Kādi kredītu veidi internetā ir pieejami mūsdienu cilvēkam?

Foto: bigstockphoto.com

Latvijas iedzīvotāji aktīvi izmanto patērētāju kreditēšanu – pēc Latvijas Bankas pētījuma datiem, 2017. gada beigās aktīvas kredītsaistības ir bijušas aptuveni 700 000 cilvēkiem. Aizņemšanās ir kļuvusi par ierastu praksi, jo kredīts var būt noderīgs gan ikdienas pirkumu apmaksai, gan vērienīgu dzīves projektu piepildīšanai. Dažādi kredītu veidi ļauj samērā viegli atrast sev piemērotāko aizņemšanās variantu. Vai vēlies uzzināt, kā iemācīties atšķirt kredītus un orientēties plašajā piedāvājumā? Tad lasi tālāk!

Kredīti bez ķīlas: tiem, kam svarīga ikviena minūte

Ja Tava prioritāte ir maksimāli ātra naudas saņemšana, pievērs uzmanību kredītiem bez ķīlas. Šādu aizdevumu var noformēt tiešsaistē un saņemt nepieciešamo summu, neizejot no mājām. Atkarībā no savām vajadzībām, Tu vari izvēlēties ātro vai patēriņa kredītu, kā arī kredītkarti vai kredītlīniju. Kādas ir atšķirības starp šiem kredītu veidiem?

Ātrie kredīti – parocīgs risinājums steidzamā situācijā

Īstermiņa kredīti ir pazīstami kā aizdevumi līdz algas dienai. Tos var izmantot, ja mēneša beigās Tev pietrūkst naudas rēķina apmaksai, vai vajadzīgās preces iegādei, taču ātri kredīti nav paredzēti ne lieliem pirkumiem, ne cīņai ar naudas trūkumu. Ja vēlies aizņemties īstermiņā, atceries, ka:

  • ātrā kredīta kredītlimits ir daži simti eiro;
  • maksimālais kredīta atmaksas termiņš ir 30 dienas;
  • soda nauda tiek iekasēta par katru kavēto dienu.

Ja nauda ir vajadzīga ilgtermiņā, Tev var būt noderīgi citi kredītu veidi. Lasi tālāk un uzzini, kādi tie ir!

Foto: pexels.com

Patēriņa kredīti – finanšu atbalsts lieliem mērķie

Patēriņa kredīts ir apjomīgs aizdevums ar garu atmaksas termiņu. Šāds aizdevums visbiežāk tiek izmantots, lai apmaksātu lielus tēriņus, piemēram:

  • remontu;
  • ceļojumu;
  • svētkus;
  • ārstēšanos.

Atšķirībā no ātrā kredīta, patēriņa aizdevums jāatmaksā pakāpeniski. Jo garāks ir atmaksas termiņš, jo mazāks ikmēneša maksājums, tāpēc patēriņa kredītu var samērā viegli pielāgot aizņēmēja finanšu situācijai.

Kredītlīnija – uzlabots patēriņa kredīts ikdienas lietošanai

Kredītlīnija nodrošina aizņēmējam piekļuvi individuāli noteiktam kredītlimitam. Nepieciešamības gadījumā no kredītlīnijas konta var izņemt dažādas summas, maksājot procentus tikai par iztērēto, nevis par pilnu kredītlimitu. Salīdzinājumā ar patēriņa kredītu, kredītlīnija ir izdevīgāka, ja Tu precīzi nezini, cik liela summa ir vajadzīga. Tāpat kredītlīniju var izmantot kā finanšu drošības spilvenu nākotnei.

Kredītkarte – kredītlīnija uz karti

Kredītkarte sniedz iespēju nodalīt aizdevuma līdzekļus no algas, pabalstiem un citiem ienākumiem. Izvēloties kredītlīniju uz karti, Tu varēsi norēķināties par pirkumiem kredītā gan klātienē, gan internetā. Noformējot kredītkarti, aizņēmējam ir vieglāk kontrolēt aizdevuma izmantošanu, jo visa kredītlimita nauda glabājas atsevišķā norēķinu kartē.

