Ar auto uz ārzemēm: kas jāzina, lai brauciens izdotos?

Mēs esam pieraduši pie brīvas robežu šķērsošanas, taču pirmā patstāvīga izbraukšana uz ārzemēm vienmēr ir aizraujošs piedzīvojums. Bet iedomājies – esi sagatavojies jauniem iespaidiem, un pēkšņi visu braucienu sagandē problēmas ar apdrošināšanas polisēm un citiem svarīgiem dokumentiem. Nepatīkami, ja neteikt vairāk. Ja Tu izvēlies doties ceļojumā ar savu auto, par visiem nepieciešamajiem dokumentiem būs jāgādā personīgi – lūk, daži padomi, kā sagatavoties ceļojumam un gūt tikai patīkamu pieredzi!

Obligāto dokumentu paka ikvienam braucienam

Ar auto vai ātri aizšaut uz kaimiņvalsti vai doties garā ceļojumā pa visu kontinentu, taču, neatkarīgi no galamērķa, Tavā maciņā jābūt šādam dokumentu komplektam:

  • derīga izdrukāta OCTA polise;
  • derīga auto vadītāja apliecība;
  • automašīnas tehniskā pase;
  • vadītāja personību apliecinošs dokuments (pase vai eID karte, ja ceļo Eiropas Savienības robežās).

Gatavojoties braucienam, nevajadzētu aizmirst arī par vīzām. No Latvijas kaimiņvalstīm vīzas joprojām ir vajadzīgas, lai iebrauktu Krievijā un Baltkrievijā. Ceļojot ar mašīnu ārpus Eiropas, vērts pirms brauciena noskaidrot vīzu prasības un saņemšanas kārtību (vai var saņemt uz robežas utt.).

Foto: Shutterstock.com

Apdrošināšanas jautājumi

Latvijā visiem auto īpašniekiem ir jābūt OCTA polisei, un daudzi izvēlas nokārtot arī KASKO apdrošināšanu. Ārzemēs katrai polisei ir savas izmantošanas īpatnības:

  • OCTA apdrošināšana ir derīga visās ES un EEZ valstīs;
  • KASKO segums tiek noteikts individuāli, tāpēc pirms brauciena jāpārbauda, vai polise būs spēkā visa ceļojuma laikā.

Ja Tavs galamērķis ir Albānija, Bosnija un Hercegovina, Baltkrievija, Izraēla, Irāna, Krievija, Maroka, Moldova, Maķedonija, Melnkalne, Tunisija, Turcija vai Ukraina, OCTA vietā Tev būs nepieciešams Starptautisks apdrošināšanas līgums jeb Zaļā karte. Zaļo karti var iegādāties jebkurā licencētā apdrošināšanas birojā.

Svarīgi sīkumi, ko nedrīkst aizmirst

Lai tiktu pāri robežai, ir vajadzīgi tikai pareizie dokumenti, bet braukšanas pieredzi ietekmē arī mašīnas komplektācija. Padomā, kā pietrūkst Tavā braucamajā, kas var noderēt ceļojumā!

Ir vērts apsvērt:

  • riepu nomaiņu, ja dodies ziemeļu virzienā. Latvijā ziemā var braukt arī ar vissezonas riepām, taču Skandināvijas valstīs un Krievijas ziemeļos neiztikt bez kvalitatīvām riepām aukstajai sezonai;
  • auto kondicioniera pārbaudi. Ja iebūvētais kondicionieris nestrādā tik labi, cik gribētos, situāciju var izglābt neliela pārnesājamā ierīce;
  • ceļošanas komplekta izveidošanu. Lukturītis, akumulators, silta sega – kas vēl padarīt Tavu ceļojumu komfortablāku?

Vai bezprocentu aizdevums ir noderīgs ceļojumā?

Ikviens ceļojums prasa finanšu ieguldījumus, tāpēc braucienam ieteicams sākt krāt savlaicīgi. Lai gan braukšana ar auto ir samērā ekonomisks ceļošanas veids, īpaši, ja automašīna ir sava, nevis nomāta, bez papildu tēriņiem neiztikt. Ja domā, ka braucienā Tev būs noderīga papildu nauda, parocīgs risinājums var būt bezprocentu aizdevums.

Tas ir apjomā neliels kredīts, ko var izmantot steidzamiem un neatliekamiem tēriņiem, piemēram, riepu nomaiņai. Tā kā bezprocentu ātrais kredīts pilnā apjomā tiek pārskaitīts uz aizņēmēja bankas kontu, tas var kalpot par finanšu atbalstu arī visa ceļojuma laikā.

Bezprocentu kredīts ir pieejams cilvēkiem ar pozitīvu kredītvēsturi un regulāriem ienākumiem, taču pirms aizņemšanās ieteicams pārbaudīt, vai gadījumā jau neesi izmantojis izvēlētā kredītdevēja pakalpojumus. Vairumā gadījumu bezprocentu aizdevums ir pakalpojums jaunajiem aizņēmējiem, tāpēc to var saņemt tikai vienu reizi.

Bezprocentu aizdevums var būt noderīgs arī ārzemju ceļojumā, taču pirms aizņemšanās noteikti jāizvērtē visi riski un jāsamēro aizdevuma apjoms ar savām finanšu iespējām. Aizņemies atbildīgi, vienmēr izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt!