Kredīts uzņēmumam

Ikviens, kurš attīsta savu biznesu, zina, ka tas ir nepārtraukts izaugsmes process, kas prasa ne vien apņēmību un drosmi, bet arī būtiskus finansiālos ieguldījumus.

Ne vienmēr uzņēmuma budžets ir pietiekams, lai īstenotu lielākās ieceres, tādēļ noderīgs risinājums var būt kredīts uzņēmumam. Turklāt šis finanšu instruments noderīgs ne tikai esošā biznesa attīstībai, bet arī jauna uzsākšanai.

Turpinājumā nedaudz vairāk par to, kas iraizdevums uzņēmumam, un kā tas var palīdzēt īstenot biznesa idejas.

Aizdevums uzņēmumam

Neatkarīgi no tā, vai ir vēlme attīstīt jau esošo biznesu vai uzsākt kaut ko pavisam jaunu, ieceres īstenošanai nepieciešams finansējums, kas nereti sastāda visai ievērojamu summu. Tas arī ir iemesls, kādēļ daudzi izvēlas noformēt aizdevumu  biznesa attīstībai.

Uzņēmuma kredītsļauj paplašināt ražošanu, iegādāties labāku aprīkojumu, pārvākties uz labākām telpām, ieviest jaunus produktus un pakalpojumus – paveikt visu to, kas bez finansēm gluži vienkārši nebūtu iespējams.

Kas jāņem vērā pirms kredīta noformēšanas?

Pirms ikviena aizdevuma noformēšanas ir svarīgi izvērtēt savas iespējas veikt kredīta atmaksu līgumā noteiktajā apmērā un termiņā. Kredīts uzņēmumiemnav izņēmums. Arī šim aizdevumam tiek aprēķināta procentu maksa, tās apmērs atkarīgs no konkrētā aizdevēja nosacījumiem.

Šāda tipa kredītu var saņemt uzņēmuma īpašnieks vai līdzīpašnieks, uzrādot nepieciešamos dokumentus. Tāpat jāņem vērā, ka visbiežāk aizdevums tiek izsniegts pret ķīlu. Kā ķīla var kalpot nekustamais īpašums vai, piemēram, transportlīdzeklis – viss atkarīgs no kredītdevēja noteikumiem, kā arī nepieciešamās aizdevuma summas. Atsevišķos gadījumos nepieciešams arī galvojums.

Ir aizdevēji, kas piedāvā arī kredītu bez ķīlas un galvotāja, bet parasti tas ir gadījumos, kad nepieciešamā aizdevuma summa ir neliela. Pirms kredīta noformēšanas svarīgi iepazīties ar dažādu kredītkompāniju piedāvājumiem un līguma nosacījumiem, lai atrastu savām vajadzībām un iespējām piemērotāko risinājumu.

Vēl viens būtisks faktors, kas noteikti ir jāņem vērā, ir kredītvēsture. Lai saņemtu aizdevumu, kredītvēsturei jābūt pozitīvai. Tādēļ ir ļoti būtiski būt atbildīgam pret visām finansiālajām saistībām, kādas uzņemamies, jo kavēti maksājumi var negatīvi ietekmēt kredītvēsturi, kas nozīmē ierobežotas iespējas saņemt aizdevumu nākotnē.

Iepazīstoties ar kredīta nosacījumiem, jāņem vērā arī vecuma ierobežojums. Līdzīgi kā kredīts privātpersonām, arī aizdevums uzņēmumiem visbiežāk pieejams personām, kas sasniegušas vismaz 20 gadu vecumu. Tomēr ir kredītdevēji, kas izsniedz aizdevumu no 18 vai 21 gada vecuma. Precīzus nosacījumus atradīsiet kredītdevēju interneta vietnēs.

Apskatot dažādus kredīta pieteikumus, vajadzētu ņemt vērā arī vēl citus svarīgus faktorus. Piemēram:

  • Kādi ir priekšnosacījumi konkrētā aizdevuma saņemšanai (piemēram, cik ilgi jābūt strādājošam uzņēmumam pirms kredīta saņemšanas);
  • Vai ir iespēja atmaksāt aizdevumu pirms līgumā noteiktā termiņa;
  • Kāda ir aizdevuma procentu likme, ar kādām papildu izmaksām vēl jārēķinās u.c.

