Kā izplānot labu laivu braucienu?

Latvijā vēl ir atlicis nepilns mēnesis siltas, saulainas vasaras, tāpēc pilnīgi noteikti ir vērts doties kaut vai nelielā laivu braucienā pa kādu no skaistajām Latvijas upēm. Laba ziņa ir tā, ka laivu braucienam pietiek ar nedēļas nogali un nav vajadzīgs speciāls, ilgāks atvaļinājums. Lūk, mani padomi, kā izplānot labu laivu braucienu!

z

Atrodi kompāniju

• Lielākā daļa Latvijas upju ir mierīgas, ar mērenu straumi, tādēļ ir piemērotas laivošanai arī ģimenēm ar vismaz pāris gadus veciem bērniem. Galvenais nosacījums bērniem ir vilkt drošības vestes, esot laivā uz ūdens izturēties piesardzīgi un klausīt pieaugušos – tad problēmas neradīsies.

• Zinot cilvēku daudzos plānus, esi gatavs, ka sarunāt kompāniju kopīgai laivošanai nebūs nemaz tik vienkārši. Latvijā vasara ir īsa, tāpēc visiem plānu ir daudz. Izsūti saviem draugiem e-pastu, piezvani un izsaki piedāvājumu vismaz vienu – divas nedēļas pirms laivošanas.

Izvēlieties maršrutu

• Pilnīgi noteikti iesaku izvēlēties laivošanas maršrutu atbilstoši tam, ar ko kopā laivosi. Ja daļai kompānijas ir svarīgi naktī palikt kempinga mājiņā, nevis pašu uzceltā teltī, noteikti ievēro to un izvēlieties maršrutu, kurā tas ir iespējams.

• Ja laivosiet sportiskā puišu kompānijā, droši izvēlieties garāku maršrutu. Piemēram, 40 km pa Irbes upi no Rindas ciema līdz Irbes ietekai jūrā būs pietiekami apjomīgs arī laivojot ar kanoe laivām.

• Ja laivosiet jauktā kompānijā, kurā būs gan ģimenes ar bērniem, gan pāri un jūsu mērķis ir nesteidzīga atpūta, izvēlieties īsāku maršrutu. Maršruts Cēsis – Sigulda laivojot pa Gauju ir paveicams 2 dienās, taču arī bez airēšanas, vienkārši atpūšoties un ļaujot straumei nest gumijas laivas.

Kur iznomāt laivas un ietaupīt naudu?

Patlaban Latvijā darbojas vairāk kā 10 dažādas laivu nomas, kas piedāvā ikvienu kompāniju kopā ar laivām nogādāt laivošanas sākumpunktā, bet pēc tam laivas savākt maršruta galapunktā. Šajās adresēs vari atrast šo kompāniju piedāvājumus un laivošanas maršrutu aprakstus:

• Laivuire.lv

• Peldam.lv

• Laivojam.lv

• Laivunoma.lv

• Campo.laivas.lv

• Karlsonalaivas.lv

• Mezmalaslaivas.lv

Ja vēlies, lai jūsu kompāniju kopā ar laivām nogādātu sākumpunktā, visticamāk, būs jāatrod diezgan liela kompānija, jo pretējā gadījumā izmaksas ir augstas. Vidēji iznomājot 10 laivas izmaksas uz vienu būs aptuveni 30 – 40 euro (ar laivu un šoferīšu piegādi sākumpunktā), bet nomājot tikai vienu laivu izmaksas būs ap 100 euro uz šo vienu laivu (ar laivas un šoferīša piegādi sākumpunktā). Pats gudrākais ko darīt naudas taupības nolūkos – zvanīt uz laivu nomu un interesēties, kuros maršrutos konkrētajā datumā tiek nomāts lielāks laivu skaits un pievienoties šai grupai. Jūs ietaupīsiet naudu, taču jālaivo, protams, nebūs kopā! Pieredze liecina, ka nomu pārstāvji ir atsaucīgi un labprāt pieņem šos papildu laivotājus pie nokomplektētajiem, lielo grupu pasūtījumiem.

Pirms laivu brauciena izveidojiet vienotu ēdienkarti, saskaņojiet to ar visiem laivošanas dalībniekiem un veiciet izmaiņas, ja nepieciešams. Iesaku vienoties par pamatēdieniem, ūdeni, tēju, kafiju, citām pamatvajadzību precēm, un konkrētu summu, ko par to maksā katrs dalībnieks. Visiem būs pilnīga skaidrība, komforts un atvieglojums zinot, kas kopīgajā pasākumā gaidāms.

Lai tev lielisks laivu brauciens! Iegūsti spēku no dabas, skaistajiem skatiem un, cerams, arī silta upes ūdens. Tu jutīsies kā pēc atvaļinājuma, nevis nedēļas nogales!