Kredīts pret auto – kādos gadījumos tas var noderēt?

Kredītu noformēšana mūsdienās vairs nešķiet nekas rets vai neparasts. Cilvēki aizņemas naudas līdzekļus dažādiem mērķiem – sākot ar preču iegādi, beidzot ar veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanu un izglītības iegūšanu. Taču, lai arī pieteikšanās aizdevumam ir vienkārša, nav garantēts, ka Jums kredīts tiks piešķirts. Ir gadījumi, kad aizdevuma saņemšanai nepieciešama ķīla. Turpinājumā uzzināsim vairāk par to, kas ir kredīts pret ķīlu, konkrētāk, tieši automašīnas ķīlu.

Kā kredīts pret auto ķīlu atšķiras no citiem aizdevumu veidiem?

Kā zināms, visus kredītus iedala pēc dažādiem aspektiem, tostarp termiņa. Ir gan īstermiņa, gan ilgtermiņa kredīti, un šajā gadījumā aizdevums pret ķīlu ierindojas ilgtermiņa kredītu grupā. Gadījumos, kad steidzami nepieciešami naudas līdzekļi, bet tos nav iespējams iegūt, izmantojot tradicionālos aizdevumus, kā viens no pieejamiem risinājumiem ir kredīts pret ķīlu. Mūsdienās ķīlas var būt dažādas, tajā skaitā, zeme, mežs, nekustamais īpašums, kā arī automašīna, par ko šajā rakstā parunāsim vairāk.

Izmantojot auto kā ķīlas objektu, personai tiek dota iespēja saņemt nepieciešamo aizdevumu. Parasti tā apjoms ir līdzvērtīgs 70 līdz 90% no spēkrata tirgus vērtības.

Aizdevums pret auto paredzēts nopietniem un nepieciešamiem tēriņiem. Tāpat kā ikviens kredīts, arī šis nozīmē nopietnas saistības uz noteiktu laiku, tādēļ rūpīgi jāpārdomā, kādam mērķim Jums nauda nepieciešama. Visbiežāk kredīts pret auto tiek izmantots lielākiem pirkumiem, piemēram, mēbelēm vai tehnikai. Tāpat to izmanto mašīnas vai mājokļa remontam, izglītībai, veselības aprūpei un citiem nozīmīgiem nolūkiem. Cilvēki nereti izvēlas tieši šo aizdevuma veidu, jo kredīts pret automašīnas ķīlu mēdz būt ar izdevīgiem nosacījumiem.

Auto izmantošana ķīlai, lai saņemtu kredītu – plusi un mīnusi

Mūsdienās netrūkst dažādu aizdevumu veidu. Liela daļa no tiem ir pieejami bez ķīlas, taču arī aizdevums pret auto ķīlu ietver savas priekšrocības, kuru dēļ personas izvēlas tieši šo risinājumu. Lai labāk izprastu, vai arī Jums var noderēt kredīts pret auto ķīlu internetā, vērts aplūkot tā plusus un mīnusus.