Ja plānots noformēt kredītu pret ķīlu, jānoskaidro:

  • Kādas ir prasības attiecībā uz nodrošinājumu;
  • Kādi dokumenti nepieciešami, lai noformētu aizdevumu pret ķīlu;
  • Kādas ir ķīlas novērtējuma prasības;
  • Kā notiek kredīta noformēšanas process, cik ilgu laiku tas aizņem

Atbildes uz šiem un citiem aktuālajiem jautājumiem par kredīta noformēšanu uzņēmumam visvienkāršāk un ātrāk varēsiet saņemt sazinoties ar kredītkompānijas darbiniekiem.

Kredīts bankā

Ja aktuāls aizdevums biznesa attīstībai, viena no iespējām ir vērsties bankā. Atkarībā no izvēlētās bankas, iespējams izmantot Eiropas investīciju fonda (EIF) sniegtās garantijas. Dalība šī fonda programmās ļauj vienkāršāk saņemt finansējumu biznesa attīstībai arī tad, ja nav iespējams iesniegt nodrošinājumu – ķīlu vai galvojumu.

Lai saņemtu EIF sniegto garantiju, jāatbilst konkrētiem nosacījumiem. Ar tiem var iepazīties banku interneta vietnēs vai piesakoties individuālai konsultācijai.

Tāpat mazajiem un vidējiem uzņēmumiem pieejams arī finanšu institūcijas ALTUM atbalsts. Sīkāku informāciju par šo iespēju un nosacījumiem atbalsta saņemšanai atradīsiet interneta resursos.

Kredītu biznesa uzsākšanai un attīstībai (apgrozāmiem līdzekļiem, investīcijām, nekustamā īpašuma projektiem) izsniedz arī jau pieminētā finanšu institūcija ALTUM. Pirms pieteikuma aizpildīšanas svarīgi iepazīties ar nosacījumiem aizdevuma saņemšanai.

Kredītlīnija uzņēmumam

Atsevišķas bankas piedāvā arī kredītlīniju uzņēmumiem. Tas nozīmē, ka izsniegto aizdevuma summu iespējams izmantot tad, kad nepieciešams, savukārt procenti jāmaksā tikai par izmantoto summu. Vajadzības gadījumā pastāv arī iespēja pagarināt atmaksas termiņu.

Līzings

Bankās iespējams noformēt arī līzingu. Ja nepieciešams, piemēram, paplašināt uzņēmuma autoparku, pastāv iespēja noformēt līzingu. Tādā veidā var saņemt finansējumu līdz 90% no transportlīdzekļa vērtības. Tāpat pastāv iespēja saņemt Eiropas Savienības līdzfinansējumu.

Kredīts pie nebanku aizdevējiem

Kredīti uzņēmumiem pieejami arī pie nebanku aizdevējiem, turklāt, līdzīgi kā bankās, arī šajā gadījumā pastāv vairāki aizdevumu veidi. Piemēram:

  • Aizdevums uzņēmējiem biznesa attīstībai, tehnikas iegādei, neplānotiem izdevumiem, apgrozāmiem līdzekļiem un citiem mērķiem. Atkarībā no izvēlētā aizdevēja, kredīta summas un citiem aspektiem aizdevumu var noformēt bez ķīlas un galvojuma, ar fiksētu procentu likmi;
  • Aizdevums pret nekustamā īpašuma ķīlu dažādiem mērķiem, piemēram, uzņēmuma izaugsmei, nekustamā īpašuma iegādei un labiekārtošanai, jaunas tehnikas iegādei u.c.;
  • Reversais faktorings – finansējums piegādātāju rēķinu apmaksai, lai bez kavēšanās saņemtu pasūtītās preces vai pakalpojumus. Tā ir iespēja atlikt maksājumus uz laiku līdz pat 3 mēnešiem

Kredītus uzņēmumiem var iedalīt arī atkarībā no nepieciešamās aizdevuma summas un atmaksas termiņa. Piemēram, ja vajadzīgā summa ir salīdzinoši neliela, tad piemērots risinājums varētu būt tā saucamais mikro kredīts, kas pieejams bez ķīlas un galvojuma. Tam ir vairākas priekšrocības, piemēram, elastīgs maksājumu grafiks, saprātīgas procentu likmes, kā arī iespēja saņemto aizdevumu tērēt pēc saviem ieskatiem.

