Naudas aizdevumi VS pasīvie ienākumi: ko izvēlēties ilgtermiņā?

 

Naudas aizdevumi var būt parocīgi, lai tiktu galā ar budžetā neieplānotiem tēriņiem, taču kā rīkoties, lai naudas bankas kontā kļūtu vairāk? Viens risinājums ir meklēt darbu ar lielāku algu, bet cits variants ir mēģināt likt naudai pelnīt naudu. Par pasīvajiem ienākumiem ir dzirdējuši daudzi, taču vai vari precīzi nosaukt šādu ienākumu veidus, nosacījumus un zemūdens akmeņus? Ja nē, lasi tālāk, un uzzini, kādas ir pasīvo naudas ieguves metožu iespējas mūsdienās!

Investīcijas – pasīvo ienākumu avots Nr. 1 pasaulē

Pasīvie ienākumi ir ienākumi, ko cilvēks iegūst, neveicot nekādu darbu un nesadarbojoties ne ar kādu darba devēju. Ienākumu avots ir jau rīcībā esošā nauda, ko var ieguldīt akcijās, vērtspapīros un citos investīciju objektos. Vai esi dzirdējis izteicienu “nauda pelna naudu”? Tas ir pasīvo ienākumu princips – vairot naudu ar ieguldījumu palīdzību.

Bet vai investēšanu var saukt par pasīvo naudas ieguvi, ja investoram pašam jāanalizē tirgus, jāiegulda nauda un jāseko līdzi savu finanšu stāvoklim? No vienas puses, investēšana ir prasīgs darbs, turklāt finansiāli riskants, bet no otrās puses, peļņa ar investīcijām nav pielīdzināma algotam darbam. Investors brīvprātīgi izrīkojas ar saviem iekrājumiem un pilnībā uzņemas risku, tāpēc privātpersonu gadījumā investēšana tiek saukta par pasīvo ienākumu avotu. 

Tu vari vēl vairāk atvieglot savas investora gaitas, uzticot investīcijas portfeļa pārvaldīšanu bankai vai privātajam investīciju fondam, taču šāds risinājums prasa papildu tēriņus. Investīciju pārvaldītāji nestrādā par velti, tāpēc rēķinies ar ikmēneša komisijām un zemāku peļņu. Nododot investīcijas portfeli pārvaldītāja rokās, investors zaudē iespēju patstāvīgi regulēt investīciju objektus un apjomu. Cilvēkiem bez atbilstošās pieredzes un zināšanām tas var būt labs risinājums, taču daudzi vēlas paši pieņemt lēmumus. Patstāvīgiem investoriem-privātpersonām ir pieejami vairāki investīciju varianti. Par investīciju objektiem parasti kalpo:

  • naudas aizdevumi – ieguldot naudu kredītā, investors atpērk jau finansētā aizdevuma daļas vai tieši finansē aizdevumu;
  • biznesa projekti – investīcijas biznesā ir līdzīgas pūļa finansējumam, taču investori iegūst nevis materiālus labumus vai bonusus, bet reālu peļņu;
  • nekustamais īpašums – ieguldījumi notiek būvniecībā un ēku atjaunošanā.

Investēšanas process notiek tiešsaistē, investīciju platformās, kur izvieto piedāvājumus-investīciju objektus. Piemēram, mēs, VIA SMS, piedāvājam ieguldīt VIA SMS Group un tā meitas uzņēmumos izsniegtajos kredītos specializētajā investīciju platformā

Pasīvie ienākumi no investīcijām var būt apjomīgi un regulāri, taču tos ietekmē mazākās tirgus svārstības. Ja Tava prioritāte ir stabilitāte, pievērs uzmanību citam pasīvo ienākumu avotam – nekustamajam īpašumam.

Foto: Shutterstock.com

Nekustamais īpašums – dārgs, bet ienesīgs pirkums

Alternatīvs pasīvo ienākumu avots ir nekustamais īpašums, ar ko var izrīkoties dažādi, atkarībā no situācijas un īpašnieka vajadzībām. Nekustamo īpašumu var:

  • izīrēt ilgtermiņā;
  • izīrēt īstermiņā (piemēram, tūristiem);
  • pārdot.

Nekustamais īpašums tiek uzskatīts par vienu no stabilākajiem ienākumu avotiem, lai gan ienākumu apjomu neizbēgami ietekmē ekonomiskie un politiskie faktori. Ņem vērā, ka izīrējot nekustamo īpašumu, ir jārēķinās ne tikai ar peļņu, bet arī ar tēriņiem – nodokļiem par saimniecisko darbību. Jebkurā gadījumā vērts paturēt prātā, ka īpašuma iegāde atmaksājas tikai ilgtermiņā, tāpēc šī stratēģija ir vairāk piemērota cilvēkiem ar stabiliem dzīves plāniem un pietiekami augstu ienākumu līmeni, kas ļauj veikt īpašumā labu remontu, paaugstinot tā tirgus vērtību.

Naudas aizdevumi vai pasīvie ienākumi?

Reti kurš cilvēks atteiktos no papildu naudas, taču gan naudas aizdevumi, gan pasīvās naudas iegūšanas metodes nav universāli pielietojamas finanšu stratēģijas. Katram pakalpojumam ir savi trūkumi un savas izmantošanas robežas.

Naudas aizdevumi var būt noderīgi, ja papildu līdzekļi ir vajadzīgi nekavējoties un nav nekādu iespēju iegūt papildu naudu citviet. Aizdevumu klāsts ir plašs – ātrie kredīti, patēriņa aizdevumi, kredītlīnijas, kredītkartes, – tāpēc atrast piemērotāko kredīta veidu konkrētai situācijai ir samērā vienkārši. Galvenais nosacījums – pietiekama maksātspēja un stabils ienākumu līmenis. Naudas aizdevumi neizbēgami ir saistīti ar papildu izmaksām, jo visiem ilgtermiņa kredītiem un lielākai ātro kredītu daļai tiek piemērota procentu likme. Galu galā, aizdevumu nekādi nevar uzskatīt par papildu naudas avotu, tas drīzāk ir sarežģītas situācijas finanšu risinājums, kas jāizmanto ļoti uzmanīgi.

Moderni naudas aizdevumi nodrošina pieeju kredītlimitam jau pieteikšanās dienā, bet pasīvie ienākumi atnes peļņu tikai ilgtermiņā. Materiālie ieguvumi no investīcijām parādās aptuveni viena gada laikā; nekustamais īpašums nodrošina pasīvos ienākumus no izīrēšanas brīža, taču mājokļa iegādei un remontam ir vajadzīga prāva naudas summa, kas atmaksājas tikai pēc 10 – 20 gadiem. Interneta investīcijas ir pieejamākas cilvēkam ar vidējiem ienākumiem, nekā īpašuma iegāde, taču arī šeit jāievēro drošības pasākumi un jāinvestē tik, cik vari atļauties zaudēt.

Salīdzinot kredītu nozari un pasīvās peļņas metodes, varam secināt – naudas aizdevumi un pasīvie ienākumi nav savstarpēji aizstājami risinājumi, tiem ir dažādi mērķi un pilnīgi atšķirīga lietotāju motivācija. Lai orientētos 21. gadsimta finanšu nozarē, bez papildu zināšanām neiztikt, tāpēc iesakām nepalaist garām mūsu rakstus un vienmēr objektīvi izvērtēt savas iespējas izmantot piedāvātos pakalpojumus!