Plusi

  • Pirmais pluss, kas noteikti jāpiemin, ir salīdzinoši zemāka procentu likme, kas raksturīga kredītam pret ķīlu. Kamēr ikmēneša maksājuma lielumu ietekmē kopējā aizdevuma summa un termiņš, daudzus klientus piesaista tas, ka, salīdzinot ar dažādiem citiem kredītu veidiem, šis nereti piedāvā zemākas procentu likmes, kas attiecīgi arī samazina ar aizdevumu saistītās kopējās izmaksas;
  • Vēl viena priekšrocība, kas raksturīga kredītam pret ķīlu, ir salīdzinoši zemāki ikmēneša maksājumi, kas veidojas, pateicoties zemākām procentu likmēm. Protams, šeit svarīgi arī ņemt vērā, kāda ir aizdevuma summa un atmaksas termiņš. Jo tas būs ilgāks, jo mazāks būs ikmēneša maksājums un otrādi;
  • Mūsdienās kredīts pret ķīlu auto formā ir pieejams gan banku, gan nebanku kredītiestādēs. Bieži vien nebanku aizdevēji ir patērētājiem pretimnākošāki un elastīgāki, pielāgojot kredīta procentu likmi atbilstoši katra klienta situācijai – kredītvēsturei un maksātspējai;
  • Ilgtermiņa kredītus cilvēki bieži vien izvēlas to garā atmaksas termiņa dēļ, kas attiecīgi samazina ikmēneša maksājuma apjomu. Taču mēdz gadīties, ka garāks atmaksas laiks nozīmē arī augstāku procentu likmi. Ņemot vērā, ka kredīts pret auto jau ietver ķīlu, procentu likmes šajā gadījumā netiek ievērojami palielinātas;
  • Izmantojot savu personīgo auto par ķīlu kredīta saņemšanai, Jūs ar to droši varēsiet turpināt doties savās ikdienas gaitās. Jums joprojām pieder spēkrata lietošanas tiesības, taču tā tiesiskais īpašnieks uz aizdevuma nomaksas laiku būs kredīta izsniedzējs, piešķirot Jums nepieciešamos naudas līdzekļus. Kad nauda būs atmaksāta, mašīna atkal nokļūs pilnīgā Jūsu īpašumā;
  • Pateicoties digitālās vides attīstībai, mūsdienās kredīts pret auto ķīlu internetā ir noformējams ātri un vienkārši. Atliek tikai aizpildīt pieteikumu, sagaidīt atbildi, parakstīt līgumu, pārreģistrēt auto, un nauda drīz pēc tam nonāk Jūsu bankas kontā.

Mīnusi

  • Tāpat kā ar jebkuru cita veida ķīlu, arī auto gadījumā ir rūpīgi jāizvērtē, vai spēsiet pildīt līguma noteikumus. Pretējā gadījumā saistību neizpilde var beigties ar to, ka Jūs neatgriezeniski zaudējat tiesības uz savu ieķīlāto īpašumu. Tāpēc ir svarīgi uztver šīs saistības atbildīgi, kā arī problēmu gadījumā laikus konsultēties ar aizdevēju par iespējamiem risinājumiem;
  • Ņemiet vērā, ka, sastopoties ar situāciju, kad nevarēsiet laikus veikt ikmēneša maksājumu, Jums nepietiks tikai ar mutisku paskaidrojumu aizdevējam, ka nevarat laikus samaksāt vajadzīgo summu. Palīdzība atsevišķos gadījumos var tikt sniegta, ja klients pamato situāciju ar dokumentiem, piemēram, paziņojumu par darba zaudējumu vai ārsta slēdzienu par pēkšņu veselības pasliktināšanos. Pretējā gadījumā aizdevējs turpinās aprēķināt ikmēneša maksājumus ierastajā kārtībā, tāpēc nenāk par ļaunu iekrāt līdzekļus vismaz viena mēneša maksas apmērā, kas noderēs “nebaltām dienām”.

Kā tiek novērtēts transportlīdzeklis?

Lai vienotos ar klientu par atbilstošu aizdevuma piedāvājumu, kredītiestāde vispirms novērtēs Jūsu auto. Piedāvātās summas apjomu ietekmē vairāki faktori, tajā skaitā, kādā stāvoklī ir spēkrats, kāds ir tā izlaiduma gads un nobrauktie kilometri. Novērtēšanu speciālisti veic klātienē, un tas notiek ātri. Pēc tam, kad transportlīdzeklis būs novērtēts, kredītiestāde informēs Jūs par piedāvājumu. Esiet piesardzīgi un novērtējiet situāciju atbilstoši realitātei. Ja, Jūsuprāt, piedāvājums nav atbilstošs, Jums ir tiesības no tā atteikties.

Izpētot piedāvājumu, kas veidots, balstoties uz Jūsu maksātspēju, kredītvēsturi, kā arī spēkrata novērtējumu, ņemiet vērā, ka šeit norādītā procentu likme un aizdevuma atmaksas termiņš var atšķirties no tā, ko redzējāt kredīta kalkulatorā aizdevēja mājaslapā. Šie dati parasti ir vispārīgi un noder aptuvenai situācijas ilustrēšanai.

