Esi prātīgs šodien – būsi drošs rīt!

Dzīve ir neplānotu notikumu pilna, un pret visām situācijām nekad nebūs iespējams nodrošināties, taču ir pāris vadlīnijas, kas vieno prātīgus cilvēkus. Viņi rīkojas apdomīgāk, izvērtē visus riskus un tērē naudu pārdomātāk.

Iespējams arī Tu esi bijis situācijā, kad skatoties uz savu pagātnes rīcību, esi secinājis, ka vajadzēja būt prātīgākam. Īpaši rūgti šie neprātīgie lēmumi var atspoguļoties personīgo finanšu jomā. Ja vēlies savas kļūdas neatkārtot, ievēro šīs vadlīnijas un arī Tu varēsi būt drošāks par savu nākotni!

Mazie prieciņi var pagaidīt

Prātīgi cilvēki vienmēr zina, uz ko vajag ietaupīt un kur neskopoties. Viņi zina, ka skopais maksā divreiz un ilgtremiņā noderīgas lietas iegādājas pēc iespējas augstākas kvalitātes, lai tās kalpotu ilgi. Savukārt no ikdienas mazajiem kādinājumiem prātīgie cilvēki atsakās, tā vietā novirzot ietaupīto naudu uzkrājumiem. Jā, protams, ka jauna kleita bieži vien šķiet absolūti nepieciešama, taču paskatoties skapī iespējam atradīsi kādu pietiekami glītu kleitu, ko sen neesi vilkusi. Tāpat draugu aicinājums pievienoties līdzi braucienam uz siltajām zemēm pēdējā brīdī var šķist vilinošs, bet tajā pašā laikā, uzaicinot draugus uz jautru ballīti piemājas dārzā, var iegūt gan tikpat lielu prieku, gan neiztērēt naudu vienas nedēļas priekam.

Aizdevums – tikai nepieciešamība

Tāpat prātīgie ļaudis vienmēr māk izvērtēt, kurās situācijās tiešām nepieciešams aizdevums bez ķīlas, un kurās iespējams bez tā iztikt. Protams, ka dzīvē ir visādas situācijas – arī tādas, kurās aizdevums ir kā noderīgs risinājums, piemēram, negaidīti salūzis auto, vai nepieciešams apmaksāt kādus neplānotus medicīnas izdevumus. Tomēr daudzos brīžos aizdevums nav galēji nepieciešams, piemēram, lai nopirktu biļetes uz festivālu, kur sanāks iztērēt vēl vairāk naudas. Lai nerastos finanšu problēmas, vienmēr ir jāsaprot, cik ļoti vajadzīgs ir pirkums, kam paredzēts aizdevums bez ķīlas – ja bez tā objektīvi var iztikt, tad labāk to darīt. Piemēram, uz festivālu var aizbraukt nākamajā gadā, iepriekš laikus šim mērķim atvēlot attiecīgu naudas summu.

Foto: Pixabay.com

Jāaizņemas pārdomāti

Prātīgi cilvēki ir arī apzinīgi kredītņēmēji un zina, kā aizņemties pārdomāti, lai nesabojātu kredītvēsturi. Pats svarīgākais ir pirms jebkuras aizņemšanās – vai tas būtu aizdevums bez ķīlas vai automašīnas līzings, ir jāsaprot trīs galvenās lietas:

  • Vai kredīta maksājums (vienreizējais vai ikmēneša) būs atbilstošs gaidāmajiem ienākumiem?
  • Vai aizdevuma atmaksas termiņš saskan ar prognozējamo ienākumu laiku?
  • Vai aizdevuma procenti ir pietiekami draudzīgi un izmaksas saprotamas?

Vienmēr jāņem vērā, ka pēc ikmēneša rēķinu samaksāšanas un kredītmaksājumu veikšanas, vēl jāpaliek pietiekami daudz naudai, lai veiksmīgi segtu ikdienas tēriņus un ideālā gadījumā arī ļautu veidot uzkrājumus.

Kredītvēsture jātur tīra

Lai vajadzības gadījumā vienmēr būtu pieejams, piemēram, aizdevums bez ķīlas vai hipotekārais kredīts, nepieciešams rūpēties par savas kredītvēstures tīrību. Tas nozīmē, ka lai arī kādas finansiālās saistības Tu būtu uzņēmies, tās visas jāpilda godprātīgi – jāveic noteiktiem maksājumi līgumos esošajos termiņos. Protams, nedaudz kavēt gadās katram, taču ņem vērā, ka ilgstošas nemaksāšanas gadījumā Tavu kredītvēsturi var sabojāt arī ignorēts rēķins par telekomunikācijas pakalpojumiem. Šo informāciju uzņēmums, kam esi parādā, nodos arī citiem pakalpojumu un aizdevumu sniedzējiem, līdz ar to nākamajā reizē, kad vēlēsies aizņemties naudu vai iegādāties preci uz nomaksu, tas Tev var nebūt iespējams.

Esi prātīgs – vienmēr aizņemies pārdomāti, objektīvi izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt!