Kā izdarīt īstermiņa aizdevēja izvēli?

Brīdī, kad esi nonācis situācijā, kad noderētu īstermiņa aizdevums, var gadīties pamatīgi apjukt – reklāmu tik daudz, piedāvājumi tik dažādi un aizdevuma nosacījumi tik gari. Kā nenoslīkt piedāvājumu jūrā, bet gan atrast pašu labāko un uzticamāko aizdevēju?

Lai arī aizņemoties naudu var šķist, ka tā būs vienreizēja un īsa sadarbība ar konkrēto aizdevēju, nekad nevar zināt, vai nenāksies aizņemties vēlreiz. Tad to labāk un izdevīgāk būs darīt pie tāda aizdevēja, ar ko veiksmīga sadarbība bijusi jau iepriekš. Lūk, daži apstākļi, kuriem jāpievērš uzmanība, lai aizdevēja izvēle būtu vieglāka, aizņemoties pirmo reizi!

Vai saproti, ko Tev piedāvā?

Visdrīzāk sākumā Tavs uzstādījums būs vienkāršs – ir nepieciešams īstermiņa aizdevums par konkrētu summu. Tomēr aizdevumu pasaule nebūt nav tik vienkārša, kā varētu likties pirmajā acu uzmetienā – piedāvājumi pie nebanku aizdevējiem var būt visdažādākie:

  • īstermiņa aizdevums, kas jāatdod vienā maksājumā:
  • elastīgs īstermiņa aizdevums, kuru var atdot pakāpeniski;
  • kredītlīnija, kuru var izlietot un atmaksāt pilnībā pēc saviem ieskatiem.

Iepazīstoties ar konkrētu aizdevuma piedāvājumu, Tev ir jābūt pārliecinātam, ka saproti, kas Tev tiek piedāvāts un kādi ir vispārīgie aizdevuma nosacījumi. Noskaidro, kur uzņēmuma mājaslapā pieejami detalizēti aizdevuma nosacījumi vai kredīta līgums, nepaslinko un iepazīsties ar visu pieejamo informāciju pilnībā. Ja kaut kas nešķiet līdz galam saprotams, apskati arī biežāk uzdoto jautājumu sadaļu. Jo skaidrāka būs aizdevēja publiskā komunikācija, jo vieglāk ar to būs sadarboties arī pēc aizdevuma saņemšanas. 

Lai maksājumi ir pārskatāmi!

Naudas saņemšana ir tikai pirmais posms darījumā starp Tevi un aizdevēju – otrais ir naudas atmaksāšana. Lai vēlāk nebūtu nekādu nepatīkamu pārsteigumu, vēl pirms aizņemšanās pievērs uzmanību šādiem faktoriem:

  • Cik lieli būs procentu maksājumi mēnesī?
  • Cik liela ir aizdevuma gada procentu likme salīdzinājumā ar citiem aizdevējiem?
  • Kāds ir paredzamais atmaksas grafiks?

Ja Tev viss ir skaidrs, un rodas pārliecība, ka konkrētais īstemiņa aizdevums Tev būs pietiekami izdevīgs un piemērots Tavai maksātspējai – veic aizdevuma pieteikumu.

Foto: Pixabay.com

Kāda pieredze ir citiem?

Dažreiz noder arī apzināt citu cilvēku pieredzi, tāpēc nekautrējies prasīt saviem draugiem un paziņām, kāda nebanku aizdevēja pakalpojumus viņi ir izmantojuši un kā viņiem ir veidojusies sadarbība ar konkrēto uzņēmumu. Noskaidro tādas lietas kā:

  • Vai kredīta saņemšanas process bija viegls un saprotams;
  • Vai atbildot uz papildu jautājumiem, uzņēmums bija atsaucīgs;
  • Vai uzņēmuma pašapkalpošanās sistēma bija ērta un tajā bija viegli pārskatīt veicamos maksājumus;
  • Vai bija viegli saprotams, kā jāveic kredīta atmaksa – kādos termiņos, kādā apmērā un kas jāraksta maksājuma uzdevumā;
  • Vai tika piedāvātas kādi papildu bonusi jaunajiem vai pastāvīgajiem klientiem?

Lielākoties atbildes uz šādiem jautājumiem var saņemt tikai, ja īstermiņa aizdevums jau ir paņemts un atmaksāts. Tādēļ tiem, kas vēl ir tikai īstā aizdevēja meklējumos, citu pieredze var lieti noderēt. Turklāt pazīstamu cilvēku viedoklis var būt daudz uzticamāks par nepārbaudāmām atsauksmēm internetā.

Uzzini vairāk par pašu uzņēmumu!

Ja Tev tomēr nav neviena, kam pajautāt par viņu personīgo aizņemšanās pieredzi, internetu var izmantot arī, lai vairāk uzzinātu par pašu aizdevēju. Īpaši svarīgi tas ir gadījumā, ja apsver iespēju izmantot tāda aizdevēja pakalpojumus, par kuru Tu iepriekš neko daudz neesi dzirdējis. Izmanto interneta resursus, lai noskaidrotu:

  • Cik ilgi uzņēmums darbojas Latvijā – tas parādīs, cik pieredzējis tirgus spēlētājs;
  • Kādās valstīs uzņēmums vēl darbojas – ja aizdevējs ir daļa no starptautiska uzņēmuma, tas parāda to, ka uzņēmumam var vairāk uzticēties;
  • Vai uzņēmumam ir licence, kas ļauj darboties Latvijā – ja tādas nav, noteikti neaizņemies naudu no šī uzņēmuma, jo tas var nebūt droši;
  • Vai uzņēmums ir biedrs kādā asociācijā, kas aizstāv godīgu un atklātu uzņēmējdarbību?

Ja kaut kas no publiski pieejamās informācijas Tev liek apšaubīt uzņēmuma uzticamību, labāk izvēlies kādu citu uzņēmumu, par ko esi vairāk dzirdējis un kas aizdevumu tirgū darbojas jau sen.

Īstermiņa aizdevums tikai pēc izpētes veikšanas!

Pats svarīgākais ir aizņemties pārdomāti, tāpēc centies veikt kaut nelielu izpēti pirms pieteikšanās kredītam. Atceries, ka četri svarīgākie aspekti, kam vērts pievērst savu uzmanību ir:

  1. Vai piedāvājums ir pietiekami skaidrs un saprotams?
  2. Vai ir saprotams, cik īstermiņa aizdevums Tev izmaksās un kad Tev šī nauda būs jāmaksā?
  3. Vai citi uzņēmuma klienti ir bijuši apmierināti ar sadarbību?
  4. Vai uzņēmums ir respektabls un ar pieredzi aizdevumu nodrošināšanā?

Tāpat objektīvi nepieciešams izvērtēt ne vien uzņēmumu, no kā plāno aizņemties, bet arī pašam savu maksātspēju vēl pirms to darīs uzņēmums. Neaizņemies vairāk nekā Tavs finansiālais stāvoklis Tev atļauj, lai īstermiņa aizdevums Tev neradītu problēmas nākotnē. Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt kredītu pilnā apmērā un noteiktajā termiņā!