Kas ir vīriešu diena un kā to svin?

23. februāra svētki ir saglabājušies kopš Padomju laikiem. Tā ir diena, kuru Austrumeiropā atzīmē kā Vīriešu dienu. Padomju Savienības laikos 23. februārī svinēja Padomju armijas un Jūras kara flotes dienu, taču šodien plašākā sabiedrībā dienu saista ar vīriešu apsveikšanu un 23. februāri dēvē par Vīriešu dienu.

Kā Vīriešu dienu svinēja agrāk un kā tagad?

23. februāri sauc arī par Padomju armijas dienu, Tēvijas sargu dienu, Tēvzemes aizstāvju dienu, Sarkanās armijas dienu. Padomju laikos Vīriešu dienā tika sveikti vīriešu kārtas pārstāvji gan skolās, gan darba kolektīvos, atzīmējot dienu pie svētku galda. Taču mūsdienās vien daļai sabiedrības ir tradīcija svinēt mantotos svētkus no Padomju laika. Lielākoties tie ir vecāka gada gājuma cilvēki, kuri ir piedzīvojuši PSRS laikus un izjutuši šīs dienas tā laika svinības. Turklāt nereti pastāv uzskats, ka 23. februāris ir svētki tiem vīriešiem, kas kādreiz ir dienējuši. Neliela vēsturiska atkāpe par svētku rašanos atrodama šajā saitē.

Lai arī Vīriešu diena ir mantota no Padomju laikiem, nekas nevar būt labāks par vēl vieniem svētkiem un vīriešiem likt sajusties īpašiem. Tas ir lielisks atgādinājums draugiem, vīriem, tēviem un vectēviem, ka viņi ir īpaši. To labi var panākt ar maziem dienas pārsteigumiem – gardām vakariņām, pašceptu kūku vai īpašu uzmanību visas dienas garumā. Vari arī sarūpēt aktīvās atpūtas, brīvā laika pavadīšanas dāvanu. Azartiskiem un adrenalīnu mīlošiem vīriešiem trāpīts desmitniekā būs ar kartingu vai ātru braucienu pa trasi profesionālā rallijmašīnā. Šajā dienā atļauts pārsteigt ar to, ar ko pats vīrieties sevi nekad nepalutinās. Muguras masāža vai relaksējošas procedūras ūdens relaksācijas centrā vai SPA atpūtas kompleksā pēc garas darba dienas. Vairāk idejas dāvanām Vīriešu dienā atrodamas šajā saitē.

Noderīgi par Vīriešu dienas datumiem

19. novembris – 1999. gadā Trinidadā un Tobago meklējami pirmssākumi Starptautiskai vīriešu diena. Pamazām svētkus ieviesa arī Austrālijā, Ziemeļamerikā, Eiropā.

Novembra pirmā sestdiena – Vispasaules vīriešu diena. Svētku izcelsmes valsts ir Austrija.

23. februāris – Vīriešu diena, kas mantota no Padomju Savienības laikiem. Sākotnēji bijusi Padomju armijas un Jūras kara flotes diena.

Kad atzīmēt vīriešu dienu, ir katra brīva izvēle. Tomēr neaizmirsīsim mūsu stipro dzimumu, kas ir stiprs balsts un lutina arī savas iemīļotās sievas Sieviešu dienā un arī ikdienā!

Kamēr plāno pārsteigumu, noskaties interesantu video, kā gatavojas Olimpiskajām spēlēm Sočos, kas lielai daļai vīriešu ir svarīgs notikums. Ja māte daba neparūpēsies par sniegu, to izdarīs ģeniālie sniega pūtēji – pāris sekundēs milzīgs sniega kalns.