Bērnu finanšu pratība: daži padomi vecākiem

Bērni un nauda nav viegla tēma, kur katra ģimene iet savu izmēģinājumu un kļūdu ceļu. Un tomēr, ievērojot finanšu audzināšanas pamatprincipus, var izvairīties no daudzām nepatīkamām un dārgām situācijām. Lasi tālāk un uzzini, kā iepazīstināt bērnu ar finanšu pasauli un pasargāt personīgos un finanšu datus internetā!

3 ieteikumi bērnu finanšu kontrolei

Lai veicinātu bērna finanšu atbildību, vecākiem jāatrod līdzsvars starp ciešu pirkumu kontroli un vienaldzību pret bērna tēriņiem. Tu vari:

  • piedāvāt bērnam kopā plānot viņa ikmēneša budžetu, koriģējot pārāk impulsīvas vai dārgas ieceres;
  • pierakstīt izsniegto kabatas naudu apjomu un noteikt ikmēneša pārskaitījumu limitu;
  • pārbaudīt bērna tēriņus internetbankā, ja viņam ir sava norēķinu karte.

Atbildību pret finansēm iemācās ne tikai caur tēriņu kontroli. Tikpat liela nozīme ir zināšanām par modernajiem finanšu pakalpojumiem, ieskaitot naudas aizdevumus.

Foto: Shutterstock.com

Bezprocentu kredīts un citi aizdevumi: kas jāzina bērnam?

Latvijā bezprocentu kredīts, tāpat kā visi pārējie aizdevumu veidi ir pieejami personām, kuras sasniegušas vismaz 18 gadus. Un tomēr tas, ka bērns vai pusaudzis nevar noformēt aizdevumu uz sava vārda, nenozīmē, ka zināšanas par aizņēmumiem viņam ir pilnīgi nevajadzīgas. Lai uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas Tavs bērns neiekultos finanšu nepatikšanās, iemāci viņam svarīgāko par aizdevumu nozari:

  • aizdevums var būt noderīgs tikai pamatotās situācijās. Ikvienam var atgadīties pārsniegt savu ikmēneša budžetu, taču ne vienmēr tas ir iemesls aizņemties. Kredīts nav paredzēts izklaidei, impulsīviem tēriņiem, dāvanu un luksusa preču iegādei – tas ir pirmais, kas bērniem jāiemācās par pieaugušo finanšu lietām;
  • ikviens kredīts ir saistīts ar papildu tēriņiem. Aizdevuma atmaksa sākas jau 30 dienas pēc naudas saņemšanas, un var turpināties vairāku mēnešu vai pat gadu garumā. Bērnam jāapzinās, ka kredīts nav papildu naudas avots, bet iespēja norēķināties ar aizdevēju pakāpeniski, maksājot par to procentus. Izņēmums ir bezprocentu kredīts, kas ir pieejams ar 100% atlaidi komisijas maksai. Taču arī tas nav universāls risinājums – kredīts bez procentiem ir jāizmanto divtik uzmanīgi nekā standarta aizdevums ar procentu likmi;
  • bezprocentu kredīts nav bezmaksas aizdevums. Skaidrojot bērniem finanšu pasaules pamatus, ieteicams izvairīties no jēdzieniem “bez maksas”, “par brīvu” u.tml. Tie var radīt greizu izpratni par aizņemšanās nozari, nostiprinot uzskatu, ka bezprocentu kredīts nav tik nopietns kā auto līzings vai hipotēka. Zemāku izmaksu dēļ kredīts bez procentiem patiešām ir finansiāli draudzīgāks, taču tas nav bez maksas – bezprocentu kredīts pilnā apjomā jāatmaksā līgumā noteiktajā termiņā.

Un, protams, labākais piemērs ir personīgais – ja Tavā ģimenē bezprocentu kredīts nav ikvienas sarežģītas situācijas risinājums, arī bērni pārņems atbildīgu attieksmi pret aizņemšanos. Bet finanšu pratība neierobežojas ar informāciju par aizdevumiem, un mūsdienās tā iet roku rokā ar digitālās drošības prasmēm. Lasi tālāk, kā iemācīt to savām atvasēm!