Ja kredītiestādes piedāvātie aizdevuma nosacījumi Jūs apmierina, pēc līguma parakstīšanas un auto pārreģistrēšanas uz kreditora vārda, Jūs paliksiet spēkrata likumīgais lietotājs. Jūs varēsiet droši ar to turpināt braukt, taču nevarēsiet ar transportlīdzekli veikt citus darījumus. Kad kredīts pret ķīlu tiks atmaksāts, mašīnu atkal pārrakstīs uz Jūsu vārda.

Protams, svarīgi arī apzināties, ka ne katrs auto var tikt izmantots par ķīlas objektu. Veicot novērtēšanu, kredītiestādes speciālists pārbaudīs, vai transportlīdzeklis atbilst konkrētiem kritērijiem. Pirmkārt, svarīgi, lai šī spēkrata īpašnieks būtu Jūs. Tāpat mašīnas vērtībai jābūt pietiekami augstai. Kredīts pret auto netiek piešķirts tādiem transportlīdzekļiem, kas ir veci, bojāti un ar lielu nobraukumu.

Kādās situācijās cilvēki visbiežāk izvēlas izmantot aizdevumu pret auto?

Mūsdienās aizdevums pret auto ķīlu ir visai pieprasīts dažādās sabiedrības grupās. Protams, katram klientam ir savs mērķis, ar kādu viņš noformē šādu kredītu, taču ir nolūki, kas daudziem aizņēmējiem ir kopīgi. Apskatīsim, kādos gadījumos kredīts pret auto ķīlu var būt visnoderīgākais:

  • Apjomīgs pirkums – ir situācijas, kad pirkums jāveic pēc iespējas ātrāk, piemēram, steidzami nepieciešama jauna dārza tehnika, aprīkojums mājoklim vai ikdienā bieži izmantojamas lietas. Tad kredīts pret auto ķīlu ir viens no risinājumiem, kā laikus iegūt nepieciešamos naudas līdzekļus un iegādāties vajadzīgo preci. Tiesa, šeit jāpiezīmē, ka ātrāk kredītu pieteikumus visbiežāk izskata nebanku aizdevēji, bet bankās tas var aizņemt pat vairākas dienas;
  • Jauna automašīna – jā, arī šādos gadījumos cilvēkiem noder aizdevums pret auto ķīlu. Ja rodas vajadzība pēc papildu transportlīdzekļa vai vienkārši vēlaties nomainīt esošo pret citu, kredīts pret ķīlu ļauj iegūt nepieciešamo naudas summu, kas pietrūkst mērķa sasniegšanai. Pēc tam varat pakāpeniski norēķināties ar aizdevēju, atmaksājot kredītu sev ērtā veidā;
  • Negatīva kredītvēsture – viens no iemesliem, kad kreditors var prasīt ķīlu aizdevuma izsniegšanai, ir tad, ja persona sabojājusi savu kredītvēsturi. To var izdarīt viegli – neapdomīgi aizņemoties un, laikus neatmaksājot kredīta summu, kā arī, kavējot komunālo pakalpojumu rēķinu, vai telekomunikāciju rēķinu maksājumus. Auto ir populāra ķīla, kuru personas izmanto, lai nodrošinātu aizdevuma saņemšanu, ja negatīva kredītvēsture vai citi apstākļi to liedz;
  • Kredītu apvienošana – viens no populāriem finanšu pakalpojumiem, kuru cilvēki mūsdienās izmanto, lai atvieglotu savas naudas pārvaldību ikdienā, ir kredītu apvienošana jeb refinansēšana. Tās ietvaros vairākas atsevišķas kredītsaistības tiek apkopotas un pārveidotas vienā aizdevumā ar vienu ikmēneša maksājumu. Šī metode noder gan tiem, kas nespēj tikt galā ar visām saistībām, gan arī tiem, kas vēlas atrast izdevīgāku kreditēšanas pakalpojumu. Taču arī šajā gadījumā personām jāatbilst noteiktiem kritērijiem, un nepieciešamība pēc papildu nodrošinājuma jeb ķīlas ir izplatīts nosacījums.

Kredīts pret auto ķīlu ir vēl viens risinājums situācijām, kad nauda ir nepieciešama steidzami, un nav citu izdevīgāku veidu, kā to iegūt. Lai būtu droši, ka izvēlētais pakalpojums atbildīs Jūsu cerībām, vienmēr izpētiet kreditora piedāvājumu un nosacījumus.