Naudas aizdevumi un parādi: kā iekārtota parādu piedziņa?

Foto: Shutterstock.com

 

Aizdevumu nozarē ir viens universālais noteikums, kas attiecas gan uz īstermiņa, gan uz ilgtermiņa kredītiem – aizdevumi jāatmaksā termiņā. Ja kredīta ņēmējs neievēro šo prasību un ilgstoši kavē maksājumu, aizdevējs ir tiesīgs piemērot soda sankcijas un sākt parādu piedziņu. Kā tas notiek, un kā rīkoties, lai naudas aizdevumi nekļūtu trīsreiz lielāki parādu dēļ – lasi par to šajā rakstā!

Kā naudas aizdevumi kļūst par parādiem?

Pietiek nokavēt vienu maksājuma datumu, un Tu jau esi nonācis parādnieku reģistros – tā domā daudzi, bet patiesībā aizņēmējiem ir iespēja nomaksāt kavētu aizdevumu un soda naudu un neiekļūt parādvēstures datubāzēs. Parādnieku reģistros personu iekļauj tikai tad, ja naudas aizdevums ir kavēts par vairāk nekā 60 dienām, un, ja izpildas papildu nosacījumi:

  • aizņēmējs neizteica rakstiskos iebildumus pret parāda esamība un tā apjomu;
  • tiesa, šķīrējtiesa vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ir pamatojuši un atzinuši par pamatotiem prasību par parāda nomaksu pat, ja aizņēmējs izteica rakstiskos iebildumus;
  • ir beidzies termiņš aizņēmēja iebildumu sniegšanai.

Foto: shutterstock.com

Ja naudas aizdevums netiek atmaksāts ilgu laiku, aizdevējs var sākt parādu piedziņu. Pašlaik Latvijā tā ir pieejama divos veidos – caur tiesu un ārpustiesas kārtībā.

Inkaso parādu piedziņa

Ar Inkaso jeb ārpustiesas parādu piedziņu nodarbojas privātie uzņēmumi ar atbilstošu licenci. Ārpustiesas parādu piedzinējs:

  • rakstiski informē kredīta ņēmēju par esošo parādu un aicina to nomaksāt;
  • uztur kontaktus ar parādnieku, meklē aktuālu kontaktinformāciju;
  • piedāvā noteikto parāda nomaksas kārtību un termiņu;
  • var izvērtēt parādnieka piedāvāto atmaksas grafiku, taču ir tiesīgs tam nepiekrist;
  • kontrolē maksājumu veikšanu;
  • uztur parādvēstures datubāzi.

Ja Inkaso parādu piedziņa izrodas neveiksmīga, kreditors var vērsties tiesā (kā arī tas uzreiz var uzsākt parādu piedziņu tiesas ceļā, neizmantojot Inkaso pakalpojumus).

Parādu piedziņa tiesas ceļā

Tiesvedība parādu piedziņas jautājumos notiek šādi:

  • kreditors iesniedz parādu piedziņas pieteikumu;
  • norisinās tiesas sēde, un tiesnesis pieņem lēmumu par parāda piedziņu;
  • lēmums tiek nodots tiesu izpildītājiem, kuri uzsāk parādu piedziņu.

Arī pēc tiesas lēmuma pieņemšanas kavēti naudas aizdevumi var tikt nomaksāti, jo tiesu izpildītāji vispirms piedāvā veikt brīvprātīgu parādu nomaksu. Ja šis aicinājums ir neveiksmīgs, sākas piespiedu parādu piedziņa, kas var būt vērsta uz aizņēmēja īpašumu un esošajiem līdzekļiem bankas kontā. Parādnieks var saglabāt līdzekļus minimālās mēnešalgas apmērā (430 EUR), pārējie ienākumi, daudzus pabalstus ieskaitot, ir pakļauti parādu piedziņai.

Foto: Shutterstock.com

Minimizē parādu riskus pats!

Parādu piedziņa nebūt nav labākais, kas var notikt ar cilvēku, tāpēc ikvienam aizņēmējam jāapsver savas iespējas norēķināties ar kreditoru termiņā. Lai objektīvi izvērtētu maksātspēju, pievērs uzmanību ne tikai savam pašreizējam ienākumu līmenim, bet arī:

  • ienākumu stabilitātei – vai esi drošs, ka varēsi veikt kredīta maksājumus visa kredītlīguma darbības laikā?
  • kredītmaksājumu apjomam – tam nevajadzētu pārsniegt 20-30% no ikmēneša ienākumiem;
  • papildu riskiem – trausla veselība, apgādājamie, jau esošie naudas aizdevumi un daudzi citi faktori var ietekmēt Tavu budžetu un iespējas atmaksāt aizdevumu.

Ja esi pārliecināts, ka ilgtermiņā naudas aizdevums nepasliktinās Tavas ģimenes finanšu stāvokli, kredīts var būt Tev piemērots. Bet, ja nu tomēr dzīvē notiek negaidīts un nepatīkams pavērsiens, un kredīta savlaicīga atmaksa kļūst neiespējama, netērē laiku veltīgai gaidīšanai – tā var iedzīvoties tikai vēl lielākos sarežģījumos.

Atliekot finanšu problēmu risināšanu uz vēlāku laiku, vienā nejaukā brīdī Tu vari konstatēt, ka soda naudas dēļ naudas aizdevumi ir palielinājušies vairākās reizēs. Negaidi, kad pie durvīm pieklauvēs parādu piedzinējs – uzreiz sazinies ar aizdevēju un uzzini, kādas iespējas tas piedāvā grūtībās nonākušajiem klientiem!