Aizdevums bez ķīlas – viss, kas Tev par to jāzina

Lai arī cik rūpīgi un pārdomāti tiktu plānots personīgais budžets, dzīvē ne vienmēr viss notiek pēc iepriekš plānotā scenārija. Dažādi neparedzēti izdevumi ir daļa no ikdienas, tādēļ ir gadījumi, kad kā risinājums var būt aizdevums.

Šobrīd kredītņēmējiem pieejami dažāda veida risinājumi – gan īstermiņa, gan ilgtermiņa kredīti dažādos apmēros ar atšķirīgiem atmaksas termiņiem. Tā ir iespēja katram izvērtēt savas vajadzības, salīdzināt piedāvājumus un izvēlēties sev piemērotāko risinājumu.

Ērtību dēļ arvien populārāki kļūst kredīti bez ķīlas, jo ne vienmēr kredīta ņēmējam ir vēlme un iespēja sniegt prasīto nodrošinājumu. Šāda veida aizdevumi ir arī vienkāršāk un ātrāk noformējami – īpaši būtiski tas ir tad, ja finansiālais risinājums ir vajadzīgs pēc iespējas ātrāk.

Īstermiņa un ilgtermiņa aizdevumi bez ķīlas

Jāpiebilst, aizdevums bez ķīlasbūs piemērots risinājums tad, ja nepieciešamā naudas summa ir salīdzinoši neliela – šādā veidā iespējams aizņemties līdz dažiem tūkstošiem eiro. Atkarībā no izvēlētā aizdevēja, vajadzīgās summas un kredītņēmēja finansiālām iespējām, šāda aizdevuma atmaksas termiņš var būt līdz dažiem gadiem. 

Šajā gadījumā ir mazāka iespēja, ka aizdevuma atmaksas laikā būtiski mainīsies kredītņēmēja finansiālā situācija, tādēļ īstermiņa aizdevumi tiek izsniegti bez ķīlas. Būtībā gandrīz visi ātrie kredīti, kas pieejami pie nebanku aizdevējiem internetā, ir definējami kā kredīti bez ķīlas.

Ja iecere ir lielāka, piemēram, plānots iegādāties nekustamo īpašumu, jāizvēlas kāds no ilgtermiņa risinājumiem, piemēram, hipotekārais kredīts, kā noformēšanai parasti tiek prasīta ķīla. Atsevišķos gadījumos pieejami arī ilgtermiņa kredīti bez ķīlas, kas ļauj aizņemties lielāku summu bez nodrošinājuma.

Kopumā kredītdevēju piedāvājums šobrīd ir daudzveidīgs, pieejami atšķirīgi risinājumi dažādām vajadzībām. Tādēļ pirms kredīta noformēšanas ir vērts veltīt laiku dažādu variantu izskatīšanai, lai saprastu, kurš būs piemērotākais.

Nosacījumi aizdevuma saņemšanai

Neatkarīgi no tā, kādam kredītam plānots pieteikties, ir svarīgi pirms tam iepazīties ar visiem aizdevēja nosacījumiem tā saņemšanai.

Kredīts bez ķīlas, lai arī noformējams bez laikietilpīgām formalitātēm, tik un tā pieejams tikai atsevišķām cilvēku grupām, kas atbilst noteiktām prasībām.

  • Šāda tipa aizdevumi pieejami Latvijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem;
  • Noformējot kredītu bez ķīlas kā vienīgais nodrošinājums kalpo kredītņēmēja ienākumu līmenis, tādēļ šāda tipa aizdevumi tiek izsniegti personām ar oficiāliem ienākumiem. Par oficiāliem ienākumiem tiek uzskatīta ne vien darba alga, bet arī pensija, pabalsti un citi regulāri ienākumi;
  • Svarīgs aspekts ir arī kredītņēmēja vecums. Katrs aizdevējs ir noteicis vecuma ierobežojumu, kā ietvaros kredīti tiek izsniegti. Ierasti naudas kredīts bez ķīlas tiek izsniegts personām no 20 līdz 75 gadu vecumam, tomēr pie dažādiem kredītdevējiem šie nosacījumi atšķiras
  • Izskatot aizdevuma pieteikumu, kredītkompānija uzmanību pievērš arī kredītvēsturei. Lai saņemtu aizdevumu, tai jābūt pozitīvai. Šis ir arī viens no būtiskākajiem iemesliem, kādēļ ir ļoti svarīgi rūpēties, lai kredītvēsture būtu pozitīva. Pretējā gadījumā nākotnē ir mazākas iespējas saņemt aizdevumu, tostarp noformēt līzingu vai auto kredītu

Jāņem vērā, ka, izvērtējot aizdevuma pieteikumu, kredītdevējs var mainīt kredīta ņēmējam pieejamo kredītlimitu – atkarībā no ienākumu līmeņa un citiem faktoriem.

Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju iespējām, aizdevumam var pieteikties internetā – jebkurā laikā. Jāatceras, ka aizdevuma pieteikums tiks izskatīts kredītdevēja darba laikā. Tas nozīmē – kredīta pieteikumi, kas nosūtīti ārpus aizdevēja darba laika, tiks izskatīti nākamajā darba dienā. Ja kredīts nepieciešams pēc iespējas ātrāk, pirms pieteikuma nosūtīšanas jāiepazīstas ar izvēlētā aizdevēja darba laiku, kā arī pieteikuma izskatīšanas un kredīta piešķiršanas kārtību.

Kas nepieciešams, lai pieteiktos aizdevumam?

Pirms kredīta noformēšanas jāizvērtē sava maksātspēja, kā arī atbilstība aizdevēja noteiktajām prasībām. Atbilstošs ienākumu līmenis un vecums, kā arī pozitīva kredītvēsture būs pirmais priekšnoteikums veiksmīgai aizdevuma saņemšanai.

Tomēr, lai veiksmīgi noformētu un saņemtu vajadzīgo aizdevumu, nepieciešams arī:

  • Dators ar interneta pieslēgumu;
  • Konts kādā no Latvijā strādājošām bankām, uz kuru apstiprinājuma gadījumā tiks pārskaitīta kredīta summa;
  • Reģistrācijas maksa, kas jāpārskaita no kredītņēmēja personīgā bankas konta. Tas ļauj pārbaudīt kredīņēmēja personas datus. Atkarībā no izvēlētā aizdevēja, reģistrācijas maksas apmērs var atšķirties, bet parasti tas ir 0,01 EUR;
  • Derīga e-pasta adrese, uz kuru tiks nosūtīts lēmums par kredīta piešķiršanu, līgums, rēķini un cita svarīga informācija;
  • Mobilā telefona pieslēgums veiksmīgai un ātrai saziņai ar kredītdevēju

Ja atbilstat visām iepriekšminētajām prasībām, aizdevumam varat pieteikties jebkurā Jums ērtā laikā, neizejot pat no mājām.

Kā pieteikties aizdevumam?

Lai pieteiktos aizdevumam, vispirms jāizvērtē savas vajadzības, lai saprastu, kāda ir vajadzīgā naudas summa un atmaksas termiņš. Pēc tam jāatrod Jūsu prasībām atbilstošs kredīta piedāvājums. Jāņem vērā, ka atšķiras ne tikai pieejamās summas, bet arī aizdevumu procentu likmes un citi nosacījumi, tādēļ ir vērts salīdzināt vairākas iespējas, lai būtu drošs, ka saņemsiet visizdevīgākos līguma nosacījumus.

Dažādus kredīta piedāvājumus ērti salīdzināt internetā. Pieejami arī kredīta kalkulatori, kur, norādot vajadzīgo aizdevuma summu un atmaksas termiņu, uzreiz tiks atlasīti atbilstoši piedāvājumi, lai Jūs ērti un ātri varētu tos savstarpēji salīdzināt. Kad tas būs izdarīts, atliks tikai apmeklēt izvēlētā kredītdevēja interneta vietni un sekot tālākajām norādēm, lai pieteiktos aizdevumam.

