Kā plānot finanses, lai kredīts nebūtu slogs? | ViaSMS

Neviens kredīts netiek ņemts “prieka pēc” vai tāpēc, lai vienkārši būtu paņemts aizdevums – katram kredītam ir savs “uzdevums” cilvēka dzīvē, kas turklāt ir atkarīgs arī no kredīta veida: Jānim ātrais kredīts var tikt izmantots auto, kas neparedzēti salūzis un ir nepieciešams darbam, remontam, Annai ātrais kredīts var būt vajadzīgs neparedzētu medicīnas izdevumu apmaksāšanai, Mārtiņš ilgtermiņa kredītu var izmantot sadzīves tehnikas iegādei, bet Zane tādu pašu aizdevumu – mājokļa remontam, lai pielāgotu istabu jaundzimušā vajadzībām. Tomēr, lai arī kāds kredīta veids tiktu izvēlēts, visiem ir viens pamatnosacījums – atmaksāt naudu laikus un noteiktajā apmērā. Kā izvērtēt, cik lieli kredīti Tev ir piemēroti un kā vieglāk bez aizķeršanās nokārtot šīs nopietnās saistības, uzzini ViaSMS kreditēšanas speciālistu sagatavotā raksta turpinājumā!

Kredīts kā palīgs nevis traucēklis

Lai kredīts nesagādātu liekas problēmas, ir jāprot izdarīt pareizo izvēli starp ārkārtīgi daudzajiem variantiem, ko šodien piedāvā finanšu sektors, taču tas nav viss! Lūk, daži noteikumi, pēc kā izvērtēt kredīta nepieciešamību un atbilstību Tavām vajadzībām:

  • Vai nauda Tev patiešām ir vajadzīga (proti, vai šis pirkums/pakalpojums nevar pagaidīt līdz algai)?
  • Vai kredīts ir vienīgā iespēja tikt pie vajadzīgās papildu summas (varbūt tomēr ir iespējams aizņemties no radiem, draugiem vai kolēģiem)?
  • Kāda rakstura tēriņiem Tev ir vajadzīgs kredīts (neparedzētiem un neatliekamiem izdevumiem paredzēti ātrie kredīti, mājas vai dzīvokļa iegādei – hipotekārais kredīts, bet sadzīves tehnikai – naudas aizdevums)?
  • Cik liela summa Tev ir vajadzīga?
  • Cik ilgā laikā Tu aizņemto naudu vari atmaksāt?
  • Vai pastāv risks, ka Tev kredīta atmaksāšana varētu sagādāt problēmas (piemēram, pietrūkst naudas pārtikai vai kāda rēķina nomaksāšanai)?

Ja uz pirmajiem diviem jautājumiem atbildēji ar “jā”, un uz pēdējo ar “nē”, tad ķeries klāt atbilžu piefiksēšanai uz pārējiem jautājumiem, lai Tu varētu tikt skaidrībā, cik liels un kāda veida kredīts uz cik ilgu laiku Tev ir vajadzīgs.

Foto: Shutterstock.com

Kā precīzi noteikt vajadzīgā aizdevuma summu?

Ar noskatītā pirkuma summu vai radušās situācijas izmaksu aprēķinu vien nepietiek, lai precīzi noteiktu, kāda apmēra kredītu Tu vari atļauties. Jā, tieši tā, atļauties, jo jebkura veida kredīts ir ļoti nopietnas saistības, kas prasa attiecīgo nodrošinājumu (te pieskaitāmi ne tikai kredīti ar ķīlu vai galvojumu, bet arī jebkurš cits kredītu veids), kas pirmkārt un galvenokārt ir plānotajai aizdevuma summai atbilstošs ieņēmumu līmenis. Lai saprastu, cik liels kredīts ir piemērots Taviem ienākumiem, izrēķini, cik lielu summu veido 20% no naudas, ko katru mēnesi saņem kā pastāvīgos ienākumus, un tā ir summa, ko Tu drīksti mēnesī veltīt kredīta atmaksai. Piemēram, ja Tava mēnešalga ir 500 eur, tad kredīta atmaksai Tu vari veltīt maksimums 100 eiro. Ja alga ir 1000 eiro, tad attiecīgi Tu vari ņemt kredītu, kura mēneša maksa sastādīs 200 eiro.

Kā atmaksāt kredītu laicīgi?

Foto: Shutterstock.com

Lai neiekļūtu parādnieku sarakstā un nesabojātu savu kredītvēsturi, kas var sarežģīt turpmāko aizdevumu saņemšanu, vitāli svarīgi ir darīt visu nepieciešamo, lai kredīts laikus tiktu atmaksāts. Pats iedarbīgākais paņēmiens, kā to izdarīt, ir kredīta atmaksu uzstādīt par TOP prioritāti, veicot ikmēneša maksājumu ilgtermiņa kredīta gadījumā vai pilnu summas atmaksu ātrā kredīta gadījumā kā PAŠUS PIRMOS naudas izdevumus tūlīt pēc algas saņemšanas. Šādā veidā aizdevums vienmēr būs atmaksāts laicīgi un domas “kur lai dabū naudu mēneša beigās kredīta atmaksai” nebojās noskaņojumu!

Tagad Tu zini, kā pareizi izvēlēties aizdevuma summu un kā visvieglāk to atmaksāt, tāpēc padalies ar šo informāciju ar draugiem, lai arī viņi būtu informēti, kā kredīts no bieda var kļūt par palīgu! Un atceries – aizņemies atbildīgi!