Kredīts bez ķīlas & kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu: kopīgais un atšķirīgais

Foto: shutterstock.com

Mūsdienās aizņēmējiem ir pieejami dažādi kredītu varianti, tāpēc ikvienai situācijai var atrast piemērotāko risinājumu. Aizdevēji nodrošina iespēju aizņemties klātienē un internetā, īstermiņā un ilgtermiņā, bez ķīlas un pret ķīlas nodrošinājumu. Lai gan daudzu aizņēmēju prioritāte ir aizdevums bez ķīlas, tomēr arī kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu ir pietiekami pieprasīts. Uzzini mūsu jaunajā rakstā, kas vieno un atšķir šos aizdevumu veidus!

Kas ir ķīla & kāpēc tā ir vajadzīga?

Ikvienam aizdevumam ir savi riski, un kreditora mērķis ir samazināt šos riskus līdz minimumam. Aizdevējs vēlas būt pārliecināts, ka saņems atpakaļ aizdoto naudu, procentus un komisijas maksu, tāpēc pirms kredīta apstiprināšanas tas izvērtē potenciāla klienta anketu.

Kredīti tiek piešķirti uzticamiem aizņēmējiem ar:

  • atbilstošu maksātspēju, ko apliecina bankas konta izraksts;
  • regulāriem ienākumiem, ko apliecina izziņa no darbavietas, VID vai VSAA;
  • pozitīvu kredītvēsturi, ko var pārbaudīt elektroniskajās datubāzēs.

Ķīla ir vēl viens kredītrisku novēršanas mehānisms, kas sniedz kreditoram papildu aizdevuma atmaksas garantijas. Ieķīlājot vērtīgu objektu, aizņēmējs apstiprina, ka kredīta neatmaksāšanas gadījumā ķīlas objekts pāries kreditora īpašumā. Visbiežāk tiek izmantots kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu, lai gan atsevišķos gadījumos var ieķīlāt arī transportlīdzekli.

Kredīts pret ķīlas nodrošinājumu ir pieejams gan bankās, gan pie nebanku aizdevējiem. Tas, vai Tev būs vajadzīga ķīla, atkarīgs gan no Tava aizņēmēja profila, gan no nepieciešamā aizdevuma. Raksta turpinājumā pastāstīsim par to detalizētāk!

Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu & aizdevums bez ķīlas: 3 kopīgie parametri

Neatkarīgi no tā, vai aizdevumam ir vai nav vajadzīga ķīla, visiem kredītiem ir kopīgas iezīmes. Kredīti tiek piešķirti aizņēmējiem:

  • ar Latvijas pilsoņa vai pastāvīgā iedzīvotāja statusu;
  • konkrētā vecumā (parasti no 20 līdz 65 gadiem, taču vecuma robežas katram aizdevējam ir individuālas);
  • ar aktīvu mobilā tālruņa pieslēgumu un kontu vienā no Latvijas bankām.

Neatņemamie kredīta saņemšanas nosacījumi ir atbilstoša maksātspēja un regulāri ienākumi. Savukārt ķīla ne vienmēr ir obligāta, jo to pieprasa divos gadījumos:

  • ja aizdevuma summa ir pārāk liela, lai izsniegtu to bez papildu aizsardzības mehānismiem;
  • ja aizņēmējam ir negatīva kredītvēsture.

Lasi tālāk, lai uzzinātu, kādās situācijās bez ķīlas neiztikt!

Foto: pexels.com

Pieprasītākie kredīti pret ķīlu

Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu visbiežāk nozīmē mājokļa kredītu. Lai iegādātos dzīvokli, māju vai zemes gabalu kredītā, aizņēmējam ir jāieķīlā īpašums. Par ķīlas objektu var kalpot gan jau esošais īpašums, gan kredītā nopirktais. Noformēt mājokļa kredītu bez ķīlas nav iespējams vairāku iemeslu dēļ:

  • apjomīgs kredītlimits. Neviens kreditors neizsniedz vairāku tūkstošu eiro lielu aizdevumu bez ķīlas;
  • garš atmaksas termiņš. Aizdevumam ar termiņu 10 – 20 gadi ir nepieciešami papildu risku novēršanas mehānismi, piemēram, ķīla.

