Krāsu nozīme interjerā

Iekārtojot mājokli vai biroja telpas, lielākoties interjeru veidojam balstoties uz savām izjūtām un vēlmēm. Citi labprāt izvēlas gaišas krāsas ar tumšām mēbelēm, bet citi priekšroku dod gaišu krāsu kombinācijai ir spilgtiem akcentiem, piemēram, zaļā vai sarkanā tonī. Telpu interjers ir tik pat dažāds, cik katrs no mums, taču reizēm ir vērts pievērst uzmanību, kādas krāsas izvēlamies, jo ne visas krāsas veicina darba sparu vai tieši pretēji – nomierinošu efektu, kāds nepieciešams guļamistabā. Lasiet tālāk, lai noskaidrotu katras krāsas nozīmi interjerā!

Colorful kitchen in rainbow stripes as color selection for inter

Krāsu ietekme

Krāsas var atstāt gan pozitīvu, gan negatīvu ietekmi uz mūsu garastāvokli, darba spējām un citām emocijām, tāpēc katra telpa jāveido atbilstoši tās funkcionalitātei un tā cilvēka raksturam, kas telpā visbiežāk uzturēsies. Lielu ietekmi krāsu gammas atstāj uz bērniem, tāpēc bērna guļamistabā toņi jāizvēlas jo īpaši pārdomāti.

Baltā krāsa

Baltā krāsa telpu piepilda ar gaišām domām un reprezentē tīrību un kārtību, tomēr šī krāsa prasa, lai tiktu akcentēta ar citiem toņiem. Tas ir viegli izdarāms, jo baltu krāsu var pieskaņot gan siltajiem, gan vēsajiem toņiem. Baltās krāsas simboli:

  • Miers;
  • Svētums;
  • Drošība;
  • Garīgums;
  • Labestība u.c.

Dzeltenā krāsa

Šis tonis izceļas ar pozitīvismu, enerģiju un saulainu noskaņojumu. Šī krāsa attīsta domāšanu, apķērību un veicina intuīciju, bet, ja interjerā tiek izmantota pārlieku daudz, rada uztraukumu un pat reiboni. Dzelteno krāsu ieteicams izvēlēties darba telpām, lai veicinātu radošumu un produktivitāti.

Decorator's Work Table With Tools

Zaļā krāsa

Šī krāsa simbolizē dabu un izaugsmi, kas vienlaikus rada nomierinošu un relaksējošu efektu. Šī krāsa nomierina prātu, atsvaidzina, mazina satraukumu un pat apetīti, tāpēc ieteicams izvēlēties virtuves iekārtojumam. Zaļās krāsas simboli:

  • Auglība;
  • Svaigums;
  • Daba;
  • Miers;
  • Veselība;
  • Veiksme u.c.

Zilā krāsa

Zilie toņi rada pārdomas, tāpēc šo krāsu bieži vien izvēlas filozofi. Pateicoties tam, ka zilā ir ūdens krāsa, tā rada mieru un nomierināšanos. Zilo krāsu var izvēlēties vannas istabas interjerā, jo papildus atslābināšanai siltā vannā, radīs relaksācijas un pārdomas par dienas laikā paveiktajiem darbiem. Otrs variants, kur izmantot zilo krāsu, ir biznesā, tātad darba telpās, jo rosina uz sadarbību un atklātību.

Sarkanā krāsa

Šī ir vispersoniskākā krāsa un ir īsts enerģijas lādiņš, jo palielinoties tās apjomam, palielinās enerģija. Šī ir aktīva un dinamiska krāsa un, kā izrādās, simbolizē vīrišķību, izturību un spēku. Ja tonis tiek izmantots pārlieku daudz, tas rada trauksmi, tāpēc, ja vēlaties sarkano krāsu izmantot guļamistabā, ieteicams to izvēlēties tikai akcentiem, nevis kā pamata toni.