Kredīts no 18 gadiem – ieteikumi pirmā aizdevuma saņemšanai jauniešiem

Ja nav veikti uzkrājumi, aizdevums bieži var būt vienīgā iespēja kā iegūt nepieciešamos finanšu līdzekļus steidzamu problēmu risināšanā vai sadzīves apstākļu uzlabošanā. Tomēr aizdevuma saņemšana var būt gan sarežģīts, gan finansiāli nozīmīgs solis, kas būtiski ietekmēs ikdienu. Tādēļ pirms aizdevuma pieteikuma iesniegšanas ir vērts objektīvi apsvērt atbildes uz četriem jautājumiem:

  • Vai atbilstu aizņēmēja kritērijiem?
  • Vai spēju atmaksāt aizdevumu?
  • Kura būs piemērotākā kredītiestāde?
  • Vai līgumā nav neizpildāmu nosacījumu?

Vai aizņēmējs atbilst aizdevuma kritērijiem?

Aizdevums ir iespēja iegūt nepieciešamos līdzekļus steidzamu un neatliekamu situāciju risināšanā. Tāpat kā lielāka daļa pakalpojumu arī finanšu aizdevumi vismaz formāli ir brīvi pieejami, sasniedzot 18 gadu vecumu, taču aizdevumu pakalpojums saistās arī ar nopietniem finanšu riskiem pašai kredītiestādei. Turklāt, īpaši paaugstināti riski iestādei ir, kad tiek piedāvāts tieši kredīts no 18 gadiem.

Tādēļ katrs aizdevuma pieteikums tiek rūpīgi pārbaudīts. Ja potenciālais aizņēmējs atbildīs kredītiestādes kritērijiem, aizdevumu būs iespējams saņemt. Aizņēmējam neatkarīgi no vecuma ir jābūt pilngadīgam, ar Latvijas pilsoņa vai patstāvīgā iedzīvotāja statusu, stabiliem un regulāriem ienākumi, kā arī ar atbilstošu maksātspēju un pozitīvu kredītvēsturi.

Ne visi jaunieši jau 18 gadu vecumā patstāvīgi pelna iztiku stabilā, pilnas slodzes darbā, tādēļ visbiežāk kredītiestādes, tai skaitā ar VIASMS, paaugstina vecuma ierobežojumu līdz 20 gadiem. Taču tas vēl nenozīmē, ka atrodot piemērotu kredītdevēju un atbilstot regulāru ienākumu un maksātspējas kritērijiem, aizdevums tiks liegts, jo katra situācija tiek rūpīgi izvērtēta atsevišķi.

Aizņēmējam, iesniedzot pieteikumu aizdevumam, ir jābūt gatavam uzrādīt konta izrakstu vai izziņu par ienākumiem maksātspējas pārbaudei, ja to pieprasīs kredītiestāde. Ja pastāv kaut mazākās bažas par maksātspējas ierobežojumiem, ienākumu nepastāvību un nauda nav nepieciešama kritisku situāciju risināšanai, labāk ir atlikt aizņemšanos uz vēlāku laiku, jo sasteigta lēmuma pieņemšana palielina aizdevuma apmaksas riskus.

Vai aizņēmējs spēj veikt aizdevuma atmaksu?

Ja pozitīva kredītvēsture ļaus kreditoram pārliecināties par aizņēmēja finanšu pratību un atbildīgu attieksmi pret finanšu saistībām. Savukārt, maksātspējas pārbaudes galvenais uzdevums ir pārliecināties, ka aizņēmējam ar ikmēneša ienākumiem pietiek gan sevis uzturēšanai, gan aizdevuma atmaksai.

Pēc pastāvošajiem normatīvajiem aktiem ātrie kredīti no 18 gadiem nedrīkst pārsniegt 20% – 40% no ikmēneša ienākumiem. Kavēti kredīta maksājumi citās kredītiestādēs ir viens no būtiskākajiem iemesliem, kādēļ var tik neapstiprināts aizdevums no 18 gadiem, jo iepriekšēji parādi liecina par problēmām finanšu plānošanā.

No aizņēmēja tiek sagaidīta spēja plānot un paredzēt ikmēneša izdevumus, ievērot finanšu prioritātes un objektīvi izvērtēt savas finansiālās iespējas atmaksāt aizņēmumu. Tādēļ, lai aizņēmums vai ātrais kredīts nepāraugtu parādā un sliktā kredītvēsturē, vēlams pirms pieteikuma iesniegšanas rūpīgi aprēķināt visus ar aizdevuma atmaksu saistītos izdevumus un to atbilstību ikmēneša tēriņiem.

Aprēķinos ir ne tikai jāņem vērā mēneša maksājuma summa, bet arī kredīta noformēšanas maksa, komisijas un papildus izdevumi, ja tādi ir paredzēti kredītiestādes pakalpojumu lietošanas noteikumos. Turklāt, aizņēmuma izmaksas un to ietekmi uz ikmēneša budžetu būtiski ietekmē arī aizdevuma atmaksas laiks un iespējas summu atmaksāt minimālos ikmēneša maksājumos vai veikt pilnu atlikušās summas apmaksu jebkurā brīdī. Jo izstieptāks būs aizdevuma atmaksas laiks, jo lielāka ietekme uz tā summu būs kredītprocentiem un aizdevums kļūs dārgāks.

