Lielā pavasara tīrīšana

Pavasaris ir pienācis un atkal laiks ķerties klāt lielajai mājokļa uzkopšanai! Garderobes revīzija, putekļu mākoņi, krāsainas lupatiņas un bieži vien arī galvassāpes ir tas, ar ko asociējas lielā pavasara tīrīšana. Taču atceries, ka pēc uzkopšanas gan Tu, gan Tava ģimene jutīsies daudz patīkamāk – tīrība un svaigums mājvietā rada patīkamāku gaisotni un palīdz atgūt spēkus.

home-cleaning-palm-springs

Lai uzkopšanas darbi ritētu raitāk un nesagādātu negatīvas emocijas, lasi vērtīgus padomus, kā produktīvāk veikt uzkopšanu savā mājoklī!

 

Pa mazam darbam katru dienu!

Lai kādu dienu Tu neattaptos, ka Tavā mājoklī vairs nav neviena sakārtota stūrīša, iesakām mazus darbus paveikt katru dienu, piemēram, nomazgāt traukus vai tīrās drēbes sakārt skapī. Tas nepatērē daudz enerģijas un neaizņem daudz laika, jo šādi darbi tiek veikti apmēram 15 minūšu laikā. Neaizmirsti, ka šāda veida darbus var apvienot ar citu pienākumu veikšanu, piemēram, runājot pa telefonu vai kārtējā TV reklāmas pauzē. Ikvienam var gadīties novārtīt galdu, kad tiek gatavota maltīte vai izliet šķidrumu uz grīdas. Atceries, ka labāk veltīt pāris sekundes traipa noslaucīšanai uzreiz, nekā nākamajā dienā to berzt.

 

NĒ sadzīves ķīmijai?!

Ķīmisko vielu kaitīgā ietekme uz cilvēka organismu ir visiem labi zināma, bet kādēļ vēl aizvien tā tiek izmantota mājokļa uzkopšanā? Tīrīšana bez toksiskiem izgudrojumiem, smaržām un krāsām var būt pavisam vienkārša un efektīva, kā arī nekaitēs veselībai.
Pirmais nosacījums, atsakoties no sadzīves ķīmijas lietošanas, ir regulāra mājokļa uzkopšana. Ja periodiski savu māju satīrīsi, nebūs nepieciešams izmantot tādus līdzekļus, kas spēj iztīrīt pat kārtīgi piekaltušus traipus.
Labs palīgs uzkopšanas darbos bez sadzīves ķīmijas izmantošanas, ir mikrošķiedras lupatiņas. Veikalos ir iespējams iegādāties gan tādas, kas paredzētas visu virsmu tīrīšanai, gan tādas, kas pielāgotas, piemēram, stiklam vai taukainām virsmām.
Līdzīgi ir ar ekoloģiskajiem tīrīšanas līdzekļiem. Šobrīd varam iegādāties daudz veidu, izvēloties sev tīkamāko. Pietiks, ja iegādāsies universālo līdzekli, kas paredzēts dažādu virsmu uzkopšanai. Ja vēlies ietaupīt, iesakām iegādāties koncentrātu.
Ekoloģiskai mājokļa uzkopšanai noder arī metodes, kas tika izmantotas agrākos laikos.
Šāda veida uzkopšanai noderēs soda, etiķis, citrona sula, sāls un ēteriskās eļļas.

House-Keeping

Mīksto mēbeļu kopšana

Neaizmirsti, ka arī uz mīkstajām mēbelēm sakrājas putekļi, kurus nepieciešams regulāri aizgaiņāt. Dekoratīvos spilvenus un pārvalkus izkrati, savukārt, sēžamdaļu rūpīgi izklapē. Ja Tev ir mājdzīvnieks, tad, visticamāk, ka liela rūpe ir tā spalvas. Viens no veidiem, kā iztīrīt dīvānu no spalvām, ir tā slaucīšana ar mitru lupatiņu, jo spalvas paliks uz tās. Jāatzīst gan, ka lupatiņu nāksies bieži skalot, toties tas palīdzēs dīvānu atkal padarīt tīru.
Ja mīkstās mēbeles vai paklājs ir uzsūcis nepatīkamu aromātu no mājdzīvnieka, tad labs līdzeklis ir sodas izmantošana. Tai piemīt tādas īpašības, kas uzsūc nepatīkamus aromātus. Izkaisi uz paklāja vai auduma mēbelēm dzeramo sodu, atstāj 15 minūtes, bet pēc tam rūpīgi izsūc ar putekļu sūcēju.

 

Lai košums ienāk Tavā mājoklī!

Iestājoties pavasarim, laiks mājokli atdzīvināt ar košiem un pavasarīgiem akcentiem, lai ienestu dzīvessparu un uzlabotu garastāvokli! Papildini māju ar košām krāsām, iegādājoties jaunus aizkarus, dekoratīvos spilvenus vai gultas veļu. Pavasarīgu noskaņu radīs arī ziedi – tulpes, narcises, hiacintes. Tās iespējams kombinēt dažādās dekorācijās un izvietot uz galda vai palodzes.

5916abb52322116932aacfa86f89b498

Neaizmirsti, ka skaists dekors būs plaucēti koku zari. Kamēr laukā tie tikai gatavojas dzīt pumpurus, Tu vari tos iekārtot vāzē ar ūdeni un plaucēt iekštelpās.