Patērētāju kreditēšanas nozarē ir arī citi kredītu veidi – kredīti pret ķīlu. Atšķirībā no aprakstītajiem aizdevumiem, kredīti pret ķīlu ir apjomīgāki un parasti paredzēti nevis privātajam patēriņam, bet konkrētiem mērķiem. Lasi tālāk, lai iepazītos ar šiem aizdevumu veidiem tuvāk!

Kredīti pret ķīlu: aizdevumi specifiskiem mērķiem

Kredītu veidi, kas pieejami pret ķīlas nodrošinājumi, ir laikietilpīgāki nekā aizdevumi bez ķīlas, tāpēc tie nav paredzēti steidzamiem tēriņiem un ikdienas pirkumiem. Kredīts pret ķīlu var būt noderīgs, lai sasniegtu lielu mērķi, piemēram:

  • iegādātos mājokli;
  • iegādātos transportlīdzekli;
  • apvienotu visus esošos aizdevumus vienā.

Atsevišķos gadījumos kredītu apvienošana var būt pieejama arī bez ķīlas, taču šādu draudzīgu piedāvājumu var izmantot tikai aizņēmēji ar pozitīvu kredītvēsturi, stabilu finanšu situāciju un samērā nelielu parādsaistību apjomu.

Daži kredītu veidi ir pieejami gan bez, gan ar ķīlu. Ja aizdevējs piedāvā abus aizdevuma variantus, ķīlas nepieciešamība parasti ir saistīta ar aizņēmēja kredītvēsturi vai pašreizējo finanšu situāciju. Ķīlu pieprasa, ja:

  • aizņēmējam ir negatīva kredītvēsture. Pagātnes parādi un kavētie maksājumi ietekmē aizņēmēja iespējas noformēt aizdevumu bez ķīlas;
  • aizņēmējs nevar oficiāli apliecināt savus ienākumus. Daži aizdevēji izvēlas nesadarboties ar neoficiāli nodarbinātajām personām, citi šajā gadījumā piedāvā aizņemties pret ķīlu;
  • prasītā aizdevuma summa ir pārāk liela, lai izsniegtu to bez ķīlas. Patēriņa kredīts virs 1500 eiro vairumā gadījumu ir pieejams pret ķīlas nodrošinājumu.

Taču neatkarīgi no tā, vai aizdevums ir pieejams ar vai bez ķīlas, visi kredītu veidi ir paredzēti aizņēmējiem ar atbilstošu maksātspēju un stabilu darbavietu. Ikviens cilvēks var patstāvīgi izvērtēt savu finanšu situāciju un saprast, vai aizņemšanās ir labs risinājums. Vai zini, kā to izdarīt?

Foto: pexels.com

Atbildīga aizņemšanās – saistoša ikvienam!

Patērētāju kredītu veidi ir izstrādāti, lai palīdzētu aizņēmējiem sasniegt savus mērķus un atrisināt dažādas dzīves situācijas. Taču, lai aizdevumi patiešām būtu noderīgi, Tev jāievēro atbildīgas aizņemšanās noteikumi:

  • izvērtē kredīta nepieciešamību. Visi kredītu veidi ir paredzēti apdomātiem pirkumiem, nevis impulsīviem tēriņiem;
  • apdomā savu maksātspēju. Kredīti var būt parocīgi tikai personām ar stabiliem un pietiekami lieliem ienākumiem;
  • samēro kredīta apjomu ar savām finanšu iespējām. Kredītmaksājumi nedrīkst pārsniegt 40% no ikmēneša ienākumiem.

Vēlies uzzināt vairāk par atbildīgas aizņemšanās principiem? Iesakām apmeklēt vietni aiznemiesatbildigi.lv – speciāli aizņēmējiem radīto platformu, kas satur noderīgu informāciju par kredītiem, aizdevējiem un aizņemšanās niansēm.

Kredītu veidi ir dažādi, bet aizņemšanās noteikumi ir vienādi visiem – pirms pieteikšanās aizdevumam apsver visus kredīta par un pret un savas iespējas atmaksāt aizdevumu termiņā!