Kāposts svētku galdam

Arvien straujāk tuvojoties Ziemassvētku laikam, ir jāsāk domāt par to, kādus svētku ēdienus liksim galdā. Tautas tradīcija nosaka, ka Ziemassvētki ir laiks, kad galdā jāceļ deviņi ēdieni, lai nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Protams, nevieni Ziemassvētki nav iedomājami bez štovētiem kāpostiem, klāt uzkožot cepamdesas vai vārītus kartupeļus. Tiek uzskatīts, ka kāposts Ziemassvētkos ir jāēd tādēļ, lai visu nākamo gadu pietiktu spēka.  Un ne velti – kāposts, kā zināms, ir īstens superfood, kam piemīt virkne veselībai labvēlīgu īpašību, turklāt tas ir audzis tepat pie mums, un, kā izrādās, no kāposta var pagatavot daudz un dažādus garšīgus ēdienus. Lai nebūtu jālauza galva par to, ar kādiem ēdieniem svētku vakarā cienāt sanākušos viesus, esam sagatavojuši dažas ļoti vienkāršas receptes, kuras vari droši likt lietā, lai pagatavotu kāpostu svētku galdam.

Pārbaudīta vērtība – štovēti kāposti

Tev būs nepieciešams: 

  • Kilograms skābētu kāpostu (meklē lauku radu pagrabos vai pie pazīstama pārdevēja tirgū – svarīgi, lai skābētie kāposti būtu labas kvalitātes)
  • Apelsīnu sula (0,5 litrs)
  • Ķimenes (ēdamkarote)
  • Divi sīpoli
  • Dzeramā soda (¼ tējkarotes)
  • Eļļa (trīs ēdamkarotes)
  • Cukurs (divas ēdamkarotes)

Pagatavošana: 

  • Uzkarsē katliņu un liek tajā apgrauzdēties sausas ķimeņu sēklas. Sēklas jāgrauzdē vien pāris minūtes – līdz brīdim, kad tās sāk smaržot.
  • Katlā liek kāpostus un tos aplej ar apelsīnu sulu. Katliņam uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē aptuveni 1,5 h. Svarīgi ik pa laikam kāpostus apmaisīt.
  • Īsu brīdi pirms gatavošanas beigām atsevišķā pannā uzkarsē eļļu un tajā liek cepties smalki sagrieztus sīpolus. Sīpoliem pievieno sodu un apmaisa. Soda nepieciešama, lai sīpoli ātrāk kļūtu zeltaini.
  • Pēc 2-3 minūšu cepšanas sīpoliem klāt pieliek cukuru un turpina tos cept. Sīpolus jācep, tos maisot, līdz brīdim, kad tie ir brūnā krāsā – karamelizējušies, bet ne piedeguši.
  • Kad sīpoli gatavi, tos pievieno kāpostiem katlā un kārtīgi visu samaisa.
  • Pannā, kurā tika cepti sīpoli, ielejam apmēram 100 ml ūdens un maisam līdz ūdens uzmet burbuli un saturs, kas pēc sīpolu cepšanas ir palicis pannā, ir samaisījies ar ūdeni un panna ir tīra.
  • Ūdeni no pannas jeb atvārījumu pievieno kāpostiem un kārtīgi samaisa, uzliek katliņam vāku un atstāj vēl uz 5 minūtēm pasutināties, tad izslēdz uguni.

Slinkie kāpostu tīteņi

Tev būs nepieciešams:

  • Maltā gaļa (500 g)
  • Kāpostgalva
  • Vidēja izmēra sīpols
  • Burkāns (1-2 atkarībā no izmēra)
  • Rīsi (visātrāk un ērtāk izmantot baltos rīsus paciņās)
  • Malti melnie pipari
  • Ola
  • Neliels daudzums tomātu sulas vai mērces
  • Skābais krējums
  • Tomātu sula

Pagatavošana:

  • Sarīvē kāpostu un ieliek to karstā ūdenī uz 20 minūtēm. Tikmēr uz smalkās rīves sarīvē burkānu un smalki sakapā sīpolu. 
  • Liek vārīties rīsus. 
  • Kamēr rīsi gatavojas, maltajai gaļai pievienojam maltus melnos piparus, sāli un vienu olu. 
  • Atsevišķā traukā sajauc kāpostu, burkānu, sīpolu un izvārītos rīsus. Kārtīgi samaisa. 
  • Malto gaļu sajauc kopā ar dārzeņiem un liek ledusskapī nostāvēties vismaz pusstundu, lai cepamā masa būtu stingrāka. 
  • Kad tīteņu masa ir nostāvējusies, no tiem veido bumbuļus tradicionālo kāpostu tīteņu izmērā un liek dziļajā cepešpannā tuvu viens otram. 
  • Starp tīteņiem ielejam tomātu sulu. Var izmantot kvalitatīvu tomātu sulu vai tomātu mērci, kas iegādāta veikalā vai arī var sablendēt sakapātus tomātus kopā ar tomātu pastu. 
  • Liek cepeškrāsnī cepties 180 grādos uz 30 minūtēm. 
  • Kamēr tīteņi jau ir sākuši cepties, sajaucam skābo krējumu ar nelielu tomātu sulas daudzumu un ar šo mērci aplejam tīteņus. Cepeškrāsns temperatūru palielinām uz 200 grādiem un gatavojam vēl 30 minūtes.

Asie kāpostu salāti ar marinādīti

Tev būs nepieciešams:

  • Kāpostgalva
  • Ķiploka galviņa
  • Ūdens (1 litrs)
  • Sāls (divas ēdamkarotes)
  • Cukurs (glāze)
  • Etiķis (glāze)

Pagatavošana: 

  • Kāpostu smalki sakapā, ķiploku noimzo un izspiež cauri ķiplokspiedei, pievieno kāpostam un kārtīgi samaisa. Jāņem vērā, ka lielāka izmēra ķiploks salātiem piedos vairāk asuma, iespējams, arī spēcīgāku aromātu, tāpēc ķiploka daudzums jācenšas noteikt pēc sajūtām. 
  • Ņemam aukstu ūdeni un pievienojam cukuru, sāli, etiķi un kārtīgi turpinām maisīt līdz cukurs izkūst. Arī šo sastāvdaļu proporcijas var nebūt tik striktas – tas var droši variēt, izvēloties sev tīkamāku cukura un/vai etiķa daudzumu.
  • Sakapāto kāpostu liekam iekšā trīslitru burkā un aplejam ar nupat pagatavoto marinādi. 
  • Burku kārtīgi aizvākojam un saturam ļaujam ievilkties vismaz 24 stundas. Pēc tam, kad salāti ir gatavi, tos droši var uzglabāt ledusskapī. 

Lai labi garšo!

 
Autors:
Par mani: Jana Kalniņa - budžeta plānošanas un privāto finanšu eksperte. Jana ieguvusi bakalaura grādu biznesa vadībā un kopš 2009.gada raksta par privātajām finansēm, budžeta plānošanu, ieguldījumu un kreditēšanas iespējām Latvijā.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *