Kas ir auto līzings un kā tas darbojas?

Lai iegūtu savā īpašumā kāroto automobili, mūsdienās cilvēkiem ir vairākas iespējas, kā iegūt nepieciešamo finansējumu. Katrs var izvēlēties savām vajadzībām un iespējām atbilstošāko risinājumu. Pasaulē un arī Latvijā jau daudzus gadus pazīstams ir auto līzings. Turpinājumā iepazīsim šo finansējuma veidu mašīnas iegādei tuvāk, lai Jūs varētu izvērtēt, vai vajadzības gadījumā to vēlētos izmantot.

Iepazīstam auto līzingu un tā darbības pamatprincipus

Auto līzings pēc savas būtības ir pielīdzināms transportlīdzekļa ilgtermiņa nomai. Tas arī ir pirmais nozīmīgais aspekts, kas šo finansējuma veidu atšķir no auto kredīta. Līzinga gadījumā persona katru mēnesi sedz nomas maksu, kas līdzvērtīga daļai no automašīnas vērtības. Dažādu uzņēmumu piedāvātajiem līzingiem ir atšķirīgas procentu likmes un nosacījumi, tāpēc tos noteikti pirms līguma parakstīšanas vajag izpētīt.

Visbiežāk līzingu izvēlas pircēji, kuri vēlas iegādāties jaunu transportlīdzekli. Auto līzings ļauj esošo spēkratu atgriezt pārdevējam, parakstot līgumu, lai varētu izmantot jaunāku modeli.

Kādi ierobežojumi līzinga ņēmējiem jāievēro saistībā ar auto vecumu?

Viens no nozīmīgiem faktoriem līzinga izmantošanā ir izvēlētās automašīnas vecums. Šis finansējuma veids paredz, ka līzinga perioda beigās spēkrata vecums nedrīkst pārsniegt 10 līdz 15 gadus. Proti, mašīnai jābūt tādā vecumā, lai tai tirgū būtu otrreizējs pieprasījums.

Tāpat ir uzņēmumi, kas pievērš uzmanību arī tam, kāda veida automobili vēlaties iegādāties. Ir gadījumi, kad līzings nav pieejams spēkratam, kam pasaulē pieejams tikai viens unikāls modelis. Tāpat arī retro mašīnas nederēs līzinga izmantošanai, ņemot vērā to vecumu. Līzinga uzņēmumi vienmēr arī aprēķinās automašīnas tirgus vērtību.

Pēc kādiem kritērijiem uzņēmumi izvērtē personu līzinga pieprasījumu?

Līdzīgi kā auto kredīta gadījumā, arī tiem, kurus interesē līzings auto iegādei, ir jāatbilst vairākiem stingriem kritērijiem, kurus nosaka līzinga uzņēmums. Kompānijām ir svarīgi pārliecināties, ka persona spēs veiksmīgi un laikus pildīt saistības, tāpēc vērā tiek ņemti sekojoši kritēriji:

  • Personas vecums – lai izmantotu līzinga iespējas, personai ir jābūt pilngadīgai. Nereti kā minimālais vecums līdz finanšu risinājuma izmantošanai tiek noteikts 20 gadi;
  • Dzīvesvieta – Latvijā esošo līzinga uzņēmumu pakalpojumu izmantošana pieejama personām, kuru dzīvesvieta ir deklarēta Latvijas Republikā;
  • Bankas konts – tāpat kā kredītu gadījumā, arī līzinga izmantošanai ir nepieciešams aktīvs konts kādā no Latvijas bankām;
  • Kredītvēsture – nozīme ir arī Jūsu bijušo un esošo kredītsaistību stāvoklim. Lai varētu izmantot līzingu, vairumā gadījumu par obligātu prasību ir noteikta pozitīva kredītvēsture. Tā apliecina, ka Jūs iepriekšējās kredītsaistības esat nokārtojuši laikus;
  • Oficiāli ienākumi – protams, lai izmantotu līzingu, Jums būs arī jāpierāda, ka strādājat oficiālā darba vietā un saņemat ienākumus pietiekamā apjomā. Līzinga uzņēmumiem ir svarīgi pārliecināties, ka viņu klienti spēs veiksmīgi pildīt līgumā noteiktās saistības.

Kā piemēro līzinga procentu likmi?

Katrs līzinga uzņēmums nosaka savu individuālo procentu likmi, ņemot vērā vairākus svarīgus faktorus. Pirmkārt, tas ir Jūsu izvēlētās automašīnas modelis un tā izlaiduma gads. Tam seko kopējā auto vērtība un pirmās iemaksas apjoms, ko esat gatavi segt. Tāpat nozīme ir arī Jūsu kredītvēsturei, līzinga periodam un valūtai, kāda tiek izmantota. Piemēram, bankās auto līzinga procentu likmi aprēķina, apvienojot bankas individuālo pievienoto likmi un starpbanku jeb Euribor likmi.

Par ko auto lietotājam jāatceras līzinga izmantošanas periodā?

Jebkurš aizdevums vai līzings nozīmē saistības uz konkrētu laika periodu, tāpēc, pirms izmantojat līzingu, izvērtējiet savas iespējas veiksmīgi segt tā maksājumus. Tāpat jāatceras, ka auto lietotājam būs arī obligāti jāiegādājas KASKO polise, jo to pieprasa līzinga uzņēmums. Un, protams, jāievēro pareizas spēkrata lietošanas noteikumi, kā arī jāveic tā apkopes.

Kādi ir izplatītākie auto līzingu veidi?

Mūsdienās līzinga izsniedzēji piedāvā vairākus finansējuma veidus, lai katrs klients varētu izvēlēties savām vajadzībām un iespējām atbilstošāko.

  • Finanšu līzings – šo veidu mēdz izmantot gan lietotu, gan jaunu automobiļu iegādei, turklāt svarīgi zināt, ka pēc līzinga termiņa beigšanās un pārreģistrācijas dokumentu nokārtošanas klients kļūs par spēkrata īpašnieku. Tas savukārt ļaus ar transportlīdzekli rīkoties pēc individuāliem ieskatiem.

Lai to īstenotu, līzinga kompānija pēc klienta uzdevuma uz sava vārda iegādājas konkrētu spēkratu un iznomā to klientam noteiktā laika periodā, izrakstot rēķinu ar nomas maksu un procentiem. Kad kopējā summa ir izmaksāta, Jūs kļūstat par pilntiesīgu auto saimnieku.

  • Operatīvais līzings – šis finansēšanas veids pielīdzināms nomai. Proti, persona izvēlas sev tīkamu spēkratu, neatkarīgi, vai tas būtu jauns auto, luksusa vai citas klases, un iznomā to savām vajadzībām vai pat arī pakalpojumu sniegšanai un peļņas gūšanai. To, cik liela šajā gadījumā ir procentu likme, nosaka līzinga kompānija, ņemot vērā Euribor likmi, komisijas maksu par darījumu un arī paša uzņēmuma individuālajiem procentu likmes aprēķināšanas principiem.

Operatīvais līzings auto iegādei parasti tiek izmantots, ja mērķis ir uz noteiktu laiku braukt ar jaunu spēkratu. Piemēram, Jūs izlemjat, ka vēlaties piecus gadus izmēģināt “Audi” modeli. Šo periodu Jūs maksājat līzinga rēķinus, bet perioda beigās atdodat automašīnu tirgotājam un iegādājaties citu spēkratu.

Viena no priekšrocībām, kuru var izmantot, izvēloties operatīvo līzingu, ir iespēja par līdzvērtīgu maksājumu iegādāties dārgāku vai lētāku mašīnu. Jāatceras, ka operatīvā līzinga ietvaros mašīnas summa netiek pilnībā izmaksāta, kā arī ir maksimāls noteiktais kilometru skaits, kādu var ar spēkratu nobraukt. To, vai šis ir izdevīgākais auto līzings, jāizlemj katram pašam, vadoties pēc savām vajadzībām un iespējām īstermiņā un ilgtermiņā.

  • Noma ilgtermiņā ar izpirkuma tiesībām – šis auto līzinga veids būs piemērots tām personām, kas nav pārliecinātas par to, uz cik ilgu laiku mašīna būs nepieciešama. Līzinga ietvaros klients ar uzņēmumu noslēdz līgumu uz 12 mēnešiem. Pēc termiņa beigām klientam ir trīs iespējas – izbeigt finansiālās saistības un atgriezt automašīnu tirgotājam, mainīt auto pret citu modeli vai izpirkt automašīnu, sedzot atlikušo tā vērtības daļu.

