Kā nosvinēt Lieldienas pēc latviešu tradīcijām?

Mūsu senči jau izsenis dzīvoja saskaņā ar dabu, un arī gada saulgriežus saistīja ar dabas maģisko spēku. Tieši tāpēc ir izveidojušās jau gadsimtu ilgas tradīcijas, kas pārmantojas no paaudzes uz paaudzi. Šajā rakstā uzskaitīšu Lieldienu tradīcijas, kas palīdzēs sagatavoties un nosvinēt pavasara saulgriežus pēc latviešu tradīcijām!

Katrai tradīcijai, katram ticējumam ir sava nozīme, ko varētu iedalīt galvenajās kategorijās: veselība, skaistums, pārticība un sadzīvošana.

Veselībai

Jau pirms Lieldienām Pūpolsvētdienā var izbaudīt pirmo tradīciju, kas ir pēršana ar pūpoliem un labas veselības novēlēšana. Jāraugās, ka pēršanas laikā nenokrīt pūpolu galviņas, tāpēc tai jābūt tīri simboliskai un maigai. Pēršanas laikā ir jāskaita “apaļš kā pūpols, vesels kā rutks; veselība iekšā, slimība ārā”.

Pārticībai

Viena no galvenajām tradīcijām ir šūpošanās! Tas ir maģisks rituāls, kas saulei Lieldienu rītā palīdz iešūpoties. Mūsdienās dominē ticējums – ja Lieldienās daudz šūpojas, vasarā odi nekož. Sākotnēji tika uzskatīts, jo augstāk šūpojas, jo labāka būs raža. Ja Lieldienās vēlies ievērot tradīcijas, tad pēc tradīcijām pirmie jāizšūpo saimniece un saimnieks. Tajā pat laikā saimniekiem ir jāparūpējas par samaksu – olām, kādu pašgatavotu gardumu, raušiem, alu u.tml. Vadoties pēc latviešu Lieldienu tradīcijām, pēc šūpošanās šūpoles izjauca un sadedzināja, lai raganām nebūtu, kur šūpoties.

Parūpējies, lai uz Lieldienu pusdienu galda būtu kāds apaļas formas ēdiens, kas simbolizē sauli. Ja trūkst idejas, ko likt galdā Lieldienās, spied šeit – tur atradīsi 12 lieliskas idejas gardām pusdienām un uzkodām.

Skaistumam

Viens rituāliem Lieldienu rītā ir nomazgāt seju tekošā ūdenī. Tas kopš senču laikiem tiek uzskatīts par maģisku šķīšanās rituālu, kas visu gadu palīdzēs saglabāt mundrumu, veselību, gaišu prātu un skaistumu! Ar Lieldienām saistās vēl pāris skaituma rituāli:

  • Lielā Piektdienā jamazgājas strautiņā, tad nemetīsies pumpas.
  • Lai būtu sārti un veselīgi vaigi, Lieldienās pirms saullēkta jāapēd vismaz 13 dzērveņu ogas.
  • Ja meitene vēlas garus matus, tad Lielās piektdienas rītā pirms saule uzlēkusi jāiet zem apiņiem ķemmēt matus.

Labai sadzīvošanai – dažādi olu rituāli

Olu krāsošanas procesā izpaužas senais olu kults – ola = dzīvības nesēja vai ola = saule. Tradicionālais olu krāsošanas materiāls ir sīpolu mizas, kas tās irkrāso tumši dzeltenā un brūnā krāsā. Pirms olu ievietošanas katlā, kādai var piestiprināt kādu upeņu lapiņu, zāles stiebriņu, ziedu vai vēl kādu citu dabas materiālu, dziju gabaliņiem un stingri ietīt marlē vai tīrā lupatiņā. Tādējādi iegūsi raibas un rakstainais olas. Vienā tonī nokrāsotām olām ar adatas vai naža palīdzību var ievilkt ornamentus. Šajā saitē atradīsi informāciju par to, kā krāsot olas ar dabīgajiem materiāliem.

Olu sišanās ir viena no jautrākajām aktivitātēm Lieldienās. Vienmēr ir mazliet cīņa par stiprāko olu un visvairāk olu kaujās izcīnītajām olām. Viens no ticējumiem ir, kam stiprāka ola, tas ilgāk dzīvos. Un īpaši svarīgi esot ievērot principu: Pirmajās Lieldienās sitas ar tievo galu, Otrajās Lieldienās – ar resno galu.

Mainīšanās ar olām un to dāvināšana kalpo simpātiju, draudzības un labvēlības radīšanai, tāpēc, ejot ciemos Lieldienās, parūpējies, lai tev līdzi būtu kāds draudzības simbols no olu groza.

  • Ja Lieldienās līst lietus, tad tas līs katrā svētdienā līdz pat Vasaras svētkiem.
  • Olas pirms ēšanas jāpārkaisa ar sali. Kas ēdīs olas bez sāls, daudz melos.
  • Lieldienu rītā agri jāceļas, tad visu gadu būs možums.
  • Pirms olu sišanās jāievēlas vēlēšanās. Kam ola nesaplīst, tam vēlēšanās piepildās.
  • Pirmās Lieldienas rītā jāpurina ābeles, vai vasarā būtu daudz ābolu.
  • Lieldienas naktī redzētie sapņi piepildās.

 Kādas ir tavas ģimenes Lieldienu tradīcijas un ticējumi?