Kā materializēt savas biznesa idejas?

 

Iespējams Tu jau sen sapņo par savu mazo biznesu, bet neesi ticis tālāk par domāšanu. Uzsākt savu biznesu, protams, nav viegli, taču tas nav arī tik grūti, kā no malas var likties! Galvenais ir noformulēt savu ideju, sākt kaut ko darīt pareizajā virzienā un atrast pareizos instrumentus, kas šo ceļu padara vieglāku. Lūk, trīs padomi tiem, kas apsver sava biznesa izveidi!

Izmanto mūsdienīgus risinājumus

Biznesa idejas var būt visdažādākās, taču jebkurā gadījumā jāapsver, vai nav pieejams kāds ērts rīks, kas, piemēram, atvieglo vismaz daļu no ražošanas procesa. Tādas tehnoloģijas kā 3D printeri vai lāzergravēšanas iekārtas mūsdienās vairs nemaksā nesaprātīgas summas, tomēr ar tām var paveikt tik daudz. Ja nevēlies tādu pirkt viens pats, noskaidro, vai tādu nevari iegādāties kopā ar kādu citu mazā biznesa uzsācēju.

Uztici daļu darba citiem

Iespējams Tev pat nav nepieciešamība pašam iegādāties kādu tehnoloģiju vai iekārtu, bet visu nepieciešamo varēsi saņemt kā pakalpojumu. Lūk, daži piemēri:

  • Vairāki Latvijā radīti uzņēmumi piedāvā apdrukāt apģērbus ar Tevis veidotu dizainu un pat nosūtīt Taviem pircējiem, līdz ar to Tev pašam vajadzīga vien ideja un klientu piesaistes plāns;
  • Ja vēlies veidot savu interneta veikalu, iespējams, sākumā jāizmēģina spēki tādās platformās kā etsy.com, kas ļauj tirgot savas preces cilvēkiem visā pasaulē;
  • Ja vēlies izprintēt sava produkta prototipu ar 3D printeri, bet nevēlies pats uzreiz tādu pirkt, izmanto printēšanas pakalpojumu pie profesionāļiem, kas arī palīdzēs Tev ar padomu.

Foto: Pexels.com

Biznesa inkubatori un atbalsta programmas

Vienmēr ir vērts uzklausīt padomus un mācīties to biznesa ekspertiem, tāpēc uzzini, vai Tava biznesa ideja kvalificējas kādam biznesa inkubatoram vai jaunā uzņēmēja atbalsta programmai. Ne vienmēr ir iespējams pretendēt uz finansējumu, bet praktisku palīdzību gan iespējams saņemt biežāk. Vienmēr ir vērts painteresēties, vai ir iespējams saņemt atbalstu biznesa plāna veidošanā, grāmatvedības kursu veidā vai investīciju piesaistes apmācībās. Latvijas Investīciju un attīstības mājaslapā ir pieejama informācija par visā Latvijā aktīvajiem biznesa inkubatoriem, kuros iestājoties var saņemt lielas atlaides tādiem pakalpojumiem kā:

  • Telpu noma un apsaimniekošana;
  • Pārdošanas un mārketinga konsultācijas;
  • Starptautiskās un vietējās sadarbības veicināšanas pakalpojumi;
  • Personāla atlases pakalpojumus.

Lai saņemtu šāda tipa atbalstu, kā arī vēl specifiskāku palīdzību dažādām darbības nozarēm, uzņēmumam ir jāatbilst vairākiem kritērijiem. Pirmkārt, tas nevar būt vecāks par diviem gadiem, otrkārt – tam jādarbojas kādā no Latvijas attīstībai svarīgām jomām. Šobrīd īpaši aktīvi tiek atbalstīti tehnoloģiju uzņēmumi, kā arī ražotāji, kas piedāvā preces ar augstu pievienoto vērtību.  Ir arī vairākas nozares, kurā biznesa atbalstu nevar saņemt, piemēram, tirdzniecībā, finanšu starpniecībā, kā arī jomās, kas saistītas ar tabakas un alkohola ražošanu vai izplatīšanu.

Meklē papildus finansējumu

Lai arī morālais atbalsts ir laba lieta, reti kuru biznesu ir iespējams sākt bez starta kapitāla. Prātā lolojot biznesa ideju, vienmēr ir labi laikus sākt veidot uzkrājumus, atliekot malā kādu daļu no saviem algotā darbā gūtajiem ienākumiem. Taču ne vienmēr ar to pietiek, tāpēc ir jāmeklē finansējums ārpus sava maciņa. Lielākiem projektiem noderēs aizdevums biznesa uzsākšanai, kādus piedāvā gan bankas, gan biznesa programma “Altum”. Lai saņemtu šādu atbalstu, Tev būs nepieciešams:

  • Doties uz pārrunām;
  • Iesniegt savu biznesa plānu;
  • Ieguldīt arī paša finansējumu, ja summa ir lielāka pa dažiem tūkstošiem.

Pēc pieteikšanās atbalstam, Tev būs jāsagaida aizdevēja novērtējums, kurā tiks ņemta vērā gan nozare, kurā vēlies darboties, gan Tavas biznesa idejas potenciāls aktuālajos konkurences apstākļos. Līdz ar to, jo pārdomātāks un detalizētāks būs Tavs biznesa plāns un tajā veiktie ieguldījumu atmaksāšanās aprēķini, jo lielāka iespēja finansējumu saņemt pieprasītajā apmērā.

Vajadzīga neliela palīdzība – naudas kredīts internetā

Tad, ja nepieciešama vien neliela papildus nauda pirmajam atspērienam, iespējams, var palīdzēt vienkārši naudas kredīts internetā. Tiesa šāds risinājums derēs tad, ja:

  • Tev jau pirms biznesa uzsākšanas ir patstāvīgi ienākumi, piemēram, Tu strādā algotu darbu;
  • Tev nav citu lielu vai nenokārtotu finansiālo saistību;
  • Tu zini, ka naudas kredīts internetā neradīs finanšu problēmas, pat ja Tavs biznesa plāns atdevi uzreiz nesniegs.

Ja esi izlēmis, ka naudas kredīts internetā var būt Tev noderīgs, piesakies nepieciešamajai summai, norādi savus datus un gaidi aizdevēja atbildi. Ja pieteiktais naudas kredīts internetā būs atbilstošs Tavai maksātspējai, tad pavisam drīz jau saņemsi aizdevumu savā kontā. Pēc tam ir svarīgi sekot līdzi, lai veidojot biznesu, par šīm saistībām netiktu aizmirsts, jo sabojāta kredītvēsture nav vajadzīga nevienam uzņēmējam. Sekot līdzi maksājumu grafikam vienmēr var aizdevēju klientu sistēmās, tāpēc vienmēr piefiksē savus reģistrācijas datus.

Galvenais atceries, ka jebkuras kredītsaistības ir jāuztver nopietni, rūpīgi izvērtējot savas iespējas naudu atmaksāt!