Kā piešķir auto līzingu?

Lai arī katram līzinga uzņēmumam mēdz būt savi individuālie nosacījumi, vairumā gadījumu auto līzinga piešķiršana notiek sekojoši:

  • Persona izvēlas transportlīdzekli, kuru grib iegādāties;
  • Persona aizpilda pieteikumu līzingam un iesniedz to kompānijā. Mūsdienās pieteikties auto līzingam var arī internetā, neizejot no mājas;
  • Banka vai līzinga uzņēmums izskata Jūsu pieteikumu. Visbiežāk tas notiek salīdzinoši ātri, taču ir gadījumi, kad izskatīšanas process var aizņemt arī vairākas dienas. Līzinga kompānija ņem vērā gan Jūsu kredītvēsturi, gan arī maksātspēju un citus svarīgus kritērijus, kurus jau pieminējām iepriekš rakstā.
  • Kad pieteikums izskatīts, līzinga uzņēmums sniedz atbildi. Ja tā ir pozitīva, Jūs informē par kompānijas nosacījumiem līzinga saņemšanai;
  • Kad abas puses vienojas par nosacījumiem, tiek parakstīts līzinga līgums;
  • Visbiežāk līzinga saņemšanai ir jāveic pirmā iemaksa, taču ir arī uzņēmumi, kuros pieejams auto līzings bez pirmās iemaksas;
  • Kad pirmā iemaksa veikta, transportlīdzekli reģistrē CSDD uz līzinga uzņēmuma vārda;
  • Auto lietotājam ir jāiegādājas KASKO, un viņš var doties saņemt kāroto auto, lai to sāktu izmantot;
  • Katru mēnesi līzinga uzņēmums sūta klientam rēķinu ar maksājuma summu un termiņu, kas klientam jāievēro.

Vai auto līzinga gadījumā apdrošināšana ir obligāta?

Arī Jūs noteikti esat dzirdējuši par to, ka līzinga uzņēmumi kā obligātu prasību mašīnas iegādei nosaka KASKO apdrošināšanas iegādi. Tā patiesi ir. Iegādājoties automobili līzingā, Jums būs jāpērk ne tikai OCTA, kas ir obligāta ikvienai mašīnai, bet arī KASKO, proti, visu risku apdrošināšana. Ir vairākas metodes, kā līzinga kompānija var piedāvāt segt KASKO, tostarp pievienojot daļu KASKO maksas Jūsu līzinga ikmēneša rēķinam. Jāpiebilst, ka auto kredīta gadījumā KASKO iegāde nav obligāta, taču ir ieteicama, jo, notiekot negadījumam, polise Jūs pasargās no pamatīgiem izdevumiem.

Automašīnas pārdošana pirms līzinga termiņa beigām

Ja esošais auto lietotājs ir atradis personu, kas gatava mašīnu pirkt, visbiežāk līzingā esošo spēkratu ir atļauts pārdot. Jāsazinās ar savu līzinga uzņēmumu, kas palīdzēs sakārtot visus nepieciešamo dokumentus, lai nodotu spēkratu lietošanā jaunajam klientam.

Vai atrašanās kredītpiedzinēju sarakstā apgrūtina iespēju saņemt līzingu?

Mūsdienās daļai cilvēku neapdomīgu lēmumu vai pagātnes kļūdu dēļ ir gadījies nokļūt parādu piedzinēju melnajos sarakstos. Šādās situācijās rodas jautājums – vai tik un tā varu saņemt līzingu? Šeit jāteic, ka katrs gadījums jāizrunā ar līzinga uzņēmumu individuāli. Ja Jums ir pietiekami labi ienākumi un stabila darbavieta, iespējams, ka šie apstākļi nekļūs par šķērsli auto līzinga izmantošanai.

Kā redzat, auto līzings nav gluži tas pats, kas auto kredīts, un vienmēr ir vērts zināt, ko katrs no variantiem nozīmē, jo nākotnē informācija var noderēt, lai pieņemtu atbildīgus lēmumus.