Lai atrastu konkrētajai situācijai izdevīgāko risinājumu, kad tiek meklēts kredīts no 18 gadiem, vēlams apkopot un salīdzināt vismaz vairākus kredītdevējus un to piedāvātos noteikumus, kredītprocentus un aizdevuma summas ierobežojumus.

Kura būs piemērotākā kredītdevēja iestāde?

Lai atrastu konkrētajai situācijai vispiemērotāko banku vai nebanku kredītdevēju, būtiski ir ņemt vērā ne tikai aizdevuma mērķi, summu, atmaksas termiņu un kritērijus aizņēmējam, bet arī pieteikuma izskatīšanas ātrumu, aizņēmējam draudzīgu klientu servisu un citus līgumā ietvertos noteikumus. Tādēļ rūpīga internetā pieejamo piedāvājumu un noteikumu priekšizpēte ļaus pieņemt izsvērtāku lēmumu, neskatoties uz to, ka būtiskākās atšķirības starp banku un nebanku kreditoriem ir nemainīgas.

Bankas kredīts būs piemērots lielu pirkumu un ilglaicīgu saistību izpildei, piemēram, mājokļa iegādei, uzņēmējdarbības uzsākšanai vai studiju apmaksai. Bankas var piedāvāt lielākas aizdevuma summas un draudzīgākas procentu likmes, taču pieteikumu izskatīšanas process ir ilgāks, ar plašāku kritēriju loku un padziļinātāku aizņēmēja kredītvēstures un maksātspējas izvērtējamu.

Savukārt, nebanku kredītdevēju izsniegtie aizdevumi un ātrie kredīti ir neatsverami steidzamu un būtisku īslaicīgu izdevumu segšanai. Nebanku kreditora izsniegts kredīts no 18 gadu vecuma, to apstiprināšanas gadījumā, var segt steidzamas ikdienas vajadzības un apmaksāt neatliekamus rēķinus par medicīniskiem izmeklējumiem, zobārsta apmeklējumu, sadzīvē nepieciešamu preču iegādi, sadzīves tehnikas vai personīgās automašīnas remontu. Turklāt, atkarībā no nebanku kreditora specializācijas aizdevumu maksimālais atmaksas termiņš ir no pāris mēnešiem līdz pat 10 gadiem, kā savā „Elastīgajā aizdevumā” piedāvā VIASMS.

Lai arī pirmā aizdevuma saņemšana 18 – 20 gadu veciem jauniešiem var būt sarežģīta jebkurā kredītiestādē, īpaši problemātisks ir kredīts no 18 gadiem bez darba vietas. Šāds aizdevums ir viens no meklētākajiem īstermiņa finanšu risinājumiem, tomēr šādu pakalpojumu sniedz tikai atsevišķas nebanku kredītiestādes tādos gadījumos, kad bez ikmēneša algas ir uzrādāmi arī citi regulāri un pierādāmi ienākumu avoti vai ir pieejama ķīla.

Kam pievērst uzmanību līgumā?

Mūsdienu tehnoloģijas ir padarījušas ātro kredītu saņemšanu ātru un vienkāršu. Nebanku kredītiestādes mājaslapā jāatzīmē vien vēlamā aizdevuma summa un atmaksas termiņš, jāaizpilda reģistrācijas veidlapa, norādot personas datus, ienākumu apjomu un izcelsmi, un jāveic simbolisks reģistrācijas apstiprinājuma maksājums. Pēc datu pārbaudes un izskatīšanas pozitīvas atbildes gadījumā aizdevuma summa var tik pārskaitīta uz aizņēmēja bankas kontu pat 10 līdz 20 minūšu laikā.

Tādēļ finanšu problēmas risināšanas steidzamība nav attaisnojums, lai rūpīgi neiepazītos un neizsvērtu visus aizdevuma līguma punktus, nepārbaudītu atsauksmes vai neskaidrību gadījumā neuzdotu sev būtiskus jautājumus.

Viens no svarīgiem finanšu plānošanas aspektiem ir arī spēja objektīvi pieļaut situācijas izmaiņas un savlaicīgi pārliecināties par iespējām elastīgi risināt krīzes situācijas it īpaši gadījumos, kad aizdevuma atmaksas termiņš ir vairāki gadi.

Tādēļ pirms tiek formēts klātienē vai elektroniski un parakstīts aizdevums no 18 gadiem, ir rūpīgi jāiepazīstas ne tikai ar sadaļām par abu pušu tiesībām un pienākumiem vai datu apstrādi, bet arī par līgumsoda piemērošanu un tā apmēru, atteikuma tiesību esamību vai iespēju pagarināt aizdevuma atmaksas termiņu.