Kā atteikties no sadzīves ķīmijas?

Ierasts, ka gadiem ilgi pērkam trauku un logu mazgājamos līdzekļus, šķīdumu grīdu tīrīšanai, speciālas putas cepeškrāsns un mikroviļņu krāsns kopšanai, kā arī, protams, spēcīgus ķīmiskos līdzekļus vannas istabas un labierīcību tīrīšanai. Visi šie sadzīves ķīmijas produkti izmaksā diezgan dārgi, bet galvenais, ne vienmēr ir draudzīgi dabai un cilvēka veselībai.

1149_4598915

Ja esi nolēmis, ka ir pienācis laiks samazināt sadzīves ķīmijas lietošanas apjomus, aicinu izlasīt šo rakstu un uzzināt, kā vari veikt tīrīšanas darbus izmantojot dzeramo sodu, saimniecības ziepes, galda etiķi un citronskābi vai citronu sulu.

Dzeramā soda ir piemērota dažādu trauku un virsmu tīrīšanai, tai ir abrazīvas un balinošas īpašības. Traukus var gan atstāt balināties sodas un ūdens šķīdumā, gan arī uz ar ūdeni saslapinātas švammītes uzberot sodu un beržot trauku vai virsmu. Soda labi attīra gan baltus traukus (šķīvji, krūzes, bļodas, u.tml.), gan arī metāliskus un emaljētus traukus.

Ar sodu var tīrīt arī sadzīves tehniku – mikroviļņu un parasto krāsni, notīrīt netīrumus no baltās sadzīves tehnikas (piemēram, no veļas mašīnas vai ledusskapja). Ja ledusskapī ieliksi trauciņā iebērtu sodu, tas absorbēs nepatīkamas smakas.

Lai iztīrītu klozetpodu, ielej tajā 1 glāzi galda etiķa un uzber tam galda sodu. Atstāj to uz pārdesmit minūtēm, tad izmazgā un noskalo.

Saimniecības ziepes tiek plaši izmantotas gan trauku un dažādu virsmu, gan arī apģērba un gultas veļas mazgāšanai. Tās ir izmantojamas arī cilvēkiem ar alerģijām.

Galda etiķis labi kalpo smaku neitralizēšanai, balināšanai un dezinficēšanai. Galda etiķi var izmantot piedegušu trauku atmiekšķēšanai, tāpat to var pievienot ūdenim un uzkarsēt, tādā veidā attīrot tējkannu no kaļķakmens.

Arī citronskābi izmanto cīņā ar kaļķakmeni. Ar ūdeni sajauktu citronskābi vairākkārt uzkarsē tējkannā vai arī paciņu citronskābes ber veļas mašīnas veļas nodalījumā un mazgā ar augstas temperatūras programmu.

Ja tev ir jātīra kaut kas īpaši netīrs, piemēram, izlietnes caurule, sajauc stipru sāls, sodas un galda etiķa maisījumu. Tas būs tikpat spēcīgs kā sadzīves ķīmija, taču dabai nekaitīgāks.