Bagātīga vitamīnu deva rudenim

Lai gan rudens vēsmas tik tikko kā jūtamas, ir laiks sākt domāt par savu veselību un norūdīt organismu aukstākiem laikapstākļiem. Gādājot par savu ķermeni, fizisko un garīgo labsajūtu, noteikti jāpiemin vitamīnu devas uzņemšana. Rudenī, kad palielinās iespēja apaukstēties vai noķert vīrusus, ir svarīgi uzkrāt labo vielu rezerves, kas rūpēsies par mūsu organismu un padarīs to stipru. Kā uzņemt vitamīnus ikdienā, kādus pārtikas produktus ieteicams ēst? Par to lasiet tālāk mūsu sagatavotajā rakstā!

Mother And Daughter Having Fun In The Autumn Park Among The Fall

Vitamīniem bagātas rudens veltes

Rudens ir gadalaiks, kad ne tikai noglabājam dārza un meža veltes ziemai, bet vairāk sākam rūpēties par mūsu organismu. Pirmo vitamīnu devas triecienu varam sagādāt sev paši – uzturā lietojiet svaigas ogas, dārzeņus, garšaugus, augļus. Šie produkti ir uzturvielām bagāti, tāpēc nāks par labu ne tikai, lai pasargātu sevi no saslimšanām, bet arī skaistumam – Jūsu āda kļūs starojošāka un veselīgāka.

Ko ēst rudenī?

Lai gan rudens ir tā sezona, kad steidzam vēl pagūt apēst vasaras labumus, tomēr ir trīs produkti, kas asociējas tieši ar šo gadalaiku: dzērvenes, ingvers un medus. Tie palīdz brīžos, kad esam apaukstējušies vai saskārušies ar kādu no vīrusu slimībām. Noskaidrosim, kāpēc šie produkti ir tik veselīgi un, kāpēc tos ieteicams lietot, kad laiks kļūst vēsāks.

Brīnumoga dzērvene – ne tikai veselībai, bet arī skaistumam

Šīs ogas jau sen zināmas kā vitamīnu bumba, kas noteikti jābauda tieši rudenī. Kādas slimības dzērvenes palīdz ārstēt?
Infekcijas slimības un saaukstēšanos – mazina drudzi, gripu, klepu. Dzērvenēm piemīt arī pretiekaisuma un organisma stiprināšanas efekts;
Gremošanas sistēmas slimības – uzlabo vielmaiņu, gremošanas un zarnu darbību;
Ādas slimības – palīdz pret iekaisumiem, alerģiskām reakcijām un herpēm;
Urīnizvadsistēmas slimības – tiek sauktas par dabīgajām antibiotikām.

Medus veselībai

Medus sastāvā ir vitamīni: C, B1, B2, B3, B5, B6, kā arī kalcijs, dzelzs, kālijs, nātrijs u.c. Tam piemīt antibakteriālas īpašības, tāpēc medus ir noderīgs brūču un apdegumu ārstēšanā. Pateicoties tam, ka medus sastāvā ir dabīgais cukurs, glikoze un fruktoze, to var aizstāt ar ierasto cukuru un pievienot veselīgai tējai.

jar of honey with honey comb - food and drink

Ingvers – vērtīgas īpašības

Pateicoties vitamīniem un minerāliem, kas ir ingvera sastāvā, tas ir noderīgs gan veselībai un skaistumam, gan tievēšanai un kulinārijā. Ingvera dedzinošā garša un īpatnējais aromāts ir pateicoties ēteriskajai eļļai. Ingvers palīdz pret klepu. Daudzi saaukstēšanās gadījumā iecienījuši tēju, kurai pievienots ingvers un medus.

Raw Ginger