Izbaudi Lieldienas, iepriecini sevi un tuvākos!

Jau pēc aptuveni divām nedēļām, 20., 21. aprīlī, gaidāmas Lieldienas, kas ikkatrai ģimenei nozīmē kopā sanākšanu pie pusdienu galda, jautrām un sirsnīgām sarunām, kas kopumā radīs jauku laika pavadīšanu. Ja Lieldienas tavā ģimenē vēl nav ģimeniska tradīcija, maini paradumus un sāc ar šogadu! Šīs dienas rakstā došu idejiskus virzienus, kā izbaudīt Lieldienas un iepriecināt ģimeni.

Apaļš kā pūpols, vesels kā rutks!

Lieldienu gaidīšanas sākumu ieskandina tieši Pūpolsvētdiena, kas ir nedēļu pirms Lieldienām. Šogad tas ir 13. aprīlis, kad tiek veikta arī viena no senākajām Lieldienu tradīcijām – mājinieku pēršana ar pūpola zariem. Tiek uzskatīts, ka nopērtajam visu nākamo gadu slimības iet secen, taču, lai saglabātu pūpolos esošo “maģiju”, tie jāiet nolauzt tieši Pūpolsvētdienas saullēktā.

Frāzes, ko var izmantot pēršanas laikā:

– Apaļš kā pūpols, vesels kā rutks. Slimība ārā, veselība iekšā!
– Ne es peru, pūpols per! Vesels, vesels, vesels!
– Apaļš kā pūpols, lunkans kā žagars, skaists kā uzlecoša saulīte. Slimība ārā veselība iekšā!

Kas ir interesanti, pēršanai ar pūpoliem dažādos Latvijas novados ir vairāki apzīmējumi: kulšana, vērbošana, pūpolāšana, pūpūlāšana.

Radi Lieldienu atmosfēru ar kompozīciju

Lieliskas svētku sajūtas palīdz radīt tematikai atbilstošas kompozīcijas. Tā kā šī ir Lieldienu tematika, nedrīkst izpalikt bez pūpoliem, sūnu groziņiem, kuros ieliktas krāsainas olas. Iepriekš izplaucēti bērza zari, ceriņi u.c., kurus jau pirms Lieldienām var ievietot vāzē, tādējādi radot pavasari mājās! Kompozīcijas veidošanā droši iesaisti arī bērnus, kuriem labpatiks radīt krāsainus zīmējumus, cāļus.

Šajā saitē atradīsi dažādas idejas, kā rotāt māju Lieldienām.

Tematisks svētku galds

Iepriecini tuviniekus ar gardām maltītēm visas dienas garumā! Ēdienam papildus garšu sniedz ne tikai smaržu buķete, bet arī dekorācijas un izskats. Tieši tāpēc ir vērts padomāt par galda klājumu. Svētku galds nedrīkst būt bez olu groza, turklāt tam ļoti labi piestāvēs arī grieztie pavasara ziedi: narcises, tulpes, varbūt arī piemājas dārziņā var atrast vēlīno vizbulīti?

Šeit sniegšu pāris idejas, kas Lieldienu maltītes baudīšanā ienesīs patīkamu svētku noskaņu:

– uzklāj galdautu!

– Lieldienu krāsas ir zaļa,dzeltena un oranža, tieši tāpēc ir vērts “būvēt” galda dekorēšanu par un ap šīm krāsām.

– dažādi dekoratīvi elementi kā pīti groziņi ar paipalu oliņām, salvetes dažādās formās, dzelteni cālīši u.c. ieviesīs rotaļīgumu.

Mājaslapā Svetkulaiks.lv var atrast lieliskas idejas Lieldienu svētku galdam, gan arī tradicionālā saldā ēdiena – pashas – pagatavošanas noslēpumus.

Noskaties video – tur atradīsi kreatīvas idejas galda noformēšanā.

Aktivitātes brīvā dabā

Pēc bagātīgām brokastīm var doties pastaigā pa meža takām, parku, miermīlīgo Dzegužkalnu vai apciemot radiniekus novados. Var doties arī uz Brīvdabas muzeju, kur arī šogad norisināsies Lieldienu tirdziņš, radošās darbnīcas, sadziedāšanas un vēl virkne jauku pasākumu.

Sveiciens gaidāmajās Lieldienās!

No vizbulītēm , pūpoliem un zālēm,
No bērzu pumpuriem šis laiks ir austs,
Ko Lieldienas ir atnesušas plaukstās,
Mūs aicinot gan priecāties, gan mīlēt,
Un pašiem mīlestību paust!

 

Lai svētki būtu izdevušies un nebūtu jāraizējas par finansēm, Viasms.lv tev var sniegt finansiālu atbalstu. Reģistrējies mājaslapā un saņem līdz 200 eiro pāris minūtēs!