Kā izvēlēties ātrāko un lētāko interneta pieslēgumu?

485 Ls/mēn. par 64Kbit/s un 675 Ls/mēn par 128Kbit/s… Šāda bija maksa par interneta pieslēgumu un tā maksimālais ātrums 1997. gadā. Šodien  Latvija ierindojas 4. vietā pasaulē pēc interneta ātruma. Ātrums nereti ir noteicošais faktors, kas liek izvēlēties par labu vienam vai otram interneta pakalpojuma sniedzējam. Kas jāņem vērā, izvēloties sev labāko un lētāko interneta pieslēgumu?

Pirmais, par ko ir jāpārliecinās, ir interneta pieejamība tavā dzīvesvietā.

Lokācijas vieta un pieslēguma veids

Populārākie pieslēguma veidi:

– DSL internets. Datu pārraidi nodrošina pa fiksētā telefona līnijas kabeļiem. Pieejams praktiski visā Latvijas teritorijā.
– Optiskais internets – saukts arī par nākotnes tehnoloģiju. Augstas klases interneta pieslēguma veids, kas nodrošina kvalitatīvu un augstu datu pārraides ātrumu un augstu sakaru kvalitāti. Pieejams lielākajās Latvijas pilsētās.
– Kabeļinternets lielākoties pieejams daudzdzīvokļu namu īpašniekiem. Šī interneta pieslēguma ātrums var būt mainīgs, īpaši darbadienas pēcpusdienā, kad rodas pārslodze (laiks, kad daudzi lieto internetu).

Lattelecom ir izveidojis uzskatāmu tabulu, kurā vari pārbaudīt interneta pakalpojuma pieejamību (apskati šeit). Ja tavā dzīvesvietā nav iespējams neviens no iepriekš minētajiem pieslēguma veidiem, izvēlies mobilo internetu, kurš ir ērti un viegli pārnēsājams un pieejams visur, kur vien atļauj mobilā operatora uztveršanas zona.

 Datu pārraides ātrums un cena

Izvērtējot interneta veida pieslēgšanas iespējas, turpmāk ņem vērā datu pārraides ātrumu un cenu. To nosaka interneta provaiders un izvēlētais pakalpojums:

  • DSL interneta ātrums 2 – 20Mbit/s. Cena sākot no Ls 6,-.
  • Optiskais internets 20 līdz pat 200Mbit/s. Izvēloties Lattelecom VIP komplektu līdz pat 1Gbit/s.
  • Kabeļinternets 25 – 100 Mbit/s, kura cena vidēji ir Ls 10, mēnesī.

Lai gan optiskais internets ir visātrākais no pieslēguma veidiem, tas nebūt nav daudz dārgāks par vairumu interneta pieslēgumu. Tādēļ, ja tu skaties filmas, video un tev ir svarīgs datu pārraides ātrums un kvalitāte, izvēlies optisko internetu. Pakalpojumu sniedzēji regulāri rīko akcijas ar īpašiem piedāvājumiem, kas vērstas uz jaunu klientu piesaisti. Esi modrs un vērīgs, tad nepalaidīsi garām izdevīgos piedāvājumus! Esi gudrs klients un iepriekš palasi citu klientu atsauksmes par izvēlēto pakalpojuma sniedzēju – nepērc “kaķi maisā”!

Lai tavu izvēli par labu vienam no uzņēmumiem padarītu vieglāku, ieskaties Latvijā lielāko telekomunikāciju un to sniegto pakalpojumu salīdzinājumā. 

Kamēr meklē sev izdevīgāko variantu, noskaties video par Latvijas interneta attīstību.