Kā samazināt maksājumus par elektrību?

Ietaupīt uz elektrības maksājumiem var ar ļoti vienkāršām darbībām. Galvenais nosacījums – sekot līdzi patēriņam un kontrolēt savus elektrības lietošanas paradumus. Turpmāk daži ieteikumi elektrības taupīšanā, kas ir pa spēkam katram mājokļa saimniekam.

Lai mēneša beigās nebūtu pārsteiguma moments, kad nākas saņemt elektrības rēķinu, esi gudrs patērētājs!

Ikdienišķu paradumu pārvarēšana

– Kā pirmais, protams, ir neatstāt ieslēgtu gaismu telpā, kurā neatrodies. Tiklīdz esi ārā no istabas, neaizmirsti nospiest gaismas slēdzi. Ja arī plāno tur pēc brīža atgriezties, labāk izslēdz – un ja nu gadās aizkavēties?

– Izmanto pēc iespējas vairāk dabisko gaismu. Novieto darba galdu tuvāk logam, lai dienas laikā nevajadzētu slēgt gaismu.

– Neatstāj datoru ieslēgtu “stand-by” režīmā, jo tad tas patērē pusi jaudas, ko izmanto darbojoties. Labāk to ir izslēgt, ja zini, ka to izmantosi tikai pēc pāris stundām.

Portālā efektivi.lv atradīsi interaktīvu dzīvokļa karti, kurā parādīti efektīvi veidi, kā izmantot elektroenerģiju un to ietaupīt.

Slepenie elektrības patērētāji

– Braucot prom uz ilgāku laiku, izrauj no rozetes visas “stand by” iekārtas. Televizors, dekoders, mūzikas centrs, mikroviļņu krāsnis un citas elektroiekārtas, kurās darbojas pulkstenis vai spīd indikatora lampiņa. Piemēram televizors šādā “stand-by” režīmā patērē aptuveni 70 KWst gadā.

Taupi, iegādājoties jaunu tehniku un saimniecības preces

– Pērkot jaunu tehniku, iegādājies tikai ar A vai augstākas klases enerģijas patēriņu. Portālā lipc.lv vari atrast noderīgu informāciju par katras klases elektroenerģijas patēriņu.

– Investē ilgtermiņā, nomainot visbiežāk izmantotajiem gaismekļiem spuldzes uz ekonomiskajām A klases spuldzēm.

Saimnieko virtuvē prātīgi

– Ja ēdienu gatavo uz elektriskās plīts virsmas, uzliec katlam vāciņu. Tā tu ietaupīsi līdz pat 25% enerģiju, kas mēneša beigās rezultēsies tīkamā elektrības rēķinā. Tāpat arī novieto to uz atbilstošā izmēra riņķa.

– Vai esi redzējis, kā griežas skaitītājs pie ieslēgtas tējkannas? Liec vārīties tieši tik daudz ūdens, cik nepieciešams vienai reizei. Tā tas gan ātrāk uzvārīsies, gan arī katru reizi ietaupīsi pāris centus.

– Neturi vaļā krāsniņas durvis, jo siltums aizplūst, un uzreiz tiks izmantota enerģija noregulētās temperatūras sasniegšanai.

Mazgājot veļu

– Ļoti daudz enerģiju patērē veļasmašīna, uzsildot ūdeni līdz noteiktai temperatūrai. Ietaupīt vari, mazgājot drēbes zemākā temperatūrā. Piemēram, baltās nav obligāti jāmazgā 60 grādos, jo tās tikpat labi izmazgāsies arī 40 grādu augstā temperatūrā. Tādējādi ietaupīsi līdz pat 50% enerģijas.

– Izmanto visu veļasmašīnas tilpumu. Labāk ir veltīt kādu dienu nedēļā, kurā mazgāt visu iekrājušos veļu.

– Veļas žāvētāja vietā ļauj drēbēm izžūt dabīgi.

Šajā saitē atradīsi 25 vienkāršus padomus, kā ietaupīt enerģiju mājās un ceļā.

Noskaties jautru animētu video par kādas ģimenes Super-bērniem, kuri, apjaušot iespējamās sekas pārmērīgas enerģijas patērēšanā, steidz tās mainīt un iedrošināt citus.

Jā mājoklī ir nepieciešama jauna sadzīves tehnika, bet šobrīd nevari atļauties to iegādāties, Viasms.lv tev palīdzēs! Pāris minūšu laikā vari saņemt naudas aizdevumu no 200 eiro un vairāk tev nepieciešamo lietu iegādei.