Bezprocentu kredīts un studenta budžets: laba vai slikta kombinācija?

Studijas augstskolā ir ne tikai akadēmisko sasniegumu laiks – tas ir periods, kad jaunieši mācās veidot ekonomiski neatkarīgu dzīvi. Studentu finanšu iespējas parasti ir pieticīgas, bet arī nelielu budžetu iespējams saplānot gudri. Lai bezprocentu kredīts un citi aizdevumi nekļūtu par vienīgo glābiņu, uzzini, kā pareizi apieties ar naudu studiju laikā!

Seko līdzi tēriņiem un ienākumiem

Lai veiksmīgi plānotu budžetu, Tev jāzina, cik daudz naudas ir Tavā rīcībā. Mūsdienās piefiksēt ienākumus un izdevumus iespējams gan pierakstu blociņā, gan ar visdažādāko mobilo aplikāciju un datorprogrammu palīdzību – izvēlies, kas Tev vairāk iet pie sirds. Lai izveidotu objektīvu finanšu pārskatu, pieraksti dienas tēriņus ik vakaru un neaizmirsti ņemt veikalos pirkumu čekus.

Ņem vērā, ka izdevumi ne tikai jāpieraksta, bet arī jāanalizē. Jau pēc 3-4 mēnešiem varēsi pamanīt savus finanšu ieradumus un apdomāt, kur iespējams ietaupīt.

Nosaki tēriņu prioritātes

Katram studentam ir savi tēriņi – viens dzīvo ar vecākiem, cits kopmītnēs, un vēl viens īrē savu pirmo mājokli. Dzīvesveids nosaka tēriņu apjomu, taču ikvienam cilvēkam jārēķinās ar regulāriem ikmēneša izdevumiem: īre, komunālie maksājumi, internets, telefons, sabiedriskais transports u.tml.

Vissvarīgākie tēriņi ir tie, kurus nevar brīvi pārlikt uz nākamo mēnesi vai atteikties pavisam. Apdomā, kādi ir Tavi obligātie maksājumi un atvēlē tiem attiecīgo budžeta daļu. Atlikušie līdzekļi ir Tava brīvā nauda, taču arī ar to jāprot apieties racionāli.

Foto: Shutterstock.com

Iemācies ēst taupīgi

Studentu tēriņu topā pirmo un otro vietu tradicionāli ieņem īre un regulārie maksājumi, bet izdevumi ēdienam stabili turas trešajā vietā. Lai cik patīkami nebūtu ik dienu iegriezties pēc rīta kafijas iemīļotā kafejnīcā, mēneša beigās izdevumi kafijai, maizītēm un pusdienām var krietni pārsniegt Tavas finanšu iespējas. Problēmas risinājums ir gana vienkāršs – vairāk gatavo mājās un nosaki mēneša kafejnīcu apmeklējumu limitu.

Ietaupīt naudu palīdzēs termokrūze un ietilpīga pusdienu kastīte ar dažādiem nodalījumiem augļiem un dārzeņiem, sviestmaizēm un karstajam ēdienam. Veselīgāks dzīvesveids un labāka gremošana ir papildu ieguvumi, ko noteikti pamanīsi jau pēc dažiem mēnešiem!

Nesteidzies aizņemties bez liekas vajadzības

Mūsdienās ir ne mazums kredītu piedāvājumu, kas paredzēti tieši ikdienas tēriņiem: ātrie kredīti un kredītlīnijas ir pieejami ar samērā nelielu kredītlimitu un var izpalīdzēt daudzās neieplānotās situācijās. Taču šādi pakalpojumi ir paredzēti personām ar regulāriem un pietiekami lieliem ienākumiem, tāpēc studentiem no aizņemšanās labāk izvairīties.

Ja nu tomēr kredīts šķiet vienīgais iespējamais risinājums, nesteidzies pieteikties pirmajam šķietami izdevīgam piedāvājumam. Pirmais aizdevums ir atbildīgs solis, tāpēc pirms pieteikšanās salīdzini dažādus variantus un pievērs pastiprinātu uzmanību procentu likmēm un atmaksas nosacījumiem.

Foto: Shutterstock.com

Vai bezprocentu kredīts var noderēt studentiem?

Bezprocentu kredīts ir aizdevums ar 100% atlaidi komisijas maksai, tāpēc kopējā atmaksas summa ir identiska kredīta pamatsummai. Kredīts bez procentiem izskatās finansiāli draudzīgāks aizņēmējiem ar ierobežotu budžetu, taču tam ir savi zemūdens akmeņi. Procentu atlaide ir spēkā tikai pirmās 30 dienas, turklāt bezprocentu kredīts parasti ir pieejams tikai vienu reizi.

Teorētiski kredīts bez procentiem var būt parocīgs arī studentiem, taču aizņemšanās obligāti jāpārrunā ar speciālistiem un ģimenes locekļiem. Lai aizdevums nekļūtu par vienīgo sarežģītu situāciju risinājumu, neaizmirsti veidot kaut nelielus iekrājumus – tie var noderēt ne tikai izklaidei.

Uzsākt budžeta plānošanu nekad nav par vēlu, tāpēc mūsu padomi būs noderīgi arī vecāko kursu studentiem. Neaizmirsti, ka bezprocentu kredīts nav universāls papildu naudas avots, un seko līdzi tēriņu un ienākumu līdzsvaram!