī datori, kas noderēs, ja nepieciešams naudas aizdevums, bet, piemēram, nozagts telefons.

Ceļojumos nevajadzētu doties, atstājot mājās palīglīdzekļus, ar kuriem var pieslēgties savai interneta bankai, tāpēc savu kodu kalkulatoru labāk iemest ceļa somā. Savukārt, ja pieslēdzies bankai, izmantojot telefonu, ļoti uzmanies no kabatzagļiem, kas mērķē uz Tavu telefonu. Ja būsi reģistrējies pie kāda aizdevēja, bez interneta bankas varēs iztikt, taču, ja naudas kredīts Tev nepieciešams pirmo reizi, Tev vajadzēs pārskaitīt reģistrācijas maksu viena centa apmērā.

Bankas karte Tev būs nepieciešama, lai saņemtu un izmantotu savu aizdevumu. Ja esi palicis bez kartes, atrodi kādu uzticamu līdzbraucēju ar karti, kam pārskaiti naudu tiklīdz naudas aizdevums ienākt Tavā kontā. Pēc tam palūdz šo naudu izņemt un atdot Tev skaidrā.

Ko ņemt vērā aizņemoties?

Naudas aizdevums – pat neliels – ir finanšu saistības, kas jāuztver nopietni. Ja piesakies kredītam pirmo reizi, ņem vērā vairākus faktorus:

  • Naudas aizdevums Tev būs jāatmaksā noteiktā termiņā un apjomā – rūpīgi izpēti aizdevuma nosacījumus, lai zinātu, ar ko rēķināties;
  • Daži aizdevēji mēdz piedāvāt īpaši izdevīgus nosacījumus jaunajiem klientiem, piemēram, pie VIAsms.lv pirmās 30 dienas elastīgais naudas aizdevums ir bezprocentu;
  • Pirms naudas piešķiršanas aizdevējs izvērtēs Tavu maksātspēju un iepriekšējo kredītņemšanas vēsturi;
  • Naudas aizdevums ir maksas pakalpojums, tāpēc iepazīsties ar informāciju par kredīta izmaksām.

Lai uzzinātu visu nepieciešamo informāciju, izmanto gan aizdevēja mājas lapā pieejamos aizdevuma kalkulatorus, gan izpēti biežāk uzdoto jautājumu sadaļas. Ir svarīgi būt informētam, pirms pieņem lēmumu par aizņemšanos.

Jebkurā gadījumā – ir svarīgi vispirms pašam izvērtēt savu finanšu stāvokli un tad aizņemties atbildīgi, apzinoties savas spējas kredītu atmaksāt!