Ne visi aizdevumi ir kā ātrie kredīti bez ķīlas! Kas jāzina par ķīlām?

Mūsdienās ļoti populāri ir ātrie kredīti bez ķīlas, taču pastāv arī situācijas, kad ķīla tiek prasīta. Kas jāņem vērā pirms ieķīlāt sev piederošu īpašumu?

Ko nozīmē īpašuma ieķīlāšana?

Lietu vai īpašuma dokumentu ieķīlāšana nozīmē, ka tie tiek doti naudas aizdevējam kā parāda atmaksāšanas garantija. Naudas aizdevumus pret ķīlām saņem noteikta procenta lielumā no ieķīlātās lietas vērtības tā, lai aizdevējs neciestu zaudējumus parāda nesamaksāšanas gadījumā. Visbiežāk kredīts bez ķīlas būs neliels, bet ķīla tiks prasīta lielāku aizdevumu gadījumā. Latvijas likumdošana nosaka, ka pastāv trīs dažādu veidu ķīlas:

  1. Rokas ķīla – kad tiek ieķīlāts kustamais īpašums, piemēram, automašīna;
  2. Hipotēka – kad ķīlā tiek nodota zeme vai ēkas;
  3. Lietošanas ķīla – kad ieķīlātais īpašums nes ienākumus, piemēram, augļudārzs nes augļus.

Parasti par aizdevuma izmantošanu ir jāmaksā noteikti procenti, kas tiek precizēti aizdevuma līgumā.

Ko var ieķīlāt?

Naudas aizdevumus pret ķīlām parasti izsniedz lombardi vai bankas, un abu šo finanšu iestāžu darba specifika, protams, ir diez gan atšķirīga, līdz ar to atšķiras arī lietas, kas tiek ieķīlātas.

Lombardos – vērtslietas un tehnika

Lombardi specializēja nelielu aizdevumu izsniegšanā apmaiņā pret naudas aizdevumu uz laiku. Ja noteiktajā termiņā ieķīlātā lieta netiek izpirkta, lombards to iegūst savā īpašumā un var tirgot tālāk citiem klientiem. Populārākās lietas, kas tiek dotas ķīlā pret aizdevumu ir:

  • Izstrādājumi no zelta vai sudraba;
  • Mobilie telefoni;
  • Foto un video tehnika;
  • Televizori, portatīvie datori un cita tehnika.

Procentu maksājumi par šāda tipa aizdevumiem var būt ļoti augsti, jo tos nereti izmanto cilvēki, kuriem ātrie kredīti bez ķīlas jau vairs nav pieejami iepriekš nenokārtotu kredītsaistību dēļ.

Bankās – nekustamais un kustamais īpašums

Atšķirībā no lombardiem, bankas lielākoties prasa ķīlu lielu hipotekāro vai biznesa kredītu gadījumā. Šajos gadījumos ķīlas paredzētas, lai bankai būtu nodrošinājums tādām situācijām, kad aizņēmējs pārstāj maksāt kredīta maksājumus. Kā ķīla var tikt dots gan aizņēmēja jau esošais īpašums, gan tas īpašums, kuru ar aizņemto naudu plānots iegādāties. Turklāt kā ķīla var kalpot gan nekustamais īpašums kā zeme un ēkas, gan kustamais īpašums, kā piemēram:

  • Transportlīdzekļi no motocikliem līdz traktoriem;
  • Ganāmpulki un atsevišķi mājlopi;
  • Tehnika un ražošanas ierīces.

Foto: Pexels.com

Kādi ir ieķīlāšanas riski?

Laikā neatmaksājot kredītu, atkarībā no noslēgtā līguma noteikumiem iespējams, ka:

  1. Īpašnieks ieķīlāto lietu zaudē par labu aizdevējam;
  2. Lieta tiek pārdota izsolē, kā rezultātā naudas aizdevējs saņem atpakaļ parāda summu, bet pārējā daļa paliek lietas īpašniekam.

Ņem vērā, ka pārdot ķīlu par paša noteiktu cenu tās ņēmējs drīkst tikai tad, ja Tu kā parādnieks esi viņam piešķīris šādas tiesības. Ja šādas tiesības nav atrunātas līgumā, ķīlu viņš var pārdot tikai izsolē ar tiesas starpniecību.

Jebkurā gadījumā, ieķīlājot savu īpašumu, jārēķinās, ka savu saistību nepildīšanas rezultātā to atgūt pilnībā vairs nebūs iespējams. Liela uzmanība jāpievērš visiem ieķīlāšanas līguma nosacījumiem, jo tajos var būt norādīts arī tas, ka īpašnieks ķīlu zaudē arī tad, ja laicīgi neveic kaut vienu no dalītajiem maksājumiem, lai arī cik mazs šis kavējums nebūtu.

Kā ieķīlāt droši?

Ir divas lietas, kas jāņem vērā gan tad, ja tiek ņemts aizdevums bez ķīlas, gan tad, kad tiek ieķīlāts īpašums:

  1. Apzinies savu maksātspēju. To, protams, izvērtēs arī ķīlas ņēmējs, taču būt drošam par spējām aizdevumu apmaksāt pirmkārt ir aizņēmēja interesēs. Otra puse jau ir nodrošināta ar ķīlu!
  2. Izlasi līgumu rūpīgi. Šo padomu šķiet nevar atkārtot pārāk daudz. Izlasi visus nosacījumus – arī pašā sīkākajā drukā! Šādi Tu izvairīsies no liekiem pārsteigumiem un varēsi pasargāt savu īpašumu.

Ja būsi apzinīgs un ķīlu dosi zināmam aizdevējam ar labu reputāciju, tad nekādiem sarežģījumiem nevajadzētu būt.

Foto: Pexels.com

Kad tomēr parocīgāki būs ātrie kredīti bez ķīlas?

Atceries, ka Tev ne vienmēr ir jāsteidzas ieķīlāt savu īpašumu – it sevišķi, ja nepieciešams salīdzinoši neliels aizdevums. Mūsdienās internetā ir pieejami dažādi risinājumi un ātrie kredīti bez ķīlas ir pieejami jebkuram, kurš:

  • Ir nodarbināts darbā, kas nodrošina patstāvīgus ienākumus;
  • Ir iepriekš korekti izturējies pret savām kredītsaistībām;
  • Nav aizņēmuma brīdī jau uzņēmies pārāk lielas kredītsaistības.

Turklāt aizdevumu summas internetā var būt arī tikpat lielas, kā nauda, ko Tu varētu iegūt, ieķīlājot savu automašīnu vai vērtslietas. Ņemot vērā, ka doto ķīlu iespējams pazaudēt, vienmēr izpēti, vai nav cita risinājuma, kā saņemt sev nepieciešamo aizdevumu.

 

Lai arī kādu risinājumu Tu izvēlētos brīdī, kad nepieciešams aizdevums – kredītu ar vai bez ķīlas – vienmēr objektīvi izvērtē savas iespējas kredītu atmaksāt pilnā apmērā un noteiktajā termiņā!