Kā dārza un meža veltes noglabāt ziemai?

Iestājoties rudenim, jāsāk domāt par to, kā dārza un meža veltes saglabāt ziemai, lai arī aukstajos mēnešos varētu našķoties un uzņemt vitamīnus. Liela daļa iecienījuši ogu saldēšanu, citi labprāt konservē, gatavo kompotus un ievārījumus. Variantu un recepšu ir daudz, tāpēc atliek vien izvēlēties to, kas vislabāk garšo! Kā Jūs noglabājat dārzeņus un ogas ziemai?

Frozen berries and vegetables in bags in freezer close up

Ogu, dārzeņu un garšaugu noglabāšana ziemai

Protams, visveselīgāk pašu audzētos dārza labumus vai mežā salasītās ogas apēst uzreiz, kad vitamīnu deva ir ievērojami lielāka, nekā to pārstrādes procesā. Taču pašu pagatavoti krājumi ziemai vienmēr būs vērtīgāki par tiem, kas nopirkti veikalā.

Veidi, kā ogas, dārzeņus un garšaugus saglabāt ziemai:

  • Ogas un augļus var pagatavot kompotā vai ievārījumā, taču lielā cukura daudzuma dēļ visi vitamīni tiks zaudēti;
  • Ogas, sēnes un garšaugus, piemēram, dilles un pētersīļus, iespējams sakaltēt. No kaltētām baravikām var pagatavot gardu un aromātisku sēņu biezzupu;

  • Burkānus, garšaugus un ogas var sasaldēt. Šo veidu iecienījuši daudzi, jo gardumu iepakošana un ievietošana saldētavā neaizņem daudz laika, turklāt šādi saglabāsies vislielākā vitamīnu deva. Saldētus burkānus un garšaugus var izmantot zupām un sautējumiem, bet ogas kūkām un desertiem;

  • Tomātus un gurķus iespējams konservēt. Ļoti iecienīts veids ir tomāti želejā, kas tiek pagatavoti kopā ar sīpoliem, pipariem un zaļumiem;

  • Ābolus var izspiest sulā vai noglabāt pagrabā ēšanai gluži tāpat kā vasarā.

Padomi ogu, dārzeņu un garšaugu sasaldēšanai

No dārzeņiem vislabāk sasaldēt burkānus, pākšaugus, brokoļus un ziedkāpostus, seleriju kātus, cukini. Tos sagriež kubiņos vai ripiņās, ieber plastmasas kārbiņās vai saldēšanai speciāli paredzētos maisiņos, pēc tam ievieto saldētavā.

No ogām var izvēlēties teju visas – gan dārzā novāktās, gan mežā salasītās. Visveselīgāk sasaldēt svaigas, veselas ogas bez cukura, taču tad jāizvēlas tādas, kas novākšanas procesā nav saspiedušās vai pārgatavojušās. Mīkstās ogas var saspaidīt un pievienot cukuru. Ja esat pārliecināti, ka ogas audzētas bez ķīmiskām vielām, tās var nemazgāt, bet, ja šādas pārliecības nav, pirms sasaldēšanas tās jānomazgā aukstā ūdenī.

The frozen berries

Garšaugus ir ērti sasaldēt ledus formiņās. Tos smalki sakapājiet, ieberiet ledus saldēšanas trauciņos, pārlejiet ar ūdeni vai augu eļļu. Šādi kubiņi ērti lietojami zupām vai buljoniem. Arī zaļumus gluži tāpat kā ogas un dārzeņus, var noglabāt maisiņos vai plastmasas trauciņos. Sasaldēti garšaugi piešķirs ēdienam svaigumu un spēcīgas garšas nianses.

Pasteidzieties sagatavot krājumus ziemai, lai visa gada garumā varētu mieloties ar pašu novāktām dārza un meža veltēm!