Foto: Shutterstock.com

Drošības jautājumi: kā aizsargāt naudu un datus?

  1. gadsimtā naudas darījumi tiešsaistē ir gandrīz tikpat izplatīti kā norēķini ar skaidro naudu klātienē. Lai gan e-komerce ievērojami atvieglo ikdienas iepirkšanos, tai ir arī savi riski, par kuriem jāzina ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Latvijā skolēni var saņemt savu pirmo norēķinu karti jau sešu-septiņu gadu vecumā, tāpēc finanšu pratības jautājumi jārisina jau sākumskolas pirmajos gados. Lūk, daži padomi, kā vecāki var pasargāt personīgos un finanšu datus internetā:
  • iemācīt bērnam norēķinu kartes lietošanas pamatnoteikumus: glabāt drošībā kartes PIN un PUK kodus un neizpaust tos nedz sarunā, nedz sarakstē. Bērniem jāzina, ka banka nekad neprasa nosūtīt paroli un citus datos īsziņā vai e-pasta vēstulē, un jāprot rīkoties pareizi, ja karte ir nozagta vai pazaudēta;
  • vienoties ar bērnu par internetbankas pārvaldīšanu. Bankas maksājumu karte parasti pieejama komplektā ar internetbanku, taču vecākiem ir iespēja izvēlēties internetbankas pārvaldītāju – tas var būt bērns-kartes īpašnieks vai bērna vecāki. Noteicošais faktors ir nevis vecums, bet pieredze finanšu lietās, taču kontrolēt bērna finanses līdz pat pilngadībai arī nav labākais variants. Lietderīgāk jau pusaudža gados dot bērnam iespēju pašam pārvaldīt savas finanses, iemācot atbildību pret naudu;
  • uzstādīt vecāku kontroles sistēmu datorā un/vai bērna viedtālrunī. Vecāku kontrole ļauj nobloķēt ne tikai bērniem nepiemērotas mājaslapas, bet arī tās tīmekļa vietnes, kas var veicināt impulsīvu iepirkšanos, piemēram, interneta veikalus. Mūsdienīgas kontroles aplikācijas ļauj vecākiem attālināti apstiprināt vai noraidīt bērna pieprasījumus piekļūt interneta saturam;
  • iemācīt bērnam atpazīt ļaunprātīgas mājaslapas un potenciālu krāpšanos internetā. Ja bērnam ir atļauta iepirkšanās tiešsaistē, viņam jāspēj atšķirt droša mājaslapa no nedrošas. Uzskatāmākā drošas tīmekļvietnes pazīme ir speciālais aizsardzības protokols https – tas neļauj trešajām pusēm pārtvert informāciju, ko mājaslapas apmeklētājs ievada reģistrācijas formā vai maksājuma pieteikumā. Papildu aspekti, kam vērts pievērst uzmanību, ir gramatikas kļūdas, nesakarīgs teksts un tehniskā rakstura trūkumi mājaslapas darbībā – arī tas var liecināt par krāpniecisku darbību.

Un pašās beigās vēl viens ieteikums vecākiem – jebkurā situācijā vērts saglabāt mieru. Ikviens bērns var kļūdīties un pieļaut finanšu kļūdas, tāpat kā pieaugušais. Galvu augšā – pat pasaules veiksmīgākais baņķieris nav piedzimis ar grādu ekonomikā. Finanšu pratība sākas ar maziem solīšiem, un iemācīties apieties ar naudu iespējams jebkurā vecumā.
Lai nākotnē bezprocentu kredīts, līzings un citi banku un nebanku pakalpojumi sagādātu tikai pozitīvu pieredzi, neaizmirsti iemācīt saviem bērniem budžeta plānošanas un atbildīgas aizņemšanās principus!