Papildus labāk zināmākajiem finanšu pakalpojumiem, ko sniedz nebanku aizdevēji, pastāv vēl daudzas citas mazāk populāras, bet arī atsevišķās situācijās ļoti noderīgas iespējas, ko var veiksmīgi izmantot sava biznesa mērķu sasniegšanā. Tādēļ ir svarīgi vispirms rūpīgi izvērtēt savas vajadzības un tad nesteidzīgi iepazīties ar dažādu kredītdevēju piedāvājumiem, lai piemeklētu sev optimālāko risinājumu.

Kādi dokumenti nepieciešami, lai pieteiktos kredītam?

Tas, kādi dokumenti nepieciešami, piesakoties uzņēmuma aizdevumam, atkarīgs no konkrētā aizdevēja nosacījumiem, bet pamata prasība parasti ir uzņēmuma konta pārskats par beidzamajiem 12 mēnešiem (gadījumā, ja plānots attīstīt jau esošu uzņēmumu, nevis dibināt jaunu). Jāņem vērā, ka atkarībā no līguma nosacījumiem un konkrētās situācijas, var tikt prasīti arī citi dokumenti.

Kā iespējams pieteikties aizdevumam?

Neatkarīgi no tā, vai izvēlaties kredītu noformēt bankā vai pie nebanku kredītdevēja, vairumā gadījumu pastāv iespēja aizdevuma pieteikumu aizpildīt tiešsaistē – neizejot no mājām. Atkarībā no kredīta noformēšanas kārtības, līguma parakstīšana var notikt klātienē vai attālināti.

Daļa kredītiestāžu piedāvā arī individuālas konsultācijas pirms aizdevuma saņemšanas – arī tām var pieteikties tiešsaistē.

Cik ātri tiek izskatīts aizdevuma pieteikums?

Tas, cik ātri tiek izskatīts uzņēmuma aizdevuma pieteikums, atkarīgs no katra kredītdevēja noteiktās kārtības. Vairumā gadījumu pieteikums tiek izskatīts 1 – 2 darba dienu laikā no pieteikuma iesniegšanas brīža.

Nereti pie nebanku aizdevējiem šis process ir ātrāks, arī pati kredīta noformēšana ir vienkāršāka. Tomēr jāatceras, ka gan vienā, gan otrā gadījumā ikviens aizdevums ir atbildīgs lēmums – pirms tā noformēšanas svarīgi izvērtēt savas iespējas veikt savlaicīgu kredīta atmaksu.

Kāds bankas konts jānorāda pieteikumā?

Svarīgi ņemt vērā, ka kredīts uzņēmumam tiek pārskaitīts uz uzņēmuma bankas kontu, kas tiek izmantots saimnieciskās darbības veikšanai.

Šobrīd ir daudz un dažādas iespējas attīstīt savu uzņēmumu vai īstenot pavisam jaunu biznesa ideju. Šim nolūkam paredzēti dažādi finanšu instrumenti, tostarp Eiropas fondu, kā arī valsts atbalsts. Atliek tikai izvērtēt savas vajadzības un iespējas, kā arī veltīt laiku tam, lai piemeklētu tieši konkrētajai situācijai vispiemērotāko risinājumu.

Pirms aizdevuma noformēšanas īpaši svarīgi izvērtēt savu situāciju, maksātspēju un iespējamos riskus. Īpaši būtiski tas ir jaunajiem uzņēmējiem, kuri vēl tikai sāk attīstīt savu biznesa ideju un vēlas saņemt starta kapitālu.

Tāpat jārēķinās, ka uzņēmuma kredīts kāda iemesla dēļ var tikt atteikts. Šādā gadījumā jābūt gatavam plānam B – piemēram, vērsties pie cita aizdevēja vai arī strādāt ar iemesliem, kādēļ aizdevuma pieteikums pirmajā reizē tika noraidīts.

Rezerves risinājums jāizstrādā arī attiecībā uz kredīta atmaksu – pat ja ir pārliecība, ka kredītmaksājumus būs iespējams veikt līgumā noteiktajā termiņā, tik un tā jāapzinās, ka dzīvē gadās neparedzētas situācijas, tādēļ būtiski apsvērt citus veidus, kā vajadzības gadījumā savlaicīgi segt parādsaistības.