Kā jautri nosvinēt Helovīnus un apēst ķirbi?

Naktī uz 1. novembri tiek svinēti Helovīna svētki jeb Visu Svēto diena. Tie ir vieni no senākajiem svētkiem, kuru pirmssākumi meklējami ASV. Ar katru gadu arī Latvijā tie kļūst arvien aktuālāki un populārāki, tāpēc apkopoju idejas jautrai Helovīna svinēšanai.

Kā jautri pavadīt Helovīnus?

  • Izrotā māju Helovīna krāsās (pamatā ir oranžas un melnas krāsas dekorācijas).
    Izgatavo efektīvus gaismekļus. Piemēram, pirms tam nokrāso burciņas dažādās krāsās un ieliec iekšā svecīti. Helovīna vakarā aizdedz visus gaismekļus – efektīva svētku atmosfēra garantēta!
  • Spocīgu un helovīniski noskaņu palīdzēs radīt no papīra izgriezti sikspārņi, zirnekļi, kā arī no smalkiem pavedieniem veidoti zirnekļu tīkli.
  • Sagatavo jautras spēles, dejas, piemērotas dziesmas. Šim vakaram noderēs arī spoku stāsti. Apskati 5 populārākās Helovīna vakara spēles (saite šeit).
  • Kā ar tērpu? Helovīna pamatā ir pārtapšana par spocīgiem ērmiem, pasaku tēliem, burvjiem, raganām u.tml., tāpēc jautra svētku noskaņa nav iedomājama bez kostīmiem.
  • Izgreb ķirbi! Tas ir dekors, bet kura nav iedomājami nevieni Helovīna svētki. Kad tas ir izgrebts, viducī liec svecīti, aizdedzini un galvenais dekors ir gatavs. Lieliska vakara nodarbe visai ģimenei!

  • Katram gadījumam sagādā saldumus. Ja nu pie tavas mājas durvīm atskan „Saldumus vai izjokosim!”?

Radošas idejas Helovīna svētkiem: krāšņas dekorācijas, virtenes, ķirbju pārvērtības u.c. Ieskaties šajā saitē.

Helovīna ķirbis Helovīna ķirbji  Helovīna ķirbis         Helovīna ķirbis

Ķirbis uz galda un galdā

Ķirbju čipsi
No 6 kg ķirbju var pagatavot apmēram 1 kg čipsu.

6 kg ķirbju
1-2 glāzes cukura
3 citroni vai ēdamkarote citronskābes
vaniļas cukurs vai kanēlis

Ķirbi notīra un sagriež nelielos kubiņos. Pārkaisa ar cukuru un pārslaka ar citronskābes šķīdumu vai citronu sulu. Ja vēlas, var pārkaisīt arī ar kanēli un vaniļas cukuru. Samaisa un atstāj uz pāris stundām, lai ķirbji ievelkas un atsulojas. Pēc tam šķidrumu nokāš, bet ķirbju kubiņus liek kaltēt cepeškrāsnī vai kaltējamā skapī.

Ķirbju krēmzupa
4 porcijām

500 g ķirbja
1 vidēja izmēra kartupelis
1 vidēja izmēra burkāns
1 ķiploka daiviņa
½ sīpola
800 ml ūdens
100 ml saldā krējuma
20 ml olīveļļas
75 g siers
sāls
cukurs
muskatrieksts

Ķirbi attīri no sēklotnes un mizas. Sīpolu, ķiploku, burkānu, kartupeli nomizo un smalki sagriez. Katliņā ar eļļu viegli apcep un pielej ūdeni. Vāri līdz visas sastāvdaļas ir mīkstas. Pievieno sāli, cukuru un nedaudz muskatrieksta. Iegūto masu sablenderē un izspied caur sietu. Liec atpakaļ katliņā uz plīts, pievienot saldo krējumu. Ja nepieciešams – vēl sāli, piparus. Ēdiens ir gatavs servēšanai! Pa virsu var uzbērt smalki rīvētu sieru un nedaudz pārslacīt ar olīveļļu

Vairāk ķirbju receptes vari atrast šeit

Spocīgu svinēšanu!

Ķirbju zupa ķirbīĶirbju kūkas recepte

Ķirbja sautējuma recepte