Kredīta pieteikuma aizpildīšana un noformēšana ir ātra un vienkārša:

  • Apmeklējiet izvēlētā aizdevēja interneta vietni un izvēlieties vēlamo kredīta summu un atmaksas termiņu.
  • Aizpildiet reģistrācijas formu vai ieejiet savā klienta profilā, ja no konkrētā aizdevēja esat aizņēmies jau iepriekš.
  • Apstipriniet reģistrāciju, uz aizdevēja norādīto bankas kontu pārskaitot reģistrācijas maksu (parasti 0,01 EUR). Ņemiet vērā, ka aizdevuma summa tiks pārskaitīta tieši uz to bankas kontu, no kura tiek veikta reģistrācijas maksa. Ja iepriekš reģistrācija ir veikta, otrreiz šis solis nav jāveic – atliek tikai ieiet savā profilā un izvēlēties sev vēlamo aizdevuma summu un atmaksas termiņu.
  • Pēc veiksmīgas reģistrācijas gaidiet lēmumu par kredīta piešķiršanu. Vairumā gadījumu aizdevuma pieteikuma izskatīšana neaizņem daudz laika – pavisam drīz saņemsiet atbildi. Pozitīva lēmuma gadījumā naudu savā bankas kontā saņemsiet aptuveni stundas laikā, tomēr pārskaitījuma ātrums lielā mērā atkarīgs no tā, kurās bankās ir kredītdevēja un kredītņēmēja bankas konti. Visātrāk naudu saņemsiet, ja pārskaitījums notiks vienas bankas ietvaros.
  • Visu informāciju par aktuālajām kredītsaistībām, tostarp aizdevuma līgumu un ikmēneša maksājuma apmēru, varēsiet atrast reģistrācijas laikā izveidotajā klienta profilā.

Reģistrācijas laikā būtiski pareizi norādīt visus personas datus, tostarp tālruņa numuru, jo, izskatot kredīta pieteikumu, kredītkompānijas darbinieki var zvanīt un uzdot precizējošus jautājumus.

Kā notiek aizdevuma atmaksa?

Tas, kādā veidā notiek aizdevuma atmaksa, atkarīgs no līguma nosacījumiem. Ja noformēts īstermiņa kredīts bez ķīlas, visa aizdevuma summa un procentu maksa, ja tāda ir aprēķināta, vairumā gadījumu jāatmaksā viena mēneša laikā no noformēšanas brīža.

Ilgtermiņa kredīts bez ķīlas jāatmaksā saskaņā ar noteikto atmaksas grafiku – veicot ikmēneša maksājumu. Līgumā ir norādīta gan ikmēneša maksājuma summa, gan arī datums, līdz kuram šis maksājums jāveic.

Ir aizdevēji, kas piedāvā papildu iespējas, piemēram, maksājuma datuma maiņu, kredītbrīvdienas un citus pakalpojumus, ar ko var iepazīties kredītdevēju mājas lapā vai sazinoties ar kredītkompānijas darbiniekiem.

Ko darīt, ja rodas grūtības atmaksāt kredītu?

Pats svarīgākais nosacījums veiksmīgai kredīta atmaksai ir savu vajadzību un iespēju saskaņošana. Pirms kredīta noformēšanas svarīgi izvērtēt gan tā nepieciešamību, gan savu maksātspēju. Aizdevumam jāpiesakās tikai tad, ja ir pārliecība par savām iespējām veikt aizdevuma atmaksu līgumā paredzētajā laikā un kārtībā.

Tomēr dažkārt dzīve ir neparedzama, un var rasties grūtības veikt savlaicīgu kredīta atmaksu. Tādā gadījumā ir svarīgi nekavējoties sazināties ar kredītdevēju, lai vienotos par abām pusēm pieņemamu situācijas risinājumu. Aizdevējs var piedāvāt atmaksas līguma pagarinājumu, kredītbrīvdienas vai kādu citu opciju, kamēr kredītņēmējs atgūst finansiālo stabilitāti.

Laikus nenokārtotas parādsaistības var radīt nopietnākus sarežģījumus nākotnē, tādēļ ir svarīgi izturēties atbildīgi un visus sarežģījumus, ja tādi rodas, risināt savlaicīgi.

Kredīts bez ķīlas ir finanšu instruments, kas var noderēt dažādās situācijās, taču ir svarīgi pirms tam izvērtēt savas iespējas un aizņemties atbildīgi, izvērtējot ne tikai savu ienākumu līmeni, bet arī citus izdevumus, lai saprastu, kāds būtu Jūsu finansiālajām iespējām atbilstošs kredītmaksājums.