Mājokļa kredīts nav vienīgais aizdevums, kas tiek izsniegts pret ķīlas nodrošinājumu. Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu ir pieejams arī kā:

  • patēriņa kredīts. Ja aizdevuma summa ir apjomīga, aizdevējs, visdrīzāk, pieprasīs ķīlu. Tāpat patēriņa kredīts pret ķīlu var tikt piedāvāts aizņēmējiem ar negatīvu kredītvēsturi;
  • pārkreditēšanas aizdevums. Kredītu apvienošana jeb pārkreditēšana būtībā ir patēriņa kredīts ar specifisku izmantošanas mērķi. Tā kā apvienojot kredītus, kopējā aizdevumu summa var būt liela, pārkreditēšanai parasti ir vajadzīga ķīla. Pārkreditēšana parādniekiem pieejama tikai pret ķīlu.

Aprakstītie aizdevumu veidi nav vienīgie modernie aizdevumi. Patērētāju kreditēšanas nozarē ir vēl daži populāri pakalpojumi, kas tiek izmantoti bez ķīlas. Piedāvājam iepazīties ar tiem tuvāk!

TOP aizdevumi bez ķīlas

Aizņemšanās bez ķīlas ir parocīgāka aizņēmējiem, taču riskantāka kreditoriem. Kompromiss – īstermiņa aizdevumi un aizdevumi ar salīdzinoši nelielu kredītlimitu ikdienas tēriņiem. Kredīts bez ķīlas ir pieejams kā:

  • ātrais kredīts. Neliels aizdevums nodrošina iespēju aizņemties līdz algas dienai bez ķīlas;
  • patēriņa kredīts. Patēriņa kredīti līdz 1000 – 1500 eiro tiek izsniegti bez ķīlas, ja aizņēmējs var uzrādīt ienākumus apliecinošos dokumentus;
  • kredītlīnija vai kredītkarte. Abas var tikt izmantotas, lai apmaksātu gan neparedzētus tēriņus, gan ikdienas pirkumus.

Pateicoties tam, ka šie aizdevumu veidi ir pieejami bez ķīlas, pieteikšanās kredītam, pieteikuma apstrāde un naudas pārskaitīšana aizņem mazāk nekā pusstundu. Aizdevumi bez ķīlas ir interneta kredīti, savukārt kredīti pret nekustamā īpašuma ķīlu tiek noformēti aizdevēja birojā. Laiku aizņem īpašuma novērtēšana, vienošanās par nosacījumiem un kredītlīguma sagatavošana. Vai tas nozīmē, ka kredīti pret nekustamā īpašuma ķīlu ir mazāk draudzīgi aizņēmējiem? Viss nav tik vienkārši.

Foto: pexels.com

Kāds aizdevums ir labāks?

Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu un aizdevums bez ķīlas ir dažādi kredītu veidi, tāpēc nav iespējams viennozīmīgi atbildēt, kāds aizdevums ir labāks. Katram aizdevumam ir savas priekšrocības un trūkumi, turklāt atsevišķās situācijās nemaz nav iespējams izvēlēties, aizņemties ar vai bez ķīlas. Piemēram, piesakot īstermiņa vai ilgtermiņa kredītu pie mums, VIA SMS, ķīla nav nepieciešama, bet mājokļa kredītiem vienmēr ir vajadzīgs ķīlas nodrošinājums.

Ja Tu vēlies nodrošināt sev iespēju aizņemties bez ķīlas privātajam patēriņam, rūpējies par savas kredītvēstures statusu un ievēro atbildīgas aizņemšanās principus. Uzticams aizņēmējs var pretendēt uz draudzīgākiem nosacījumiem arī aizņemoties pret ķīlu, tāpēc vienmēr objektīvi izvērtē savu situāciju un iespējas atmaksāt kredītu termiņā!