Garšaugi un to lietošana kulinārijā

Garšaugus var uzskatīt par neatņemamu sastāvdaļu, kas tiek pievienota teju jebkuram ēdienam, tā pagatavošanas reizē. Tie ēdienam piešķir patīkamu smaržu un garšu. Garšaugi ir augu valsts produkti, kas satur dažādas ēteriskās eļļas, minerālvielas un vitamīnus. Arī to pielietošana ir dažāda, jo garšaugus var lietot uzturā gan svaigā, gan kaltētā, gan konservētā veidā, taču jāņem vērā, ka ne visiem ir tīkama garšaugu specifiskā garša un aromāts.
Lai uzzinātu, kādi garšaugi piemēroti, piemēram, gaļas un zivju ēdieniem, salātiem vai marinādēm, turpinājumā lasi katra garšauga raksturojumu.

garsaugi.jpg

Baziliks

Baziliks ir viens no iecienītākajiem garšaugiem gan profesionālu pavāru, gan mājsaimnieču vidū. Šis garšaugs ēdienu padara mazliet pikantu, ar patīkamu smaržu. Arī baziliku ir iespējams lietot svaigā vai kaltētā veidā, taču to nav ieteicams uzglabāt plastmasas maisiņos vai traukos, jo tādā veidā baziliks zaudē patīkamās garšas nianses.
Baziliks.jpgIzrādās, ka pasaulē tiek audzēti vairāka veida baziliki:

  • Saldais baziliks – izteikti zaļa krāsa un noapaļotas lapiņas;

  • Krūmu baziliks ērti audzējams podiņos;

  • Citrona baziliks;

  • Āfrikas zilais baziliks – mīkstas lapiņas;

  • Svētais baziliks, kas ir vissenākā bazilika šķirne;

  • Zaļais kruzulis ar izteiktu anīsa smaržu un garšu;

  • Taizemes baziliks;

  • Dženovas baziliks u.c.

Šis garšaugs pievienojams zivju, vistas un makaronu ēdieniem, kā arī dažādiem salātiem un mērcēm.

Dilles

dilles.jpg

Gandrīz neviena virtuve nav iedomājama bez diļļu saišķīša. Tās ēdiena pagatavošanā var lietot gan kaltētā, gan svaigā veidā, izmantojot visas auga virszemes daļas. Diļļu spēcīgo aromātu nodrošina tajās esošās ēteriskās eļļas. Šis garšaugs ir viens no iecienītākajiem kultūraugiem Latvijā, kas tiek audzēts teju katrā piemājas dārzā vai pat mājoklī uz palodzes vai balkona.
Dilles kulinārijā tiek lietotas ļoti plašā veidā. Tās pievieno salātiem, zupām, sviestmaizēm, mērcēm, marinādēm, skābējot vai marinējot gurķus, kā arī zivju, gaļas un dažādiem dārzeņu ēdieniem.
Vai zināji, ka, redzot sapnī dilles vai to ēšanu, cilvēku sagaida laime?

Timiāns

timians.jpg

Timiāns jeb parastais mārsils palīdz organismam cīnīties pret infekcijām un dažādām baktērijām. Šis garšaugs nācis no Vidusjūras reģiona. Neskatoties uz to, ka pasaulē tiek audzētas vairāk kā 100 timiāna šķirnes, visbiežāk kulinārijā tiek lietots dārza un citrontimiāns.
Timiānā esošā ēteriskā eļļa satur timiolu, kam piemīt antiseptiskas īpašības. Timiola nodrošina spēcīgi aso aromātu un nedaudz rūgteno garšu. Antiseptiskās īpašības palīdz novērst galvassāpes, elpošanas ceļu iekaisumus un klepu.
Šis garšaugs lietojams svaigā vai kaltētā veidā salātos, zupās, zivju, siera un dārzeņu ēdienos.

Rozmarīns

rozmarins.jpg

Šī garšauga izcelsme meklējama Vidusjūras reģionā un savvaļā sastopams okeānu tuvumā. Interesanti, ka tulkojumā no latīņu valodas, rozmarīns nozīmē “jūras rasa”. Augs tiek izmantots ne tikai kulinārijā, bet arī kosmētikas ražošanā, pateicoties izteikti spēcīgajam aromātam.
Ja nepieciešams rozmarīnu uzglabāt svaigā veidā, to vislabāk darīt ledusskapī, ievietojot garšaugu plastmasas maisiņā vai glāzē ar ūdeni. Kaltētā veidā rozmarīnu vēlams glabāt noslēgtā traukā, to turot tumšā un vēsā vietā, bet pirms tam lapiņas jāatdala no kāta un nedaudz jāsadrupina.
Rozmarīns svaigā veidā lieliski iederēsies sautējumos, zupās, mērcēs, buljonos, kā arī pie jēra, cūkgaļas, pīles un zivju ēdieniem. Savukārt grilēšanas sezonā, pārbērts rozmarīns gaļai vai kartupeļiem, rosinās ēstgribu ikvienam.

Mūsdienās, kad aizvien vairāk cilvēku izvēlas “dzīvot zaļi” un pievēršas veselīgam dzīvesveidam, garšaugi iegāde problēmas nesagādā. Gandrīz jebkuru garšaugu iespējams nopirkt pārtikas veikalā gan svaigā, gan kaltētā veidā. Lielākie veikali piedāvā iespēju garšaugus iegādāties podiņos, tādējādi ikvienam ir iespēja tos audzēt mājās, nepieciešamo daudzumu katrai ēdiena pagatavošanas reizei vienkārši noplēšot. Atceries, ka garšaugus ir iespējams kombinēt, kas ēdienam piešķirs vēl jaunu garšas buķeti, ko noteikti ir vērts izmēģināt!