Iepazīstieties, kāposts – dārzeņu karalis un labākā dabas velte

Latvijā kāposti ir zināmi vismaz kopš 12. gadsimta, un ir iegājuši gan kulinārajā, gan kultūras mantojumā. Latviešu folklorā kāpostiem ir veltīti vairāki simti ticējumi, un arī 21. gadsimtā kāposts nav aizmirsts ne virtuvē, ne modernajā kultūrā. Lasi tālāk un uzzini, kāpēc plašajā dārzeņu piedāvājumā vēl joprojām vērts izvēlēties pašmāju audzētus, dzīvespriecīgi zaļus, kraukšķīgus kāpostus!

Kāposti – vienkāršs dārzenis ar unikālu sastāvu

Uzturvērtības ziņā kāposts ir viens no līderiem visā plašajā dārzeņu klāstā. Kāposts satur:

  • minerālsāļus (sēru, kalciju, kāliju, fosforu);
  • pareizai gremošanai neaizvietojamās šķiedrvielas;
  • gremošanai nepieciešamos fermentus;
  • enzīmus un fitoncīdus;
  • A, C, P, K, U un B grupas vitamīnus.

Pateicoties šādam sastāvam, kāposts ir veselīga uztura pamats. Tas pozitīvi ietekmē veselību dažādos veidos:

  • palīdz samazināt gremošanas sistēmas problēmas: gastrītus, kolītus, kuņģa čūlas;
  • izved no organisma lieko holesterīnu un lieko šķidrumu;
  • pazemina cukura līmeni asinīs;
  • noņem tūsku pēc sporta traumām;
  • efektīvi cīnās ar aizcietējumiem.

Vēl viens kāpostu pluss ir ekonomiskais – tā kā Latvijā kāposts ir tradicionāls augs, tas nav dārgs, turklāt kāpostus var uzglabāt ilgstoši, 4-5 mēnešus, un kāposts ir brīvi nopērkams arī aukstajā sezonā. Vēl viena labā ziņa ir kāpostu daudzveidība – vari ik dienu lietot uzturā dažādus kāpostu veidus, un šis lieliskais dārzenis nekad neapniks!

Foto: Shutterstock.com

TOP 6 kāposti dažādām gaumēm

  • baltie un sarkanie galviņkāposti – Latvijas iedzīvotājiem ierastākie kāposti, kas lieliski iederas zupās un salātos;
  • ziedkāposti – kāposti ar augstāku uzturvielu un zemāku šķiedrvielu līmeni, piemēroti diētiskām maltītēm;
  • kolrabi – sulīgi un saldi kāposti, kam nepiemīt galviņkāpostiem raksturīgs asums;
  • salātiem līdzīgi Ķīnas un Pekīnas kāposti – bagātīgs C, A, PP un B grupas vitamīnu avots;
  • Briseles kāposti jeb rožkāposti – salīdzinājumā ar parastiem kāpostiem satur vairāk olbaltumvielu;
  • brokoļi jeb sparģeļkāposti – kāpostu līderis C vitamīna satura ziņā;

virziņkāposti jeb Savojas kāposti – spilgti zaļie galviņkāposti ar krokotām lapām, interesanta alternatīva parastiem galviņkāpostiem ar augstāku C vitamīna, karotīna un minerālvielu saturu.

Foto: Shutterstock.com

Kāposts – ne tikai dārzenis!

Ne katrs pārtikas produkts spēj iziet ārpus kulinārijas robežām un iegūt nozīmi arī sadzīves kultūrā. Kāpostam tas ir izdevies – tas ir ne tikai labi pazīstams dārzenis, bet arī naudas apzīmētājs sarunvalodā. Bet kāpēc tieši kāposts ir kļuvis par naudas sinonīmu? Atbilde slēpjas dārzeņa krāsā un raksturīgajā kraukšķēšanā.

Pasaulē nav daudz valūtu, kas ir vienlīdz labi pazīstamas visās valstīs, un kam ir vienlīdz augsta vērtībā jebkurā pasaules malā. Nepārprotams līderis valūtu atpazīstamības reitingā ir ASV dolārs – spilgti zaļa banknote, kas krāsas ziņā atgādina… pareizi, kāpostus!

Protams, ne jau visi kāposti ir zaļie, bet tās jau ir detaļas – vairākums cilvēku uz jautājumu, kāda ir kāpostu krāsa, bez liekām šaubām atbildēs, ka tā ir zaļa. Turklāt tieši kāpostiem piemīt raksturīgā lapu kraukšķēšana, kas dažiem atgādina lielas banknošu saujas čaukstēšanu. Tad nu ņem vērā, ka uz jautājumu “vai mājās ir kāposts?”, var atbildēt divējādi – atkarībā no tā, vai kāposts Tev pirmām kārtam ir dārzenis vai nauda!

Rudenī ir vienlīdz svarīgi sekot līdzi uzturam, lai uzturētu imunitāti, un finanšu stāvoklim, lai iesāktu jauno gadu ar labām starta pozīcijām. Novembris ir īstais laiks, kad ievest kāpostus ikdienas maltītēs un pievērst pastiprinātu uzmanību ikmēneša budžetam. Novēlām, lai Tavās mājās vienmēr ir kāposts – abās nozīmēs!